Hlavní obsah

Olympijský výbor posílá afghánským sportovcům pomoc. Tálibán ji schválil

Foto: Profimedia.cz

Kriket patří mezi jeden z nejoblíbenějších sportů v Afghánistánu. Na snímku členové mužského národního kriketového týmu.

Reklama

Mezinárodní olympijský výbor finančně podpoří sportovce, kteří dále setrvávají v Tálibánem ovládaném Afghánistánu. Chce je tak podpořit v tom, aby se mohli ve svém sportu dále rozvíjet.

Článek

Částku 560 tisíc dolarů poskytne Mezinárodní olympijský výbor (MOV) pro dva tisíce olympijských a paralympijských sportovců, kterým se dosud nepodařilo opustit Tálibánem ovládaný Afghánistán. Finance mají podle MOV sloužit především na udržování „sportovních aktivit sportovců“. „Díky naší diskrétní diplomacii Tálibán přijme a podpoří poskytnutí humanitární pomoci členům olympijské komunity, kteří stále žijí v Afghánistánu,“ uvedl ve středu prezident MOV Thomas Bach v prohlášení.

MOV se dosud ze země podařilo evakuovat kolem 300 sportovců, trenérů a dalšího personálu, díky zahraničním vízům. Další proces udílení se nicméně zpomalil. „Získat humanitární vízum pro Afghánce se stalo obtížnějším než na samém začátku evakuací. Jednáme nicméně s řadou vlád,“ dodává Bach. Finanční podpora tak podle něj představuje aspoň určité řešení pro ty, co nadále v Afghánistánu aktuálně sužovaném zimou, zůstávají.

Poskytnout pomoc by MOV měl především ženám a dívkám, uvedl Bach, který s vedením Tálibánu již od poloviny listopadu vede na toto téma diskuze. „Jasně jsme jim vysvětlili, že volný přístup ke sportu bez jakékoli genderové, etnické, náboženské nebo jiné diskriminace je zásadní pro respektování olympijské charty,“ cituje jeho slova server Al-Džazíra.

V období předchozí vlády Tálibánu (1996-2001) byl mužský sport striktně kontrolován. Ženský pak zcela zakázán. Sportovní stadiony se využívaly především k veřejným popravám. To se ale mělo v době aktuální vlády změnit, tvrdili tálibánští představitelé. Hnutí tak mimo jiné uvedlo, že povolí kolem 400 sportů včetně plavání, fotbalu nebo jízdy na koni. „Nezakážeme žádný sport, pokud bude v souladu s právem šaría,“ uvedl Tálibánem ustanovený zmocněnec pro sport Bashir Ahmad Rustamzai v září. Odmítl nicméně komentovat, zda budou moci sportovat i ženy.

K nim se v září pro australské médium vyjádřil vysoce postavený představitel hnutí, který uvedl, že pro ženy bude sport zakázaný, „pokud se nebudou moci obléknout v souladu s islámem“. „Je zřejmé, že budou odhalené a nebudou dodržovat pravidla oblékání, a to islám nedovoluje,“ cituje slova představitele tamní kulturní komise Ahmadullaha Wasiqa server VOA.

Předseda pro v zemi tradiční a populární kriket Azizullah Fazlit v říjnu pro server Al-Džazíra uvedl, že ženský sport zakázaný není. „Nemají (Tálibán) problém s ženami ve sportu… Co ale musíme mít na mysli, je náboženství a kultura,“ řekl v návaznosti na skutečnost, že je s vysokými představiteli hnutí v kontaktu. Podle něj se Tálibán snaží sport a politiku dělit.

Skutečnost je nicméně jiná. Afghánské sportovkyně se například nemohly zúčastnit asijského ženského šampionátu v házené, který proběhl letos v září. „Je konec. S politickou změnou (návratem Tálibánu) je vše jinak. Naší jedinou nadějí je teď přežít. Budoucnost nás jako sportovkyň je neznámá,“ uvedla tehdy kapitánka týmu Homaira Barakzaiová.

Reklama

Doporučované