Hlavní obsah

„Nudný vs. bláznivá.“ Nového britského premiéra určí i vztah k tomu starému

Foto: Profimedia.cz

Příštím lídrem Konzervativní strany a britským premiérem bude Rishi Sunak, nebo Liz Trussová.

Reklama

Do finále volby lídra britské Konzervativní strany postoupili bývalý ministr financí Rishi Sunak a současná ministryně zahraničí Liz Trussová. Podle kuloárních informací ani jeden nevyvolává u členů strany nadšení.

Článek

Hasta la vista, baby - tak zněla slova, se kterými se ve středu Boris Johnson rozloučil v Dolní sněmovně britského parlamentu. Na postu premiéra Spojeného království mu po červencové rezignaci zbývají jen necelé dva měsíce.

Země po posledním hlasování konzervativních poslanců již zná dvojici, která stane ve finálním klání o jeho křeslo. O vítězi rozhodnou členové strany, kteří jsou ale jinak dost možná naklonění Johnsonovi.

O jejich přízeň se budou ucházet bývalý ministr financí Rishi Sunak a současná ministryně zahraničí Liz Trussová. Těsně před závěrečnou rovinkou ze závodu vypadla Penny Mordauntová, náměstkyně ministryně obchodu a bývalá ministryně obrany ve vládě Theresy Mayové.

Výsledek středečního hlasování poslanců byl poměrně těsný; Sunak získal 137 hlasů, Trussová 113 a Mordauntová 105.

Jak pro Seznam Zprávy již dříve předpověděl politolog Jan Váška z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, těsnější než obvykle by mohlo být i samotné finální hlasování. „(Souboj mezi Sunakem a Trussovou) bude velice otevřený a vítěz podle mého nebude mít příliš silný mandát, protože strana bude rozštěpená,“ domnívá se Váška.

Přijde mi, že výsledek bude jednoznačně mnohem těsnější než v posledních několika volbách.
Jan Váška, politolog

​​I když všechna dosavadní hlasování vyhrál Sunak, průzkumy a nejrůznější předtuchy mezi mnohými ve Westminsteru v současné době naznačují, že favoritkou je spíše Liz Trussová. Může za to zejména přístup bývalého ministra financí k daním a jeho podíl na pádu Borise Johnsona.

Královrah Sunak

Co se totiž týče ekonomických otázek, které jsou v Británii nyní jedním z důležitých témat, Sunak na první místo staví zásah proti rostoucí inflaci spíše než okamžité snižování daní. „Snížím daně, ale udělám to odpovědně. Protože nesnižuji daně, abych vyhrál volby, ale vyhrávám volby, abych snižoval daně,“ nechal se slyšet politik, který z pozice ministra financí zvýšil daně téměř na nejvyšší úroveň od 50. let minulého století.

Pokud jde o nálepku královraha, kterou si s sebou Sunak nese, může za ni jeho rezignace na funkci v Johnsonově vládě, která spustila lavinu dalších a následně přispěla i k samotnému konci předsedy vlády. Dvaačtyřicetiletý Sunak přitom s Johnsonem držel po celou dobu takzvané Partygate a podpořil ho i v červnovém hlasování o nedůvěře. Opustil ho až těsně před koncem.

Partygate

Partygate byl politický skandál ve Spojeném království týkající se večírků a dalších setkání vládních zaměstnanců a zaměstnanců Konzervativní strany. Ty se konaly během pandemie covidu-19 v letech 2020 a 2021, kdy omezení veřejného zdraví zakazovala většinu shromáždění.

Podle údajů, které jsou k dispozici, se členská základna Konzervativní strany v posledních letech výrazně rozrostla a řadu lidí přilákalo volební vítězství v roce 2019, kdy v čele konzervativců stál nyní odcházející Boris Johnson. Pro Sunaka by tak blížící se finální hlasování, do kterého se zapojí celá strana, nemuselo dopadnout zrovna růžově.

„I když to tak nevypadá mezi širší veřejností, tak mezi lidmi, kteří budou volit mezi posledními dvěma kandidáty, může být míra loajality a obdivu k Johnsonovi poměrně velká,“ upozornil Váška a podotýká, že pro kandidáty nebude úplně taktické, aby se od rezignujícího premiéra zásadním způsobem distancovali.

Trussová cítí, odkud fouká vítr

Trussová je pak na rozdíl od Sunaka vnímána jako člověk, který nejvíce ztělesňuje možnou kontinuitu s Johnsonovou érou. Šestačtyřicetiletá ministryně také lobbuje za okamžité daňové škrty, což ji staví do kontrastu s jejím oponentem, a její ekonomický plán zahrnuje i zvrácení růstu sazeb národního pojištění či snížení korporátní daně.

Jak upozorňují i zdroje deníku The Guardian, Trussová navíc v posledních letech byla schopna vycítit, odkud vítr fouká, a přestože v roce 2016 hlasovala pro setrvání Británie v Evropské unii, dnes si to pamatuje jen málokdo a politička se posunula k brexitovému křídlu strany.

„Nedělejte si iluze, tohle bude něco, na co bude muset Rishi zaútočit tvrdě a rychle. Nyní je outsider a ti bojují špinavěji,“ cituje britský list anonymní zdroj z řad konzervativců. Jiný se zase podělil o myšlenku, že by Sunak měl Trussovou donutit k co největšímu počtu televizních vystoupení. „Čím více ji lidé uvidí, tím více budou podporovat Rishiho.“

Důležitou roli ve hře totiž hrají i tyto faktory. Kampaň ministryně zahraničí začala pomalu, brzdil ji poněkud prkenný styl a smíšené výkony právě v televizních debatách. Podle jednoho ze stratégů strany pak Trussová není mezi kolegy zas tak oblíbená. „Myslí si, že je trochu bláznivá a zní trochu divně,“ cituje odborníka list The Times.

Ani o Sunakovi konzervativci nesmýšlejí pozitivně. „Nevzrušuje je… Je to muž z establishmentu; trochu nudný,“ vysvětlil stratég. Právě multimilionářské zázemí Sunakovi již dříve vysloužilo kritiku. Podle některých mu totiž bude bránit, aby myslel i na nižší vrstvy britské společnosti.

V poslední fázi volby budou lídra konzervativců prostřednictvím korespondenčního hlasování vybírat všichni členové strany, kterých je kolem 160 tisíc. Jméno vítěze, který převezme také povinnosti premiéra, by mělo být známo 5. září. Do té doby se bude odehrávat předvolební kampaň a plánované jsou také dvě televizní debaty.

Reklama

Doporučované