Hlavní obsah

Rok a půl kvůli pandemii nemohli do vlasti. Zachránilo je až námořnictvo

Foto: Profimedia.cz

Loď HMNZS Canterbury, která přísluší novozélandskému námořnictvu.

Reklama

Dva Novozélanďané odcestovali domů na palubě lodi HMNZS Canterbury. Kvůli pandemii a zdravotnímu stavu zůstali v Singapuru 18 měsíců, nenašli žádnou jinou možnost jak se vrátit.

Článek

Novozélandské námořnictvo uskutečnilo neobvyklou misi, při níž vyzvedlo dvě osoby, které uvízly v Singapuru na 18 měsíců kvůli pandemii onemocnění covid-19.

Vzhledem ke zdravotnímu stavu tito dva Novozélanďané nemohli zpátky na domovský ostrov odletět. Pobyt v Singapuru jim podle webu The Guardian navíc ztěžoval i fakt, že život v městském státě je finančně značně náročný.

Námořnictvo k misi přistoupilo poté, co se za dvojici přimluvil poradce novozélandského vysokého komisariátu, tedy ambasády, v Singapuru.

„Obávám se, že v blízké budoucnosti by se jejich situace mohla ještě zhoršit,“ řekl Josh Bibby, podle něhož selhaly i pokusy Novozélanďanů dostat se domů na nákladní lodi. Dodal, že jejich situace byla „velmi výjimečná“ a že měl obavy, aby se ještě nezhoršila.

Pár, o jehož případu jako první informoval server Stuff, obdržel zvláštní výjimku také proto, že loď HMNZS Canterbury byla tou dobou v Singapuru jen shodou náhod, kvůli drobným opravám.

Singapur loď i s párem Novozélanďanů opustila v listopadu 2021, vyplývá z dokumentů Novozélandských obranných sil (NZDF). Cesta trvala 19 dní, což znamená, že pár po příjezdu na Nový Zéland nemusel do karantény.

Nick Markwell z ministerstva zahraničních věcí a obchodu Nového Zélandu (MFAT) odmítá podezření, že by mise mohla vytvořit nevhodný precedens, a o místo na armádních lodích proto bude žádat více lidí.

„Pokud vytvoříme precedens, kdy se lidé, kteří nemají možnost létat, ocitnou na místě, kde je loď našeho námořnictva mířící na Zéland, mohu s tím žít,“ uvedl Markwell.

Novozélandské ministerstvo zahraničí poznamenalo, že se jedná o „velmi specifické a neobvyklé okolnosti“, a odmítlo případ dále komentovat, stejně jako podrobněji přiblížit důvody pobytu páru v Singapuru.

Reklama

Doporučované