Hlavní obsah

Obilný byznys. Rusové dál rabují ukrajinská sila, ukazují snímky

Foto: Profimedia.cz

Nakládání obilí v černomořském přístavu (ilustrační foto).

Reklama

Rusko krade a rozprodává ukrajinské obilí, ukazují snímky lodí z přístavu na Krymu. Zatímco chudším částem světa kvůli neúrodě a válce na Ukrajině hrozí hladomor, Kreml na byznysu vydělává desítky miliard.

Článek

Satelitní snímky dvou nákladních lodí plujících pod ruskou vlajkou zveřejnila americká televize CNN. Satelit společnosti Maxar Technologies zachytil, jak lodě kotví v přístavu v Sevastopolu na Ruskem okupovaném Krymu.

Ze snímků je patrné, že po dopravníkovém pásu se do lodí nakládá z blízkých sil s vysokou pravděpodobností obilí. Snímky jsou datované k 19. a 21. květnu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Rusko viní z „postupné krádeže“ obilí a z pokusů o jeho prodej.

První z lodí – Matros Pozynič – se podle údajů na webu Marinetraffic.com, který sleduje námořní dopravu, nachází ve Středozemním moři severozápadně od Kypru a zřejmě směřuje do přístavu v libanonském Bejrútu. Druhá loď – Matros Koška – se pohybuje v Kerčském průlivu mezi Černým a Azovským mořem.

CNN upozorňuje, že se nedá s jistotou říct, že by byly lodě naložené kradeným ukrajinským obilím. Podotýká ale, že zatímco na Krymu se obilí moc nepěstuje, zcela opačně je tomu na úrodných ukrajinských polích kolem okupovaného ukrajinského Chersonu a v pásmu směřujícímu až do Záporožské oblasti, jejíž část Rusové rovněž okupují.

Zástupci ukrajinské vlády a také zdroje z oblasti průmyslu americké televizi sdělili, že Rusové v okupovaných oblastech odvezli obilí z několika sil směrem na jih.

Zmizelo 400 tisíc tun obilí

Podle odhadů ukrajinského ministerstva obrany už tento měsíc ze země zmizelo na 400 tisíc tun obilí. Podle ukrajinského ministra zemědělství Mykoly Solského Rusové posílají obilí organizovaným způsobem na Krym. „Jde o velký byznys, na který dohlížejí lidé na nejvyšší úrovni,“ uvedl ministr.

Loď Matros Pozynič zachytil satelit už dříve v květnu v syrském přístavu Latakia. Agentura Associated Press tehdy po analýze snímků napsala, že loď podle všeho převáží obilí ukradené na Ukrajině.

Loď v Černém moři naložila obilí a vyplula do Středozemního moře. Původně mířila s nákladem do Egypta, kde ji ale úřady po výstraze od ukrajinských úřadů odmítly.

Následně jí bylo odepřeno vplutí do Bejrútu a plavbu nakonec zakončila v největším syrském obchodním přístavu Latákíja. Rusko v Sýrii dlouhodobě podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

Ztracený Mariupol, zablokovaná Oděsa

Vlastní ukrajinský vývoz obilí je od vypuknutí války prakticky nemožný. Rusové totiž v minulých měsících obléhali a nakonec dobyli strategicky významný ukrajinský přístav Mariupol a jejich námořní blokáda znemožňuje fungování přístavu v Oděse.

Dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny před válkou představovaly téměř 30 procent světového obchodu.

Ukrajina je zároveň čtvrtý největší vývozce kukuřice a pátý největší vývozce pšenice na světě.

Polovinu všeho obilí od Ukrajiny nakupuje i Světový potravinový program (WFP), který dodává potraviny 125 milionům lidí.

Bez dodávek ukrajinského obilí nyní jsou země od Somálska po Egypt. K tomu se navíc přidává i horké počasí a sucho, což zhoršuje kvalitu sklizně v jiných částech světa. Ceny obilí proto rostou, a to zvyšuje další riziko hladomoru v částech Blízkého východu a Severní Afriky.

Ze situace profituje právě Rusko, které vydělává na rostoucích cenách. Kreml tak v letošní sezoně jenom na dani z vývozu pšenice získal už asi 1,9 miliardy dolarů (více než 43 miliard korun), odhaduje společnost SovEcon citovaná agenturou Bloomberg.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval všechny státy, aby „nekupovaly kradené a nestaly se tak spoluviníky ruských zločinů“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí uvedl, že zdrojem problémů, které vedou k hrozbě světového hladomoru, není Rusko. Na vině jsou podle něj protiruské sankce a ti, kdo je vůči Moskvě kvůli její invazi na Ukrajinu zavedli.

Ukrajinu kromě ruského rabování obilných sil a námořní blokády trápí i další dopady válečného konfliktu – v celé zemi také kvůli válce zaostala jarní výsadba za loňským rokem o 20 až 30 procent, řekl v květnu ukrajinský ministr zemědělství Solskyj.

Ukrajina se teď snaží vyvážet alespoň část své zemědělské produkce pozemní cestou.

Server Zdopravy.cz v úterý napsal, že český železniční dopravce ČD Cargo odvezl první vlak s kukuřicí z Ukrajiny do německého přístavu Brake ležícího severně od Brém. Odtud zásilka zamíří lodí do Egypta.

Běloruská nezávislá televize Nexta na svém účtu na Twitteru uvedla, že do Litvy přijel první vlak naložený ukrajinským obilím. Jeho cílovou stanicí byl přístav Klajpeda.

Plány na urychlenou přepravu ukrajinského obilí a dalších zemědělských výrobků vlaky a kamiony přes území EU nedávno představila Evropská komise.

Reklama

Doporučované