Hlavní obsah

Chce ho celý svět, asi zamíří na Ukrajinu. Ruské rakety čeká silný protivník

Foto: Profimedia.cz

Raketový systém protivzdušné obrany Patriot v akci.

Reklama

Spojené státy podle amerických médií vyšlou systém protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Plán musí ještě schválit Pentagon a prezident Joe Biden. Šlo by o první systém dlouhého dosahu, který na Ukrajinu ze západu poputuje.

Článek

Představitelé Pentagonu jsou v závěrečné fázi přípravy plánu na vyslání raketového systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu, který by měl čelit ruským vzdušným útokům.

Plán musí ještě schválit ministr obrany Lloyd Austin, než bude zaslán k podpisu prezidentu Joe Bidenovi. Podle informací řady amerických médií by k tomu mohlo dojít již tento týden. O plánech na vyslání systému Patriot na Ukrajinu jako první informovala CNN.

Podle jednoho z představitelů jsou USA „připraveny“ poskytnout Ukrajině nejméně jednu baterii raket Patriot, jakmile bude plán schválen. Snahy o zaslání raketového systému východoevropské zemi podle agentury AP nabraly na intenzitě s blížící se zimou a stupňujícím se ruským bombardováním civilní infrastruktury.

Očekává se, že Ukrajinci budou potřebovat šest až osm týdnů výcviku v Evropě, aby mohli začít systém provozovat, a celých 10 měsíců, aby dosáhli plné operační schopnosti. Výcvik by se zřejmě konal v německém Grafenwoehru. Původně v americké administrativě podle AP panovaly obavy, že k obsluze systému by bylo zapotřebí amerických vojáků. Biden vyslání jakýchkoli amerických bojových jednotek na Ukrajinu rozhodně odmítl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval USA, aby Ukrajině poskytly systémy protivzdušné obrany Patriot, protože Rusko pokračuje v raketových útocích na cíle, včetně energetické infrastruktury, na celé Ukrajině. Zelenskyj připustil, že „Rusko má bohužel stále převahu v dělostřelectvu a raketách“.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Základní údaje o systému Patriot.

Je ale otázkou, zda bude vysoce moderní raketový systém Patriot pro Ukrajinu představovat zásadní proměnu ukrajinské protivzdušné obrany. Podle vyjádření Tomáše Řepy z Univerzity obrany tomu tak nebude.

„Jde zejména o další posílení ukrajinské protivzdušné obrany, zásadní změnu to nepředstavuje. Ze zahraničí zatím na Ukrajinu směřovaly zejména protivzdušné komplety krátkého a středního dosahu (IRIS-T, NASAMS, Aspide). Toto je první komplet dlouhého dosahu, který na Ukrajinu ze západu putuje,“ uvedl pro Seznam Zprávy Řepa.

Ukrajina o systém Patriot žádá již několik měsíců, ale logistické problémy spojené s jeho dodáním a provozem jsou obrovské. Navzdory těmto překážkám vedla USA k tomuto rozhodnutí „realita toho, co se děje na místě“, uvedl vysoký představitel administrativy pro CNN.

Co o systému, na který Ukrajina netrpělivě čeká, víme?

Patriot je považován za jeden z nejmodernějších amerických systémů protivzdušné obrany a je obvykle nedostatkovým zbožím, o které se ucházejí spojenci USA po celém světě.

Velkou výhodou systému Patriot je jeho vysoká mobilita. Po zaujetí bojové pozice dokáže začít střílet během pouhých 60 minut. Patrioty používají různé druhy střel, dostřel systému se v závislosti na tom pohybuje od 70 do 160 kilometrů.

Rusko opět zaútočilo na Kyjev

Ukrajinským hlavním městem ve středu brzy ráno otřásly exploze. Prezident Volodymyr Zelenskyj později oznámil, že protivzdušná obrana zneškodnila všech 13 dronů, kterými Rusko na Kyjevskou oblast zaútočilo. Pod palbu se dopoledne dostal i Cherson.

„Patriot neustále zavádí nové technologie, aby si udržel náskok před vyvíjejícími se hrozbami. Výsledkem je, že až na několik drobných výjimek, jako jsou topná tělesa a chladicí ventilátory, byla většina systému za posledních 17 let modernizována,“ uvedla společnost Raytheon, výrobce raket, které Patriot využívá.

