Hlavní obsah

Obezita do vínku: Vědci objevili, že chování předků může ovlivnit tuk v těle

Foto: Profimedia.cz

Vystavení látkám obsaženým v cigaretách může vést ke změnám, které se přenáší z generace na generaci, poukazují vědci.

Reklama

Průkopnická studie odhalila spojení mezi kouřením a tělesným tukem dalších generací. Do budoucna je třeba odhalit jeho původ, míní hlavní autorka výzkumu.

Článek

Ženy a dívky, jejichž dědečkové a pradědečkové začali kouřit ve velmi útlém věku, mají tendenci mít v těle vyšší obsah tuku v těle, ukazují výsledky výzkumu, který vychází z mimořádné 30 let staré studie Děti 90. let Bristolské univerzity. Poukázal na to deník The Guardian.

Už dříve bylo zjištěno, že pokud začal otec pravidelně kouřit před začátkem puberty, jeho synové měli více tělesného tuku, než se očekávalo. Dcer se tato zjištění netýkala.

Vědci jsou teď přesvědčeni, že přišli na podobné generační důsledky kouření, které dopadají na ženy. Zjistili, že vnučky a pravnučky mužů, kteří začali kouřit před 13. rokem života, mají vyšší obsah tuku v těle. U mužských potomků přitom souvislost nezpozorovali.

Výsledky výzkumu, který byl zveřejněn v časopise Scientific Reports, naznačují, že vystavení látkám obsaženým v cigaretách může vést ke změnám, které se přenáší z generace na generaci. Tým vědců ovšem upozorňuje na to, že k potvrzení tohoto zjištění jsou zapotřebí další výzkumy. Do budoucna také chtějí zjistit, proč k tomuto jevu dochází.

„Tato studie nám přinesla dva důležité výsledky,“ tvrdí Profesorka Jean Goldingová, která je vedoucí autorkou výzkumu a zakladatelkou studie Děti 90. let. „Zaprvé, že vystavení chlapce určitým látkám před pubertou může ovlivnit generace, které přijdou po něm. Za druhé, že jedním z důvodů, proč děti trpí nadváhou, nemusí být ani tak jejich současná strava a pohyb, jako spíše životní styl jejich předků.“

„Pokud se tyto asociace potvrdí i v dalších souborech dat, bude to jedna z prvních studií u lidí s daty vhodnými k tomu, abychom se těmito asociacemi začali zabývat a začali odhalovat původ potenciálně důležitých mezigeneračních vztahů. Je toho zatraceně mnoho, co je třeba objevit,“ dodala Goldingová s tím, že experimenty už dříve odhalily podobnou generační souvislost u zvířat, do teď se ovšem pochybovalo o tom, jestli to platí i u lidí.

Možnou souvislost mezi kouřením a tělesným tukem se vědcům z Bristolské univerzity podařilo objevit díky podrobným mezigeneračním údajům, které během studie nashromáždili. Goldingová poděkovala celkem 14 tisícům těhotných žen, které se tehdy v roce 1991 rozhodly do studie zapojit, i jejich dcerám a vnučkám.

Díky projektu Děti 90. let se vědcům podařilo dospět k nečekaným objevům. Generační spojení mezi kouřením a tělesným tukem je příkladem zjištění, které vědci v době, kde byla studie zahájena, nemohli očekávat, poukazuje The Guardian.

K podobně významnému zjištění došlo také před dvaceti lety, kdy vědci přišli na to, že ženy, které během těhotenství jedí tučné ryby, a to i jen jednou za dva týdny, mají děti s ostřejším zrakem. Jednalo se přitom o první potvrzení toho, že strava v těhotenství má vliv na vývoj zraku u dítěte. V roce 2013 potom vědci na základě vzorků moči a podrobných záznamů o stravování žen dospěli k závěru, že nedostatek jódu v těhotenství může mít negativní vliv na duševní vývoj dětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované