Hlavní obsah

Novinářka dostala za protest v ruské televizi pokutu. Vězení jí hrozí dál

Foto: Profimedia.cz

„Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou,“ stálo na transparentu, se kterým novinářka vtrhla do živého vysílání ruské státní televize.

Reklama

aktualizováno •

Ruská novinářka, která upoutala pozornost světa odvážným protestem, u soudu prohlásila, že se cítí nevinná. Za svůj čin nakonec dostala pokutu ve výši 30 000 rublů. Případem se ovšem dál zabývá ruská federální kriminální ústředna.

Článek

Ruská novinářka a televizní producentka Marina Ovsjannikovová proti válce na Ukrajině protestovala v pondělním živém vysílání ruské státní televize. V televizním studiu se objevila během hlavních zpráv s transparentem „žádnou válku“ (no war), jak ukazuje video zveřejněné na twitteru.

Novinářka byla krátce nato zatčena. O tom, kde se nachází, neměli téměř 24 hodin tušení obhájci lidských práv ani advokáti, kteří se s ní během noci opakovaně pokoušeli spojit, informovala BBC.

V úterý se pak na sociálních sítích objevil snímek, na kterém je Ovsjannikovová zachycena po boku svého obhájce Antona Gašinskije. Nejeví zde žádné známky násilí a na krku jí visí náhrdelník v barvách Ukrajiny, který měla na sobě i během pondělního protestu, poukazuje deník The Guardian.

Ruská novinářka stanula před soudem v moskevské čtvrti Ostankino, kde čelila obvinění z „organizování nepovolené veřejné akce“. Podle agentury AFP si Ovsjannikovová i zde stála pevně za svým. Prohlásila, že se cítí nevinná a nadále je přesvědčena, že Rusko vůči Ukrajině páchá zločin.

Soud se nakonec rozhodl novinářce udělit pokutu ve výši 30 tisíc rublů (přes 6 tisíc korun). Informovala o tom agentura RIA Novosti. Ve hře byly také veřejně prospěné práce nebo až deset dní vězení.

Podle nezávislého webu Meduza jí soud uložil pokutu konkrétně za videoposelství, které natočila před protestem v televizi, nikoliv za samotnou manifestaci v televizním vysílání.

Ovsjannikovová před svým činem natočila video zveřejněné na twitteru, ve kterém se od televize distancuje. „Stydím se za to, že jsem si dovolila lhát z obrazovky,“ říká. „To, co se nyní děje na Ukrajině, je zločin a Rusko je agresorem. Odpovědnost za tuto agresi nese jediný člověk – Vladimir Putin,“ dodává a vyzývá k protiválečným shromážděním.

Při odchodu od soudu Ovsjannikovová novinářům řekla, že se cítí velmi vyčerpaná, protože její výslech po pondělním večerním zadržení trval přes 14 hodin. Nebyla jí prý poskytnuta právní pomoc a nemohla se ani ozvat rodině či blízkým. „Byly to v mém životě velmi složité dny, prakticky dva dny jsem nespala,“ poznamenala podle televizních záběrů zveřejněných na sociálních sítích.

„Bylo to mé protiválečné rozhodnutí. Rozhodla jsem se sama, protože se mi nelíbí, že Rusko zahájilo tuto invazi,“ prohlásila také před soudní síní podle stanice BBC.

Podle agentury AFP byla novinářka propuštěna, případ ale ještě s velkou pravděpodobností uzavřený není. BBC a agentura Reuters poznamenaly, že v tuto chvíli není jasné, zda bude čelit dalším – závažnějším – obviněním v souvislosti s protestem v přímém přenosu ruské televize.

Panují obavy, že bude stíhána na základě nového trestního zákona, který zakazuje nazývat ruskou vojenskou akci na Ukrajině „invazí“, nebo šířit „falešné zprávy“ o konfliktu. Pokud by ji soud shledal vinnou v tomto případě, hrozilo by jí podle Reuters až 15 let vězení. Její právník agentuře AFP sdělil, že se obává, že jeho klientka kvůli tomu skutečně stane před soudem.

Podle státní agentury TASS její případ prověřuje také vyšetřovací výbor, což je ruská federální kriminální ústředna. Ta určí, zda se svým protestem, který získal široký mezinárodní ohlas, nedopustila trestného činu „veřejného šíření úmyslně lživé informace o použití ozbrojených sil Ruské federace“.

Video, které ukazuje statečný čin mladé novinářky, se rychle stalo virálním na sociálních sítích. Odvahu novinářky ocenila řada významných osobností, mezi nimi i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo běloruská opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská.

„Co se této ženy týče, jednalo se o chuligánství,“ odmítl jednání Ovsjannikovové mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který následně ruskou státní televizi vychválil jako příklad včasného a objektivního zpravodajství. Na tiskové konferenci upozornil, že případ prošetří příslušné úřady i samotný televizní kanál.

Reklama

Doporučované