Hlavní obsah

Olympionikům při autonehodě nepomáhejte, vyzvala Čína

Foto: Profimedia.cz

Peking se postupně zahaluje do olympijské nálady. Na snímku vozidlo určené pro pomoc při udržování kvality sněhu.

Reklama

Vedení Pekingu pomalu připravuje místní na blížící se zimní olympijské hry – vyzvalo obyvatele, aby se vyvarovali veškerého kontaktu s posádkou olympijských vozidel. A to i v případě, že dojde k dopravní nehodě.

Článek

Už minulý týden olympijští funkcionáři a dobrovolníci vstoupili do takzvané „uzavřené smyčky“, bubliny určené k odizolování účastníků před jakýmkoli ohniskem ve vnějším světě a omezení šíření nákazy mezi olympijským personálem.

„Aby bylo možné účinně předcházet rizikům pandemie, bude zámořský personál olympijských her a příslušný domácí bezpečnostní personál spadat pod plně uzavřený, point-to-point proces,“ uvedla v neděli místní policie pro Beijing Daily.

Vzhledem k přísným protikoronavirovým opatřením v Číně mají lidé nově zakázáno pomáhat v případě dopravních nehod, do kterých je zapojeno vozidlo převážející olympijského funkcionáře, sportovce či trenéry. V takových případech se svědci nehod nemají snažit dostat ven pasažéry nabouraného vozu, ale mají počkat na příjezd „profesionálů“.

Místní vláda také vyzvala obyvatele, aby na silnicích vozidlům označeným olympijskými logy dávali přednost a udržovali si v případě dopravní nehody odstup.

Minulý měsíc organizační výbor oznámil, že od 21. ledna do 16. března budou pro olympijský a paralympijský provoz vyhrazeny speciální jízdní pruhy.

Čína ještě před zahájením zimní olympiádu obalila do striktních nařízení - například každý, kdo má setrvat v izolační bublině, musí podstupovat každodenní testy na koronavirus, na sportovní akce nesmí zahraniční diváci a účastníci v areálech nemají křičet ani fandit příliš nahlas.

Čtvrť Čchung-li v provincii Che-pej, kde se bude konat několik lyžařských a snowboardových akcí, uzavřela všechna lyžařská střediska pro veřejnost až do 30. března.

Do začátku her v Pekingu zbývá necelý měsíc a hlavní město je po výskytu několika covidových případů v nejvyšší pohotovosti. Čína se stále drží přístupu nulové tolerance a na jakýkoli výskyt onemocnění odpovídá sérií přísných pravidel.

Peking obzvlášť znepokojuje Tchien-ťin, sousední město, odkud do Pekingu pravidelně za zaměstnáním dojíždí davy lidí. Právě tam se objevily první případy nákazy variantou omikron v zemi. Přístavní město tak po výskytu 20 nakažených, včetně dvou omikronů, v neděli rozjelo hromadné testování 13,8 milionu obyvatel.

Pekingské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí vyzvalo lidi, aby cesty mezi Pekingem a Tchien-ťinem omezili, a doporučilo najet na home office. „Lunární nový rok se blíží… Zimní olympijské hry a paralympijské hry v Pekingu jsou za dveřmi, v prevenci a kontrole pandemie nelze ani na chvíli povolit,“ uvedlo CDC.

Druhá strana mince

Držet se stoprocentně zkrátka se však nedaří ani v Číně. Hongkongem aktuálně otřásá kauza ne nepodobná té z Britských ostrovů, kdy se nejen Boris Johnson nedokázal vzdát společenského života a během přísného lockdownu se zúčastnil tajného vánočního večírku či zahradní párty. Nechyběl gril, alkohol a desítky hostů.

V Hongkongu si přítomnost na oslavě narozenin neodpustili vládní úředníci, zákonodárci a bohužel ani covid-19. Ve skandál v oblasti veřejného zdraví přerostla narozeninová oslava Witmana Hung Wai-mana, delegáta národního zákonodárného sboru. Pozval 200 lidí, z nichž bylo 14 státních úředníků a 20 zákonodárců. Covid-19 s sebou přinesla 37letá Celia Wongová, členka výboru Asociace čínských výrobců.

Že se párty poměrně vymkla z rukou, potvrdila 43letá žena, u které nákazu prokázal pozitivní test. Úřadům přiznala, že se zúčastnila tajné párty – ukázalo se však, že na seznamu hostů chybí. Není jasné, kolik takových „neviditelných“ hostů na oslavě bylo, úřady ale zatím vysledovaly 214 kontaktů. Původně přitom organizátor přiznal asi stovku hostů.

Reklama

Doporučované