Původně byl systém určen k likvidaci letadel, ale díky modernizaci se v průběhu let stal účinným i při zachycování balistických a řízených střel.

Patriot využívá k lokalizaci a sledování hrozeb ze vzduchu radar s plochou anténou. Na rozdíl od jiných radarových systémů je radar Patriot poněkud unikátní v tom, že sám provádí veškeré vyhledávací, identifikační, sledovací a zásahové činnosti. Radar je schopen potenciální cíle vyhledávat ve vzdálenosti přibližně 100 km a může sledovat až 100 cílů najednou.

Není jasné, kolik odpalovacích zařízení bude na Ukrajinu zasláno. Podle představitelů americké administrativy ale zaslání těchto systému jednoznačně pomůže zabezpečit vzdušný prostor pro země NATO ve východní Evropě. Jednalo by se o nejúčinnější obranný zbraňový systém dlouhého dosahu zaslaný Ukrajině.

Systém Patriot podle Řepy patří do podobné kategorie jako už Ukrajinci používaný S-300, jejich počátek vývoje a nasazení je také podobně už v 60. a 70. letech. „Patriot je ve své kategorii stále platným a může pomoci ochránit ty nejzranitelnější objekty a aglomerace velkých ukrajinských měst,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Boje v Chersonské oblasti za sebou nechaly obrovské šrámy. Lidé se tak před zimou nacházejí v zubožených podmínkách, bez jídla, vody i tepla.

Na to se ve svých žádostech soustředil i prezident Zelenskyj, podle nějž bude ochrana ukrajinských energetických zařízení před ruskými raketami a íránskými drony „ochranou celé Evropy, protože těmito útoky Rusko vyvolává humanitární a migrační katastrofu nejen pro Ukrajinu, ale i pro celou EU“.

Za 7 let Patriot zneškodnil přes 150 balistických střel

Podle oficiálních stránek výrobce systému Patriot jej využilo pět států ve více než 250 konkrétních a dohledatelných situacích. To zahrnuje boj proti pilotovaným i bezpilotním letounům, řízeným střelám a taktickým balistickým raketám. Od ledna 2015 systém Patriot po celém světě zachytil více než 150 balistických střel.

K vyvinutí systému Patriot počátkem 60. let jako náhrada za raketové systémy protivzdušné obrany Nike Hercules a Hawk. První testy proběhly v letech 1969 a 1970. Do aktivní výzbroje americké armády se první baterie systému Patriot zařadila v květnu 1982.

Systém Patriot byl poprvé nasazen ve válce v Perském zálivu v roce 1991 k sestřelování iráckých raket Scud nebo Al-Hussein vypálených na Izrael a Saúdskou Arábii. Americká armáda, tvrdí, že úspěšně sestřelila zhruba 70 procent střel v Saúdské Arábii a 40 procent v Izraeli.

Připomeňte si

Ukrajinci po vlně ruských útoků z minulého týdne vyzdvihovali úspěšnost protiraketové obrany. Zneškodnit dokázali většinu střel. Je to hlavně zásluha systémů NASAMS.

Střely Patriot se později objevily při invazi Spojených států do Iráku v roce 2003. V následujících letech systém Patriot používalo několik spojenců USA. V roce 2014 Izrael použil Patriot ke zničení dvou bezpilotních letounů Hamásu a syrského letounu Su-24.

USA jsou největším zahraničním podporovatelem Ukrajiny

Od začátku ruské invaze vyčlenily na zbraně a další vybavení pro Kyjev téměř 18 miliard dolarů (přes 415 miliard korun). V minulém týdnu schválil Biden zatím poslední oficiální vojenskou pomoc za 275 milionů dolarů (6,3 miliardy Kč).

USA již dříve poslaly baterie Patriot spojencům v NATO, jako je Polsko, aby posílily jejich obranu. Na východě NATO jimi disponuje třeba také Rumunsko. Německé systémy protivzdušné obrany Patriot jsou i na Slovensku. V posledních letech USA poslaly rakety Patriot do Saúdské Arábie a Iráku, aby čelily hrozbám ze strany Íránu a jeho zástupců, a do oblasti Tichomoří, aby odstrašily Severní Koreu.

Celkem si tento systém zakoupilo více než deset spojenců USA, včetně Německa, Japonska a Izraele. USA v posledních měsících zaslaly Ukrajině také obranné systémy středního dosahu, které se nazývají National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS).

Reklama

Doporučované