Hlavní obsah

Obrazem: NASA poprvé ukázala obleky, ve kterých se lidstvo vrátí na Měsíc

Foto: Profimedia.cz

Netradiční vzhled nových skafandrů.

Reklama

NASA představila nové skafandry, ve kterých se člověk po více než pěti desetiletích vrátí na Měsíc.

Článek

NASA ve středu prozradila, co budou mít na sobě astronauti, kteří v následujících letech stanou na Měsíci. Na akci ve vesmírném centru v texaském Houstonu představila prototyp nejnovějšího lunárního skafandru, který vyvinula americká společnost Axiom Space.

Nově představené skafandry budou využity během mise Artemis III., která se uskuteční v roce 2025.

Jak vesmírný oblek funguje, předvedl přímo na místě hlavní inženýr společnosti Jim Stein. Ukázal, že se ve skafandru dá snadno pohybovat i krčit nohy, předvedl také průhlednou bublinu okolo hlavy, která zajišťuje širokou viditelnost i osvětlení nebo držák na kameru s vysokým rozlišením.

Hlavním rozdílem mezi předvedeným prototypem a skafandrem, který nakonec poletí na Měsíc, je barva. Zatímco prototyp je černo-modro-oranžový, finální skafandr bude bílý. Podle společnosti Axiom je to z tepelných důvodů.

„Protože skafandr nošený na Měsíci musí být bílý, aby odrážel teplo a chránil astronauty před extrémně vysokými teplotami, krycí vrstva se v současné době používá pouze pro výstavní účely, aby zakryla patentovanou konstrukci skafandru,“ vysvětluje společnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované