Hlavní obsah

Obhajoba Djokoviče: Covid jsem měl těsně před Vánocemi

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista a světová jednička Novak Djokovič na turnaji US Open v září 2021.

Reklama

Světová jednička Novak Djokovič měl výjimku z očkovací povinnosti pro vstup do Austrálie kvůli nedávné nákaze covidem-19, tvrdí tenistovi právníci v soudních dokumentech.

Článek

„Datum prvního pozitivního PCR testu na nákazu covidem-19 pochází ze 16. prosince 2021,“ cituje právníky stanice BBC. Djokovičovi byl odepřen vstup do Austrálie poté, co tento týden přistál v Melbourne, kde se měl zúčastnit Australian Open.

Po jeho příletu do země totiž pohraniční stráž zjistila, že se srbská tenisová hvězda snažila dostat do země s typem víza, které zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje.

Zahraniční média si ale všímají toho, že v den, kdy měl u Djokoviče PCR test odhalit nákazu covidem-19, se tenista zúčastnil jako divák utkání basketbalové Superligy v Bělehradě.

O den později se navíc tenista podle příspěvku z jeho sociálních sítí zúčastnil také předávání ocenění pro mladé talenty ve svém tenisovém centru v Bělehradě. Na snímcích je Djokovič opět ve vnitřních prostorech bez roušky a rozestupů.

Podle instrukcí pořadatelů Australian Open navíc bylo možné uplatnit výjimku z očkování doložením potvrzení o prodělání nemoci pouze do 10. prosince, informoval na Twitteru novinář The New York Times Ben Rothenberg.

Srbský tenista momentálně pobývá zavřený v imigračním hotelu v Melbourne. Tam zůstane minimálně do pondělí, kdy má soud rozhodnout a dalších krocích.

Djokovičovi rodiče již ubytování označili za „hrozné“ a tvrdí, že se s jejich synem zachází jako s vězněm. Srbský prezident Aleksandar Vučič uvedl, že jeho vláda požádala, aby byl sportovec přemístěn z „nechvalně známého hotelu“.

„Řekl jsem našemu Novakovi, že celé Srbsko je s ním a že naše orgány dělají vše pro to, aby obtěžování nejlepšího tenisty světa okamžitě skončilo,“ uvedl Vučič podle BBC.

Na to reagoval australský premiér Scott Morrison. „Neexistují žádné zvláštní případy – Austrálie má suverénní hranice a jasná pravidla. Jde o spravedlivé a přiměřené uplatňování australských zákonů na ochranu hranic… Mohu jen říci, že důkazní lékařská výjimka, která byla poskytnuta, byla shledána nedostatečnou,“ napsal.

Reklama

Doporučované