Hlavní obsah

Útok na flotilu: Rusko zastavuje spolupráci na vývozu obilí z Ukrajiny

Foto: Shutterstock.com

Poškozena byla ruská minolovka Ivan Golubec - zde na ilustračním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Kyjev v sobotu ráno podnikl teroristický útok na plavidla Černomořské flotily v přístavu Sevastopol. Ukrajina se k útoku zatím oficiálně nevyjádřila.

Článek

Sobotní útok ukrajinských dronů na Černomořskou flotilu v krymském přístavu Sevastopol byl největším od začátku takzvané speciální vojenské operace na Ukrajině. Uvedl to Ruskem dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvozžajev.

Ministerstvo obrany v Moskvě pak v souvislosti s tím vydalo prohlášení o „teroristickém“ útoku na ruské lodě, z nichž jedna podle něj utrpěla lehčí škody. Informovala o tom agentura TASS.

„Dnes v noci byl podniknut nejmasivnější útok bezpilotních letounů a dálkově řízených hladinových plavidel v oblasti Sevastopolského zálivu v historii (takzvané speciální vojenské operace),“ řekl gubernátor Razvozžajev. Dodal, že cílem útoku byly vojenské objekty ruského námořnictva ve městě na jihozápadě Krymu, který Rusko nelegálně anektovalo v roce 2014.

Rusko v reakci na útok oznámilo, že pozastavuje účast na dohodě o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů, uvedla v sobotu agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany.

„S ohledem na teroristický čin Kyjeva za účasti britských expertů proti lodím Černomořské flotily a civilním plavidlům, které se podílejí na zajištění bezpečnosti ‚obilného koridoru‘, ruská strana pozastavuje účast na realizaci dohod o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů,“ stojí v prohlášení ministerstva.

Údajné záběry z útoku v Sevastopolu:

Podle ruského ministerstva obrany bylo do útoku zapojeno devět bezpilotních letounů a sedm dálkově ovládaných hladinových plavidel. Poškozena byla minolovka Ivan Golubec. Stejně jako dříve místní proruské úřady i ministerstvo sdělilo, že všechny vzdušné cíle byly při útoku zničeny.

Proruské úřady v Sevastopolu vysvětlily černý dým stoupající nad jednou ze zátok města plánovaným cvičením. Dříve guvernér uvedl, že žádný objekt ve městě nebyl zasažen a že situace je pod kontrolou. Již ráno však bylo uzavřeno místní kotviště.

Mohlo by vás zajímat

Ruská tisková agentura se ohradila proti instalaci na Ministerstvu vnitra, jejíž součástí je vyobrazení ruského prezidenta ve vaku na mrtvoly.

Ukrajinská média s odvoláním na neověřené zprávy ze sociálních sítí uvedla, že Sevastopolem v sobotu ráno zněly exploze, a poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na twitteru s odvoláním na místní média uvedl, že záchranáři se snaží uhasit požár na jedné z ruských lodí.

Na doprovodných snímcích je vidět kouř stoupající z oblasti přístavu. Na telegramu Heraščenko dříve sdělil, že podle zatím neověřených informací byla zasažena ruská fregata Admiral Makarov.

„Jsou to pravděpodobně bojoví komáři, kteří ruskou moc tolik znepokojují,“ komentovala ironicky vyjádření sevastopolských úřadů mluvčí ukrajinského jižního velení Natalija Humenjuková. Narážela tím na nedávný skutečnostmi nepodložený výrok ruského velvyslance při OSN Vasilije Něbenzji, podle nějž Rusové na Ukrajině objevili drony, které mohou „šířit komáry nakažené nebezpečnými viry“.

Strategický přístav Sevastopol je největším městem na poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v rozporu s mezinárodním právem v roce 2014. Ukrajinští představitelé v posledních měsících několikrát uvedli, že je jejich cílem dobýt poloostrov zpět. Již před anexí v Sevastopolu sídlila ruská Černomořská flotila.

Reklama

Doporučované