Hlavní obsah

Nový vůdce Islámského státu má jméno, ale neznámou identitu

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímek vlajky IS z doby, kdy teroristický chalífát ovládal syrskou Rakku.

Reklama

Teroristické hnutí Islámský stát poprvé veřejně uznalo smrt svého vůdce abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího. Jeho nástupcem se má stát islamista s takřka stejným pseudonymem.

Článek

Novým vůdcem teroristické organizace, která má na svědomí tisíce mrtvých v Sýrii, Iráku i dalších zemích, je abú Hasan Hášimí Kurajší. Islámský stát to oznámil ve čtvrtek, kdy zároveň poprvé připustil smrt svého dosavadního lídra, který zemřel při únorovém zásahu amerických speciálních jednotek v syrské provincii Idlib. Vůdce džihádistů sám odpálil výbušninu, která zabila jeho i jeho rodinu.

Nový mluvčí IS abú Umar Muhadžír na předtočené nahrávce řekl, že poslední bitvou dosavadního chalífy byl boj o věznici v syrském městě Hasaká, kterou džihádisté letos v lednu přepadli s cílem osvobodit vězněné spolubojovníky. Při útoku a následném boji zahynuly nejméně dvě stovky vězňů a teroristů, ale také tři desítky členů bezpečnostních složek.

Chalífa nesmí mít fyzické postižení

Islámský stát sice očekává, že různé skupiny budou nyní vyjadřovat věrnost novému vůdci, jeho identitu ale neprozradil. Téměř totožné jméno se zabitým Kurajším neznamená, že by šlo o příbuzné – chalífa musí podle striktní náboženské interpretace pocházet ze sunnitského kmene Kurajšovců, k němuž patřil i prorok Muhammad.

Podle Miny al-Lamiové, expertky BBC na džihádismus, koloval dokument se jménem abú Hasana Hášimího Kurajšího v kruzích stoupenců al-Káidy už krátce po smrti posledního lídra. Členové IS to údajně nejdříve popírali, pak se ale ukázalo, že nešlo o fámu.

Tajení skutečné identity vůdce má v Islámském státu svůj význam – Abdalláh Kardaš (jedno z jmen, pod nímž vystupoval ten dosavadní) byl totiž podle všeho irácký Turkmen, a navíc žil v posledních letech s amputovanou nohou – jak původ, tak i fyzické postižení by přitom měly takového kandidáta na chalífu vylučovat.

Stoupenci teroristické sítě al-Káida, která soupeří o vliv právě s Islámským státem, jsou přesvědčeni, že novým chalífou je Iráčan Bašár Chattáb Ghazal Sumajdí, který také vystupuje pod různými válečnými jmény, jako jsou Hadži Zajíd nebo abú Chattáb Irakí.

Učil džihádistické imámy

První ucelené informace o životě Sumajdího sepsal už v půlce února Hassan Hassan pro magazín New Lines s tím, že se nový teroristický vůdce teprve před rokem vrátil do Sýrie z Turecka. Na rozdíl od svého předchůdce by měl opravdu pocházet z kmene, který má přímou linku k proroku Muhammadovi – ze stejného kmene je ostatně i současný velký irácký muftí (sunnitský duchovní, jenž vykládá a šíří islámské právo).

Sumajdí se přidal k Islámskému státu už v roce 2013, tedy ještě předtím, než abú Bakr Bagdádí sjednotil irácké a syrské džihádisty pod jednou vlajkou. Zkušenosti s bojem měl už z předchozího působení v organizaci Ansar al-Islám, která bojovala v Iráku proti vládě Saddáma Husajna, ale také proti Kurdům. Skupinu často tvořili extremisté, kteří dříve válčili v Čečensku nebo Afghánistánu.

Vzhledem ke svým zkušenostem a vysoké džihádistické reputaci získal Sumajdí ihned důležité místo v hierarchii Islámského státu a stal se kazatelem v náboženském centru, z něhož vyšlo velké množství pozdějších kazatelů a soudců IS.

Jeden z jeho bývalých studentů Kásim Muhammad byl zatčen v roce 2019. Vyšetřovatelům prozradil, že jeho bývalý lektor se po dobytí Mosulu v roce 2014 stal hlavním soudcem Islámského státu.

Sumajdí úzce spolupracoval se svým předchůdcem v čele IS a po zabití Bagdádího se spolu snažili reorganizovat vedení hnutí. Když se pak stal Kurajší novým chalífou, Sumajdí byl už členem nejvyššího vedení IS, funkci nejvyššího soudce si přitom ponechal.

V roce 2017 pak údajně utekl do jižního Turecka, odkud se před rokem do Sýrie vrátil. Kurajší ho totiž potřeboval kvůli jeho autoritě mezi bývalými studenty, kteří měli být hlavní silou při snaze o oživení padlého chalífátu.

Sumajdí je tak podle New Lines jednou z posledních „těžkých vah“ džihádistické organizace a má větší předpoklady k úspěchu, než měl jeho předchůdce – má „dobrý“ původ a velký respekt mezi imámy, kteří prošli jeho rukama.

V době, kdy chalífát ještě ovládal značné území v Sýrii či Iráku, nebylo tak obtížné vybírat nástupce zabitých vůdců. Nyní se ale IS nachází v těžké pozici, kdy pravidelně přichází o své vůdce, žádné území už neovládá a v některých regionech musí bojovat s konkurenčními islamistickými skupinami, jako je Tálibán v Afghánistánu.

Hnutí se tak musí soustředit na skromnější cíle, jako je osvobozování vězňů. Na to ostatně kladlo důraz i čtvrteční prohlášení nového mluvčího Islámského státu. I to je nyní nebezpečný post – předchozí mluvčí teroristů zahynul při zásahu Američanů spolu s Kurajším.

Reklama

Doporučované