Hlavní obsah

„Odvezu ti rakve domů.“ Vagnerovci si vynutili pohřeb zabitých žoldnéřů

Foto: Profimedia.cz

Vagnerovci. Ilustrační snímek.

Reklama

V obci Bakinskaja v Krasnojarském kraji na jihozápadě Ruska se navzdory odporu místních úřadů uskutečnil pohřeb žoldnéřů soukromé armády zvané Vagnerova skupina. Na svém webu o tom informovala ruská redakce BBC.

Článek

„Bojovníci Vagnerovy skupiny brání zájmy Ruska. Umírají za naši vlast. Hážou jim klacky pod nohy, jak je to jen možné. Hážou je zmetci,“ rozhořčil se oligarcha a šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin, když starosta města Gorjačij Ključ Sergej Belopolskij řekl, že „lázeňské město se nemůže stát místem masového pohřbívání zabitých bojovníků“.

V reakci starostovi pohrozil, že rakve s mrtvými přiveze k němu domů, pokud úřady pohřbívání zakážou.

Pohřby se ale nakonec přece jen uskutečnily. Podle informací ze sociálních sítí se obřadu zúčastnily stovky lidí, včetně těch, kteří přijeli z jiných měst. Na místě byli i poslanci krajského sněmu a krajského města.

Přijel i bývalý starosta města Gorjačij Ključ Ivan Fedorovskij, který zpravodaji místního informačního kanálu Gorjačij Ključ News řekl, že na místě by měli být všichni normální lidé. „Na Rusi se nikdy nestalo, aby nepohřbili člověka, který zahynul ve jménu státu,“ dodal.

Na pohřbu zazněla z nahrávky také Prigožinova řeč: „Donutili jsme tyhle zmetky, aby zalezli do kanceláří a nepřekáželi nám,“ uvedl. Zdůraznil přitom, že podporu lidí potřebují nejen vagnerovci, ale i vojáci pravidelných jednotek, kteří spolu s žoldnéři bojují „v této těžké, nelítostné válce“.

Žoldnéři trpí velkými ztrátami v bojích o východoukrajinský Bachmut. Američtí představitelé na konci února odhadovali, že skupina přišla na Ukrajině o více než 30 000 mužů, včetně asi 9000 zabitých, dodala BBC.

Prigožin podle listu Moskovskij komsomolec také varoval, že perspektivy ukrajinského tažení jsou „mlhavé“ a že Rusko má ještě pár týdnů na to, aby se připravilo na ukrajinskou protiofenzivu, než bude pozdě.

Prigožin v nedávno poskytnutém rozhovoru tvrdil, že se Ukrajinci chystají v polovině dubna zaútočit hned na pěti úsecích fronty, ve směru na ruskou Belgorodskou oblast, na město Kreminna v Luhanské oblasti, ve směru na Doněck, u Bachmutu a na Rusy okupovanou část Záporožské oblasti.

Podle analytiků amerického Institutu pro studium války (ISW) si Prigožin chystá informační pozadí, aby omluvil neschopnost své žoldnéřské armády dokončit obklíčení Bachmutu, vzhledem ke klesajícím schopnostem dosáhnout taktických úspěchů. Oligarcha podle ISW předpokládá, že ruská vojska brzy přenechají iniciativu Ukrajině a budou muset přejít do obrany a ne pokračovat v dosud neúspěšných útocích u Kreminne, Bachmutu, Avdijivky či Vuhledaru.

Reklama

Související témata:

Doporučované