Hlavní obsah

Nové eurobankovky? Ať jsou na nich vynálezci vakcíny, navrhuje politik

Foto: Profimedia.cz

Manželé Uğur Şahin a Özlem Türeciová, jejichž společnost vyvinula jednu z vakcín proti koronaviru.

Reklama

Evropská centrální banka plánuje změnit design eurobankovek. Německý europoslanec navrhuje, aby se na nich objevili zakladatelé společnosti BioNTech, která stojí za vývojem jedné z vakcín proti covidu-19.

Článek

Letos slaví Evropská centrální banka (ECB) 20 let od zavedení eurobankovek a euromincí. Současný design bankovek s okny, portály a mosty z různých období, které nepředstavují žádné konkrétní místo ani památku, od zavedení zažil jen drobnou aktualizaci.

Teď plánuje ECB změnu. A už se objevují nové návrhy, jeden přišel i z Evropského parlamentu. Europoslanec německé liberální FDP Moritz Körner vyzval, aby se na bankovkách objevil výkonný ředitel společnosti BioNTech Uğur Şahin a jeho manželka a spoluzakladatelka firmy Özlem Türeciová.

„Jejich práce zachránila životy milionů Evropanů. Jejich životní cesta je působivým příběhem integrace, pokroku, podnikání, vědeckých úspěchů a potenciálu společnosti otevřené imigraci,“ uvedl europoslanec pro Welt am Sonntag.

Děti tureckých přistěhovalců Şahin a Türeciová se vzali v roce 2002, kdy Şahin pracoval na univerzitě v Mohuči. Právě v Mohuči sídlí i jejich společnost BioNTech. Firma vznikla v roce 2008 a dlouhodobě se zabývá výzkumem léčby rakoviny se zaměřením na biologickou léčbu. Po propuknutí pandemie covidu-19 svou pozornost obrátila k vývoji vakcíny.

Vakcína společnosti BioNTech podobně jako ty, které vytvořila konkurenční americká společnost Moderna, využívá technologii mRNA. Liší se tím, že neobsahuje žádné mrtvé či oslabené původce nemoci, ale genetickou informaci viru. Na základě této vakcíny si tělo dokáže vytvořit vlastní protilátky. Vakcínu vyrábí firma společně s mezinárodní farmaceutickou společností Pfizer.

Dva roky rozhodování

O tom, jak budou nakonec nové eurobankovky vypadat, nebude jasno dřív než za dva roky. Náměty se budou hledat i mezi občany eurozóny, tedy v zemích platících eurem. Motivy má pak vybrat vyvážená poradní skupina, v níž je každá z 19 zemí eurozóny zastoupena odborníkem.

Mezi poradci jsou hlavně profesoři - archeologové, historici, odborníci ze společenských věd, výtvarného umění i technologií. „Eurobankovky zde zůstanou. Jsou hmatatelným a viditelným symbolem, že zejména v krizových dobách držíme v Evropě při sobě, a poptávka po nich je stále silná,“ uvedla loni v prosinci prezidentka ECB Christine Lagardeová. „Po dvaceti letech je čas podobu našich bankovek změnit, aby více oslovovaly Evropany všech věkových a sociálních skupin,“ dodala k redesignu.

Současná podoba bankovek vychází z různých architektonických stylů, které se v minulosti v Evropě objevily a poznamenaly její kulturu. Okna a portály na přední straně jsou symbolem evropského ducha otevřenosti a spolupráce. Mosty na zadní straně symbolizují komunikaci mezi obyvateli Evropy a mezi Evropou a zbytkem světa.

Podle údajů z loňského srpna bylo v oběhu celkem 27,4 miliardy eurobankovek v celkové hodnotě 1,5 bilionu eur. Nejvíce používanou bankovkou je ta v hodnotě 50 eur, kterých je v oběhu 13 miliard.

Mincí je v oběhu téměř 140 miliard v celkové hodnotě více než 31 miliard eur. Euromince mají společnou a národní stranu. Vzhled národní strany si určují země, které minci vydaly. Na společné straně je pak vyobrazena EU nebo Evropa a symbolizuje jednotu EU.

Název euro byl schválen na zasedání Evropské rady v roce 1995 v rámci příprav na zavedení jednotné měny. Symbol eura je inspirován řeckým písmenem epsilon, které odkazuje na kolébku evropské civilizace. Je také zkratkou prvního písmene slova Evropa. Dvě rovnoběžné čáry procházející symbolem znamenají stabilitu.

Reklama

Doporučované