Hlavní obsah
Online

Ukrajina v EU? Nejdřív za 15 až 20 let, překvapil francouzský ministr

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluvil v neděli o členství v EU se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 22. května:

  • Ruští investigativní novináři odhalili totožnost dašího ruského vojáka, který vraždil civilisty v ukrajinské Buče. Má jít o 37letého Čingize Atantajeva ze západoruského Pskova. Investigativci vojáka identifikovali díky záběrům z místa, které získal The New York Times.
  • Při explozi v jihoukrajinském Enerhodaru, obsazeném v Zaporožské oblasti ruskými silami, dnes utrpěl zranění okupanty dosazený šéf správy města Andrij Ševčyk. Informoval o tom list Ukrajinska pravda, jehož zprávu později s odvoláním na své zdroje potvrdila ruská agentura TASS.
  • Ukrajina se může do Evropské unie dostat nejdříve za 15 či 20 let, řekl v neděli francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune.
  • Rusko blokuje v ukrajinských přístavech 22 milionů tun obilí. Server The Kyiv Independent citoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podle něhož Rusové obilí kradou.
  • Kvůli ochromenému vývozu zemědělských produktů z Ukrajiny hrozí nedostatek potravin v chudých zemích, uvádí OSN.

SITUACI JSME SLEDOVALI TAKÉ V SOBOTU:

  • Ukrajinská armáda poprvé zničila Rusům těžký samohybný minomet

    Ukrajinské armádě se v Donbasu na východě země poprvé podařilo zničit ruský těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan (česky Tulipán), oznámila dnes agentura Unian s odvoláním na velení ukrajinských sil.

    „Je to první dokumentárně potvrzené zničení samohybné zbraně této třídy, a to nejen v této válce, ale vůbec v moderních dějinách. Věřte ukrajinským ozbrojeným silám. Sláva Ukrajině,“ citovala agentura z komuniké.

    Rusové, kteří své síly soustřeďují především na dobytí Severodoněcka, touto zbraní ráže 240 milimetrů podle ukrajinské agentury zničili most mezi Severodoněckem a Lysyčanskem, než se ukrajinským obráncům podařilo zjistit umístění těžkého minometu poblíž města Rubižne a zničit jej, což se stalo v sobotu.

  • Dívka v Dagestánu se musela veřejně kát za výkřik proti válce a Putinovi

    V Dagestánu na ruském severním Kavkaze úřady donutily k veřejné omluvě studentku, která během školní slavnosti „posledního zvonění“ vykřikla do mikrofonu: „Ne válce! Svobodu Ukrajině! Putin je ďábel!“ Spolu s dívkou se musela veřejně omluvit i její matka, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

  • Ukrajinská armáda podle serveru nasadila do bojů raketomety z Česka

    České raketomety RM-70 byly již nasazeny do bojů proti ruským invazním silám, které napadly Ukrajinu. Raketomety RM-70 díky podvozkům Tatra mají významnou výhodu nad ruskými raketomety BM-21 Grad, napsal dnes ukrajinský server Defense Express.

    O nasazení českých raketometů ukrajinskými silami do bojů podle serveru svědčí i rostoucí počet videí, jež zachycují střelbu z RM-70. Zprávy o jejich předání ukrajinským silám se objevily přibližně před měsícem, ale dosud se neví, kolik těchto vozidel má Ukrajina k dispozici.

  • Ukrajinský hráč vyhrál s Manchesterem City ligový titul, pohár omotal ukrajinskou vlajkou

    Poté, co Manchester City vyhrál titul v Premier League, ukrajinský hráč Oleksandr Zinčenko na oslavu omotal ukrajinskou vlajku kolem trofeje a poté se neubránil emocím.

  • Ukrajinci demonstrovali v centru Atén v tradičních vyšívaných košilích

    Stovky ukrajinských uprchlíků – žen, dětí i mužů – dnes pochovaly Aténami v tradičních vyšívaných košilích zvaných „vyšyvanka“, které se staly symbolem svornosti i „kulturní zbraní“ proti ruské invazi, napsala agentura AFP z řecké metropole. Ukrajinci demonstrovali s ukrajinskými vlajkami za zpěvu ukrajinských písní.

    „Vyšyvanka je tradiční kroj, který nosíme o svátcích, na svatbách, při křtinách, ale také v těžkých dobách,“ vysvětlila předsedkyně spolku Ukrajinců v Řecku Oxana Kičenjuková Revagková s tím, že letošní oslavy tohoto folklorního jevu jsou věnovány „boji samotné Ukrajiny za svobodu“.

  • Ukrajinci děkovali Česku za pohostinnost

    Stovky Ukrajinců dnes vyjádřily vděk Čechům za jejich pohostinnost na pochodu centrem Prahy u příležitosti tradičního ukrajinského svátku.

  • Ukrajina vstoupí do EU nejdříve za 15 let, soudí francouzský ministr

    Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune svým nedělním prohlášením Ukrajince příliš nepotěšil. „Je třeba být upřímný… Jestli říkáme, že Ukrajina vstoupí do Evropské unie za šest měsíců, rok nebo dva, lžeme. To není pravda. Bezpochyby to bude 15 či 20 let, bude to dlouhé,“ řekl ministr pro stanici Radio J.

  • Zelenskyj: Nelze zrušit zákaz odjezdu ze země, když denně umírá až 100 lidí

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odmítl výzvy zrušit zákaz odjezdu mužů v branném věku z Ukrajiny. Argumentoval podle listu Ukrajinska pravda tím, že denně v bojích na východě země umírá 50 až 100 lidí.

