Hlavní obsah

Novinář, nebo ruský agent? Španěl je už deset týdnů v polské vazbě

Foto: Profimedia.cz

Za propuštění Pabla Gonzáleze protestovali před budovou španělského parlamentu i někteří poslanci.

Reklama

Španělský novinář na volné noze Pablo González aktuálně tráví svůj již desátý týden v polské vazbě. Tamní žalobci totiž prošetřují obvinění ze špionáže, které má souviset s ruskou invazí na Ukrajinu, odkud novinář reportoval.

Článek

Případ, který má ukázat, jak je na tom svoboda tisku v Evropě. Tak o zadržení španělského novináře Pabla Gonzáleze v Polsku referují nejen španělská média. V následujících dnech mají polští státní zástupci požádat soud o prodloužení Gonzálezovy vazby o další tři měsíce.

Žádost musí státní zástupce podat do 15. května, tedy dva týdny před vypršením aktuální vazby. Podle polského práva může být González držen ve vazbě do té doby, dokud nebude postaven před soud, uvádí deník The Guardian. Podle oslovených právníků celý proces může trvat déle než rok.

A jak zní obvinění? Polská strana tvrdí, že novinář byl ve skutečnosti agentem ruské vojenské rozvědky GRU. „Prováděl operace ve prospěch Ruska, těžil ze svého statusu novináře, který mu umožňoval svobodně cestovat po světě a Evropě, včetně zón vojenských konfliktů,“ uvedl mluvčí polského ministra pověřeného koordinací tajných služeb Stanislaw Žaryn.

„Byly zajištěny rozsáhlé důkazy, které nyní procházejí podrobnou analýzou,“ dodal Žaryn s tím, že Gonzálezovi hrozí až deset let vězení za účast na „aktivitách cizích zpravodajských služeb proti Polské republice“.

González, který se narodil v Rusku, a má tak španělskou i ruskou národnost, byl zadržen poté, co agenti polské Agentury pro vnitřní bezpečnost (ABW) zaklepali na dveře jeho hotelu v pohraničním městě Přemyšl krátce po půlnoci 27. února.

Novinář, který publikuje například pro španělský televizní kanál La Sexta, španělskou zpravodajskou agenturu EFE nebo americkou stanici Hlas Ameriky, plánoval v oblasti pokrývat uprchlickou krizi a měl aktuální situaci popisovat i z ukrajinské strany hranice.

Gonzálezův přidělený polský právník Bartosz Rogała médiím řekl, že se má novinář dobře a že ho ve vazbě navštívil španělský konzul. Polský postup ale mezitím tvrdě kritizuje Gonzálezova rodina a také jeho právník ve Španělsku.

Přátelé, rodina i kolegové tvrdí, že obvinění jsou absurdní a požadují, aby byl González buď souzen, nebo okamžitě propuštěn. „Nepochybuji o tom, že není špión,“ řekl Guardianu španělský novinář Juan Teixeira, který s Gonzálezem jako kolega procestoval během poslední více než dekády hned několik zemí.

Možným důvodem, proč došlo k zadržení novináře, můžou být jeho dva cestovní pasy. Jeho ruský pas totiž nese příjmení jeho otce Rubcov a křestní jméno Pavel, tedy ruskou verzi jména Pablo, zatímco jeho španělský pas nese španělské příjmení jeho matky.

Gonzálezovi rodiče se totiž rozvedli a jeho matka se přestěhovala do Španělska, když byl González ještě malý chlapec a zde ho zaregistrovala pod svým příjmením. Gonzálezův dědeček z matčiny strany byl jedním z tisíců španělských dětí evakuovaných do Ruska během španělské občanské války v roce 1936.

González díky pobytu v Rusku mluví rusky, na univerzitě vystudoval slovanské jazyky a specializuje se na postsovětský prostor, odkud reportuje převážně pro španělská média. Běžně tráví půl nebo i více roku mimo domov ve španělském Baskicku, kde žije jeho manželka a tři děti.

Právě Gonzálezova žena Oihana Goirienaová si opakovaně stěžovala, že není se svým manželem v kontaktu a nebyly mu ani doručeny balíčky nebo dopisy, které mu rodina poslala. „Nemůžeme s ním mluvit, víme, že mu naše dopisy neposílají, je prakticky totálně izolovaný, a to může ovlivnit jeho morální i emocionální stav, což se mi nezdá moc fér,“ cituje Goirienaovou deník Noticias de Navarra.

„Toho, kolik o něm víme, je velmi málo, a to jen že je v dobrém zdravotním stavu, že má dobrou náladu, že je v rámci možností silný a nic víc, nic jiného nám sdělit nelze, je to velmi těžké,“ dodala novinářova manželka.

Nejen postup Polska, ale i nečinnost Gonzálezovy domoviny pak kritizuje novinářův právník. „S výjimkou španělského konzula se zbytek španělských úřadů nezdá být znepokojen Pablovou situací, ale ani nevyvíjí velké úsilí k dosažení jeho základních práv, především presumpce neviny,“ uvedl Gonzalo Boye.

Za Gonzáleze už se postavily i organizace bránící práva novinářů a svobodu médií. „Polské úřady musí být transparentnější, pokud jde o důkazy, které proti němu drží, protože informací je zatím málo a zadržování novináře na měsíce bez soudu je velmi vážné,“ uvedl mluvčí organizace Reportéři bez hranic.

„Vyzýváme polské úřady, aby poskytly dostatečné odůvodnění pro zatčení a zdlouhavou vyšetřovací vazbu Pabla Gonzáleze,“ uvedl zástupce ředitele Mezinárodního tiskového institutu Scott Griffen. „Zatčení novináře na základě obvinění ze špionáže je vážná věc, která vyžaduje vysokou úroveň kontroly. Od Gonzálezova zadržení 28. února však úřady v tomto případě veřejně nepředložily žádné důkazy ani další vysvětlení. Pokud neexistují dostatečné důkazy na podporu těchto obvinění, musí být González propuštěn,“ dodal Griffen.

Nejde nicméně o první podobné obvinění španělského novináře. V roce 2016 se totiž Gonzálezovo jméno objevilo na seznamu sestaveném španělskými akademiky, kteří na něj umístili 49 španělských novinářů, politiků a aktivistů, jejichž komentáře na Twitteru označili za „proruské“.

Problémy Gonzáleze provázely i letos v únoru ještě několik týdnů před začátkem ruské invaze, kdy byl na Ukrajině zadržen a vyslýchán při čekání na živý vstup pro stanici La Sexta. Novinář se měl následně přihlásit ukrajinské zpravodajské službě v Kyjevě, která mu doporučila, aby zemi opustil, nebo bude formálně vyhoštěn.

González tak požádal o radu španělský konzulát a přesunul se do Polska. O několik dní později agenti španělského Centra pro národní zpravodajské služby navštívili jeho rodinu a vyslechli jeho manželku. V reakci na to se González vrátil do Španělska, po začátku války ale novinář znovu zamířil do Polska, které od té doby neopustil.

Reklama

Doporučované