Hlavní obsah

Objevily se nové fotografie z Ukrajiny. Prý ukazují ruskou brutalitu

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci na obrněném vozidle projíždí zničeným městem Popasna v květnu 2022. Ilustrační foto.

Reklama

Záběry z obsazeného města Popasna na východě Ukrajiny ukazují hlavu ukrajinského válečného zajatce připevněnou ke kůlu a ležící části jeho těla. Čin údajně spáchali ruští vojáci. Pravost fotografie nelze nezávisle ověřit.

Článek

Hlava muže naražená na kůlu před domem ve východoukrajinském městě Popasna. Na kovových hrotech plotu trčí useknuté ruce. A před domem je vidět i tělo muže oblečeného ve vojenské uniformě bez rukou a hlavy…

To jsou nejnovější záběry, které údajně ukazují ruská zvěrstva na východě Ukrajiny. Alespoň to tvrdí guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj na sociální síti Telegram – pravost záběrů však nelze nezávisle ověřit, ačkoliv geolokační nástroje naznačují, že je fotografie pravá a vznikla na konci července nedaleko centra města.

„Opravdu jsou to skřeti. 21. století, okupovaná Popasna, lidská lebka na plotě. Na Rusech není nic lidského. Jsme ve válce s nelidmi,“ napsal Hajdaj. Označení skřet pro ruského nepřítele využívali ukrajinští vojáci již dříve během války na Donbasu od roku 2014. Po ruské invazi na Ukrajinu v letošním únoru je tak začala označovat ukrajinská média i politici.

Zveřejněné záběry vyvolaly odpor a spustily vlnu kritiky. „Bude se Rusko schopno z toho vzpamatovat a vrátit se zpět do společenství civilizovaných národů? Prozatím přináší temnotu středověku svým sousedům a národům po celém světě,“ napsal Michail Chodorkovskij, ruský oligarcha nyní žijící v exilu v Londýně.

Bývalý ukrajinský velvyslanec v Rakousku Olexander Ščerba fotografie popsal jako válečný zločin.

Kontrolu nad městem ztratila ukrajinská vojska začátkem května. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov uvedl, že Popasnu obsadily jeho jednotky. Ruská vojska obsadila minulý měsíc celou Luhanskou oblast.

Další děsivé záběry

Záběry otřesných činů však pochází i z dalších okupovaných oblastí. Naposledy se minulý týden na proruských telegramových kanálech objevilo video, na kterém ruský voják kastruje ukrajinského zajatce. K činu mělo údajně dojít nedaleko obsazeného města Lysyčansk.

Přes ruská média a sociální sítě se začaly záběry šířit, i přestože není možné nezávisle ověřit jejich pravost. V sobotu web Bellingcat zveřejnil výsledky vyšetřování činu. Uvedl, že s odvoláním na vizuální stopy a otevřené zdroje na místě byla přítomna čečenská polovojenská formace.

Video vyvolalo nejen na Ukrajině všeobecné znechucení a hrůzu. Vysocí ukrajinští představitelé slíbili, že činy potrestají. Amnesty International a Evropská unie minulý týden vyjádřily podporu Kyjevu v prošetření záběrů.

„Celý svět musí pochopit: Rusko je zemí kanibalů, kteří si užívají mučení a vraždění. Ale válečná mlha nepomůže vyhnout se potrestání katů. Identifikujeme každého. Dostaneme všechny,“ uvedl ukrajinský prezidentský poradce Mychajlo Podoljak na twitteru.

Kyjev již dříve uvedl, že shromažďuje po celé zemi důkazy k vyšetřování a stíhání stovek údajných válečných zločinů ruských sil od začátku války.

Reklama

Doporučované