Hlavní obsah

Austrálie odepřela Djokovičovi vstup do země. Nemá očkování

Foto: Asatur Yesayants, Shutterstock.com

S povolenou výjimkou se vydávám do Austrálie, napsal Djokovič (na snímku) v úterý na svůj instagramový účet. V cílové destinaci za to sklidil kritiku.

Reklama

aktualizováno •

Srbský tenista Novak Djokovič si pravděpodobně navzdory získané výjimce z očkování na Australian Open nezahraje. Jelikož nepředložil dostatečné důkazy pro svou výjimku, úřady mu odepřely vstup do země.

Článek

Všichni hráči i členové personálu, kteří se turnaje účastní, musí být očkovaní, nebo musí dostat výjimku udělovanou nezávislou odbornou komisí, upozorňuje BBC.

Přestože Djokovič výjimku dostal, je velmi pravděpodobné, že se na turnaj nakonec nedostane. Problémy se vyskytly ihned po příletu, když pohraniční stráž zjistila, že se Djokovič snažil dostat do země s typem víza, které neumožňuje zdravotní výjimku pro neočkované. Následnou žádost pohraničníků o schválení Djokovičova víza ministryně sportu Jaala Pulfordová odmítla.

Vše vyvrcholilo po několika hodinách, kdy byl Djokovič držen na letišti pod dohledem pohraničníků. Australské úřady mu odepřely vstup do země. Srbský tenista podle pohraniční stráže nepředložil dostatečné důkazy pro svou výjimku z očkování proti covidu-19 a jeho vízum tak bylo zrušeno.

Podle organizátorů se obhájci titulu nedostalo žádného zvláštního zacházení. Australané, z nichž někteří stále nemohou plně volně cestovat, je ovšem hlasitě kritizují. Stejně jako politiky australského státu Victoria, kteří tenistovi výjimku pro vstup do země udělili. A samozřejmě také samotného Novaka Djokoviče, jehož přístup k očkování je pro obyvatele země, která zažila jedny z nejpřísnějších protipandemických lockdownů na světě, značně pobuřující.

Právníci Novaka Djokoviče chtějí rozhodnutí napadnout a odvolají se. Potvrdil to informovaný zdroj deníku The Age. Zatím není jasné, zda Djokovič Austrálii opustí, nebo v zemi zůstane a bude čekat, jestli se jeho právníkům podaří rozhodnutí zvrátit, na což má podle zákonů právo.

Už v minulosti řada Australanů hlasitě kritizovala vládu za to, že bohatým a slavným osobnostem umožňuje, aby si dělali, co chtějí, zatímco běžným lidem nedovoluje shledat se se svými blízkými, kteří jsou nemocní nebo umírají.

„Myslím si, že je to ostuda,“ okomentovala pro ABC výjimku pro Djokoviče obyvatelka Melbourne. „Všichni jsme udělali tu správnou věc, všichni jsme vyšli ven a nechali se naočkovat a dát si posilující dávku a pak přijede ze zámoří někdo a z ničeho nic dostane výjimku a může hrát,“ dodala. Austrálie už plně naočkovala více než 90 % své populace nad 16 let.

„Je mi jedno, jak dobrý tenisový hráč je. Pokud se odmítá očkovat, neměl by být vpuštěn na hřiště,“ uvedl na Twitteru v úterý lékař Stephen Parnis, který pracuje na pohotovosti. „Pokud je tato výjimka pravdivá, je to otřesný vzkaz milionům lidí, kteří se snaží snížit riziko covidu-19 pro sebe a ostatní. Očkování ukazuje respekt, Novaku,“ dodal.

Údiv nad výjimkou pro Djokoviče vyjádřili také někteří jeho tenisoví kolegové. „Myslím, že je to velmi zajímavé. To je všechno, co k tomu řeknu,“ uvedl australský tenista Alex de Minaur na tiskové konferenci. „Myslím si, že pokud bych byl neočkovaný já, výjimku bych nedostal,“ okomentoval situaci britský tenista Jamie Murray. Bývalá australská tenisová hvězda Sam Groth pak Djokoviče obvinil z toho, že se Australanům „vysmívá do obličeje“.

Podle ředitele Australian Open Craiga Tileyho požádalo o zdravotní výjimku celkem 26 sportovců. Jen hrstce z nich jsme vyhověli, uvedl Tiley s tím, že postupovali podle pokynů federálních regulačních orgánů.

„Ztížili jsme podmínky pro všechny žadatele, abychom zajistili správný postup a ujistili se, že zdravotničtí experti se tím budou nezávisle zabývat,“ uvedl Tiley pro Channel 9 ve středu.

Žádosti o výjimky ze zdravotních důvodů posuzují nezávisle dvě samostatné komise. Jako oprávněné důvody uvádí zánětlivé srdeční onemocnění nebo další akutní zdravotní problémy.

Server BBC poukazuje na to, že je možné, že Djokovič nedávno prodělal covid, což by mu umožňovalo očkování odložit.

O svém očkovacím statusu se Djokovič nezmiňuje. Minulý duben ovšem veřejně prohlásil, že s očkováním nesouhlasí. „Osobně jsem proti očkování a nechtěl bych, aby mě někdo nutil do očkování kvůli tomu, abych mohl cestovat,“ uvedl tehdy tenista.

Svou účast na turnaji Australian Open oznámil Djokovič v úterý. „O prázdninách jsem strávil skvělý čas se svými blízkými a dnes se s povolenou výjimkou vydávám do Austrálie,“ uvedl srbský tenista na svém instagramovém účtu a odstartoval vlnu kritiky.

Podle ředitele Australian Open Tileyho i ministryně státu Victoria Jaaly Pulfordové by mohl Djokovič pobouření zmírnit tím, že veřejnosti poskytne více informací. „Určitě by pomohlo, kdyby Novak vysvětlil, za jakých podmínek o výjimku požádal a za jakých mu byla udělena, ale nakonec je to na něm,“ shrnul Tiley.

Reklama

Doporučované