    Kyjev se zdržuje vyčíslení ztrát ukrajinských sil ve válce proti Rusku, která dnes pokračuje 88. dnem. Rusko od začátku bojů podle ukrajinského velení přišlo už o více než 29 tisíc vojáků.

    Zelenskyj během tiskové konference se svým polským protějškem Andrzejem Dudou dostal od jedné novinářky otázku ohledně petice požadující povolit mužům vycestovat ze země. Pod peticí se shromáždilo 25 tisíc podpisů.

    „Nevím, komu by měla být ta petice určena. Možná mně. Možná by ale měla být adresována rodičům, kteří přišli o své syny, bránící za cenu svého života tu či onu oblast, to či ono město? A víte, že to většinou nebyla jejich města, ve kterých se narodili,“ řekl.

  • Na náměstí v Kyjevě jsou vystaveny zničené ruské tanky

    Výstava zničených ruských tanků, která se těší značné popularitě, je k vidění na náměstí v centru Kyjeva.

  • Zelenskyj v Praze? Když utichnou zbraně, šance je velká, říká Bek

    Ministr pro Evropu v rozhovoru se Seznam Zprávami říká, že vláda v čele Evropské unie bude zvát ministry ukrajinské vlády na rady unijních ministrů, které bude Česko v Praze pořádat v příštích měsících.

  • Lukašenko dorazil do Soči, bude jednat s Putinem

    Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přijel do ruského Soči, kde bude jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Budou diskutovat o klíčových otázkách interakce v současném politickém prostředí, uvedlo na twitteru zpravodajství U24.

  • Ukrajinský parlament zakázal symboly ruské agrese

    Ukrajinský parlament dnes schválil zákon, který zakazuje symboly používané ruskými silami při agresi na Ukrajině a který označuje Rusko za teroristický stát.

    Přijatý zákon zakazuje „propagandu ruského nacistického totalitního režimu“ a používání symbolů ruské vojenské invaze „Z“ a „V“. Právní akt zároveň hodnotí Ruskou federaci jako teroristický stát.

  • Známý zpěvák Harry Styles vyjádřil na koncertě podporu Ukrajině

    Známý britský zpěvák Harry Styles, dříve člen skupiny One Direction, vyjádřil na svém sólovém koncertě v New Yorku podporu Ukrajině. Umělec rozvinul na koncertě ukrajinskou vlajku jako projev podpory Ukrajincům, kteří se hrdinně brání ruským okupantům.

  • Hřib: Počet uprchlíků přebývajících na hlavním nádraží se snížil

    Počet uprchlíků, kteří přebývají na pražském hlavním nádraží, se snižuje a situace se zlepšuje. V dnešním pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima News to řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Je přesvědčen o tom, že situaci se podaří do konce května vyřešit. Podle primátora v sobotu z nádraží odjela skupina asi 80 lidí do Maďarska. Na místě bylo v sobotu ve 23:00 asi 260 lidí, v předchozích dnech jich bylo kolem 500, dodal.

    Na pražském hlavním nádraží v poslední době přebývají stovky uprchlíků, hlavně romských rodin s dětmi. Zástupci neziskových organizací, kteří na místě pomáhají, přístup k romským běžencům kritizují. Hřib řekl, že se situace týká tří skupin.

    Jednou z nich jsou lidé, kteří čekají na potvrzení, zda jsou občany Maďarska. Ti jsou ubytováni ve stanovém městečku v pražské Troji. Další skupinou jsou ti, kteří mají maďarské občanství, a podle pravidel proto nemají na pomoc v Česku nárok. Poslední skupinu tvoří lidé, kteří odmítli nabídnuté ubytování nebo se z něj na nádraží vrátili. Na další pomoc tak podle Hřiba ztratili nárok.

  • Podle Dudy je načase uzavřít novou dohodu o přátelských vztazích s Ukrajinou

    Podle polského prezidenta je načase podepsat novou dohodu o dobrých sousedských vztazích Polska a Ukrajiny. Podle agentury Ukrinform Andrzej Duda dnes v ukrajinském parlamentu řekl, že je pro tento krok vzhledem k přátelským vztahům Varšavy a Kyjeva, které jsou zvláště patrné nyní v souvislosti s ruskou agresí.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na druhé straně oznámil, že hodlá navrhnout zákon o zvláštním statusu polských občanů na Ukrajině.

    „Podle mého hlubokého přesvědčení nadešel čas podepsat novou dohodu o dobrém sousedství, která zohlední to, co jsme v našich vztazích přinejmenším v posledních měsících vybudovali,“ prohlásil Duda podle Ukrinformu.

  • Záběry z návštěvy polského prezidenta v Kyjevě

    Video na sociálních sítích zveřejnila polská prezidentská kancelář. Andrzej Duda dnes mimo jiné promluvil před ukrajinskými poslanci a řekl, že Ukrajina si o své budoucnosti musí rozhodnout sama.

  • Ukrajinský parlament odhlasoval prodloužení stanného práva i mobilizace

    Ukrajinský parlament rozhodl o prodloužení stanného právo a mobilizaci na Ukrajině o dalších devadesát dní, tedy do 23. srpna, informují ukrajinská média.

  • Ukrajina si musí o své budoucnosti rozhodnout sama, řekl polský prezident

    Pouze Ukrajina má právo rozhodovat o své budoucnosti, řekl v neděli polský prezident Andrzej Duda zákonodárcům v Kyjevě.

    „Objevily se znepokojivé hlasy, že Ukrajina by měla ustoupit Putinovým požadavkům. Pouze Ukrajina má právo rozhodovat o své budoucnosti, žádné o vás bez vás,“ řekl Duda. Ten se stal prvním zahraničním lídrem, který od ruské invaze přednesl osobně projev v ukrajinském parlamentu.

Reklama

Hlavní zprávy