Hlavní obsah

Nizozemsko nezvládá péči o migranty. Hned to napravte, nařídil soud

Foto: Profimedia.cz

Žadatelé o azyl v přeplněném středisku v Ter Apel. Snímek z 27. srpna 2022.

Reklama

Problém v plné šíři odkryla smrt tříměsíčního kojence v ubytovně pro uprchlíky ve vesnici Ter Apel na severovýchodě Nizozemska. Ukázalo se, že v azylových střediscích chybí místa a obce už nápor nezvládají.

Článek

Nizozemská vláda musí zlepšit podmínky ubytování migrantů ve svých zařízeních a zajistit, aby běženci měli vždy přístup k jídlu, pitné vodě a lékařské péči. Nařídil to ve čtvrtek soud v Haagu, o jehož rozhodnutí informovala agentura ČTK.

Soud se zabýval žalobou, kterou na Nizozemsko podala Nizozemská rada pro uprchlíky. Vládě vytýkala podmínky v záchytných střediscích; zacházení s lidmi podle organizace neodpovídá standardům EU.

Jak jsme popsali v této zprávě, otřesné podmínky nasvítila letos v létě tragická smrt tříměsíčního dítěte v přeplněném centru pro žadatele o azyl v obci Ter Apel. Kojenec zemřel v tělocvičně, která slouží jako nouzové ubytování, a kde zcela chyběla lékařská péče. Když na místo dorazili zdravotníci, dítě již nedokázali oživit.

V centru v Ter Apel v té době žilo na 700 lidí pod širým nebem. V zařízení chyběly sprchy, toalety byly špinavé.

Redaktor nizozemské veřejnoprávní stanice NOS podmínky v tamním zařízení přirovnal k těm v někdejším táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos.

Po úmrtí kojence začala na místě působit nizozemská pobočka Lékařů bez hranic. „Je bezprecedentní, že poskytujeme lékařskou pomoc v Nizozemsku, ale podmínky, ve kterých se tito lidé nacházejí, jsou nelidské,“ uvedla v létě v prohlášení Judith Sargentiniová, ředitelka Lékařů bez hranic pro Nizozemsko.

Soud nyní uvedl, že se vláda musí o žadatele o azyl starat lépe a věnovat zvláštní pozornost zejména dětem, rodinám, lidem se zdravotními problémy nebo těhotným ženám.

Nizozemsko nyní podle ČTK registruje zhruba 30 tisíc žadatelů o azyl.

Reklama

Doporučované