Hlavní obsah

Olena Zelenská. O slávu nestála, teď mluví k národu a zastává se dětí

Foto: The Presidential Office of Ukraine.

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská s manželem Volodymyrem.

Reklama

Údajně je ruským terčem číslo dva. Manželka prezidenta Ukrajiny se během války skrývá v Kyjevě, kde zůstává po boku manžela. A národa. Na svých sociálních sítích pravidelně odsuzuje útoky na děti a prosí Západ o pomoc.

Článek

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská se od začátku invaze skrývá na utajeném místě. S národem však komunikuje prostřednictvím sociálních sítí.

Její instagramový profil sleduje 2,5 milionu lidí. Nyní platformu používá ke zvýšení povědomí o násilí páchaném na dětech, matkách a starých lidech. Sdílí například fotky dětí, které se teď léčí s rakovinou v nemocničních sklepeních. Vypráví příběhy mladistvých, kteří ve válce zahynuli.

„Naše ženy a děti nyní žijí v krytech a sklepích,“ napsala v úterý v otevřeném dopise, který adresovala světovým médiím. Označila jej za své „svědectví“ z Ukrajiny.

„První válečné novorozeně spatřilo betonový strop sklepa, poprvé se nadechlo štiplavého podzemního vzduchu a přivítala je uvězněná a terorizovaná komunita. V tuto chvíli je tu několik desítek dětí, které nikdy v životě nepoznaly mír,“ stojí v jejím poselství.

První dáma opakovaně reaguje na situaci v regionu. „V současné době přijímám a zpracovávám návrhy na humanitární pomoc z celého světa. Týkají se například léčby, přístřeší pro děti zbavené rodičovské péče, zajištění podmínek pro další vzdělávání mládeže,“ uvedla na svém Instagramu.

Zelenská v mezinárodních otázkách zastává stejné názory jako její manžel. Opakuje jeho výzvy, aby Západ nad Ukrajinou vyhlásil bezletovou zónu, což je požadavek, kterého se NATO obává. Podle něj by mohl do války s Ruskem zatáhnout i státy Aliance a rozpoutat třetí světovou válku. „Uzavřete oblohu a válku na zemi zvládneme sami,“ žádá však Zelenská.

Konflikt se podle ní netýká jen Ukrajiny; varuje, že pokud ostatní evropské státy a USA její zemi nepomohou, může se válka tak jako tak rozrůst dál. „Je to válka v Evropě, v blízkosti hranic Evropské unie. Ukrajina zastavuje síly, které mohou zítra agresivně vstoupit do vašich měst,“ uvedla.

Nebyla jsem příliš šťastná, když jsem si uvědomila, že to jsou jeho plány. Uvědomila jsem si, jak se všechno změní.
Olena Zelenská, první dáma Ukrajiny, vzpomínala na své pocity, když jí manžel Volodymyr řekl, že se chce stát prezidentem.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom ze svých projevů potvrdil, že se svou rodinou zůstává v Kyjevě. Uvědomuje si také, že je pro ruské jednotky cílem číslo jedna. Jeho žena a děti, sedmnáctiletá Oleksandra a devítiletý Kyril, jsou podle něj na této soupisce smrti jako druzí.

První dámou Ukrajiny se coby manželka čerstvě zvoleného prezidenta stala v roce 2019. Přitom s jeho kandidaturou do čela státu zprvu nesouhlasila, dokonce byla „silně proti“. „Nebyla jsem příliš šťastná, když jsem si uvědomila, že to jsou jeho plány. Uvědomila jsem si, jak se všechno změní,“ uvedla tehdy pro ukrajinskou mutaci časopisu Vogue.

O tom, že se Zelenskyj chystá své plány skutečně převést do reality, se však dozvěděla až z médií. Když se ho zeptala, proč jí o tom neřekl, odpověděl, že zapomněl. „Bavili jsme se o tom už dlouho a já jsem řekla, že ho vždycky podpořím,“ dodala.

Do té doby byla Zelenská neveřejnou osobou a raději zůstávala v ústraní. Nová role s sebou však nesla pravidla, kterým se dle svých slov snažila přizpůsobit.

Po prezidentské inauguraci jejího manžela se mnohé změnilo. „Život se nezměnil, ale změnily se okolnosti. Nemám dostatek času na to, být sama. Mám dvě děti, takže dříve jsem byla sama jen zřídka. Jediný soukromý prostor jsem měla asi v autě, když jsem řídila,“ popisuje.

Foto: The Presidential Office of Ukraine

Olena Zelenská a Volodymyr Zelenskyj na zahraniční návštěvě ve Francii.

V roli manželky hlavy státu se začala setkávat s ostatními státníky a královskými rodinami, účastnila se pracovních a zahraničních návštěv. Zároveň se zaměřila na postavení žen ve společnosti, školství a reformy v oblasti zdravého stravování ve školách.

Vede také kampaně za rovnost žen. Třikrát vystupovala na Ukrajinském ženském kongresu, v roce 2019 iniciovala přistoupení Ukrajiny k Biarritzkému partnerství o rovnoprávnosti žen a mužů.

Program první dámy počítá také s podporou paralympioniků a s rozšiřováním bezbariérových přístupů v ukrajinských městech. „Zdá se mi, že můžeme hodně změnit – především v přístupu společnosti k lidem s postižením,“ říkala.

Oslavuje ukrajinskou kulturu a ukrajinský jazyk. Například se zasloužila o rozšíření ukrajinštiny do světových audioprůvodců, které se používají v největších muzeích světa.

Zelenská, rozená Kijašková, studovala architekturu na univerzitě ve svém rodném městě Kryvyj Rih. Po škole však směřovala k jinému oboru, a to scenáristice. Je podepsaná pod několika oblíbenými ukrajinským filmy a seriály.

Pracovala v produkční společnosti Studio Kvartal 95, jehož spoluzakladatelem byl i Zelenskyj. Právě zde vznikl pořad Sluha národa, který současnou hlavu státu proslavil – tehdy ještě v seriálové roli ukrajinského prezidenta.

Zelenského si Olena vzala v roce 2003. Po jeho zvolení prezidentem svou původní profesi neopustila a svůj čas rozložila mezi povinnosti první dámy a tvorbu scénářů.

Reklama

Doporučované