Hlavní obsah

Nový předmět o Putinovi i Krymu. K ruským školákům promluví Kadyrov

Foto: Profimedia.cz

V ruských školách se bude od září učit o „obrození“ Ruska za prezidenta Vladimira Putina (ilustrační foto).

Reklama

Ruské školáky čekají od září nové lekce o „hodnotách ruské společnosti“. Nový předmět se má zaměřit na „hodnoty ruské společnosti zakotvené v národní bezpečnostní strategii“.

Článek

Co přesně se pod názvem „Rozhovory o důležitém“ skrývá, není jasné. Podle Kremlu má výuka probíhat formou filmů, kvízů, debaty s odborníkem nebo videopřenosu a prezentace, napsala o víkendu ruská státní agentura TASS.

Hostem Kadyrov i patriarcha

Podle amerického deníku The New York Times to znamená, že nový předmět bude každé pondělí v duchu kremelské propagace. Na školáky čekají přednášky o geopolitické situaci, „tradičních hodnotách“ a „obrození“ Ruska za prezidenta Vladimira Putina.

K žákům má promlouvat například čečenský prezident Ramzan Kadyrov známý svou brutalitou nebo patriarcha Kirill, jenž nedávno označil invazi na Ukrajinu za „spravedlivý boj“.

Žáci prvních až sedmých ročníků podle NYT čeká v březnu na výročí ruské anexe ukrajinského Krymu „virtuální exkurze“ po poloostrově.

„Ruská vojska přicházejí“

V říjnu se třídy od pátých výš dozvědí, proč se nevyplatí z Ruska emigrovat. Lekce se má jmenovat „Štěstí znamená být šťastný doma“. Další názvy mají být „Ruská vojska přicházejí“, „Vím, že všechny ženy jsou krásné“, „Krym na mapě Ruska“ nebo „Odplata je nevyhnutelná“.

Školy zároveň mají děti povzbuzovat, aby se zapojily do nové „vlastenecké“ mládežnické organizace podobné Pionýrovi za časů SSSR.

Od září začnou také ruské školy na začátku každého týdne hrát státní hymnu a vztyčovat státní vlajku. Ministerstvo školství si od toho slibuje příspěvek k „utváření smyslu pro vlastenectví a občanství“. Na nákup státních vlajek vyčlenil úřad miliardu rublů.

Reklama

Doporučované