Hlavní obsah

O Vánocích zůstaňte doma, apeluje WHO kvůli omikronu. Oslavy ruší i královna

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Podobně jako loni i letos budou Vánoce a novoroční oslavy poznamenané zhoršující se pandemickou situací. Podle WHO by se ji nicméně v roce 2022 mohlo podařit ukončit. Prozatím ale opět apeluje na omezení setkávání.

Článek

Odpusťte si letos sváteční setkávání kvůli ochraně veřejného zdraví, apeluje na státy Světová zdravotnická organizace v předvánoční čas. Děje se tak v návaznosti na zrychlující se šíření mutace omikron po celém světě. Podle amerických expertů je již tato nedávno detekovaná mutace stala ve Spojených státech dominantní ze 75 procent, informuje britská BBC. Podobný scénář podle predikcí čeká i další státy.

„Zrušená událost je lepší než o život méně,“ uvedl na tiskové konferenci v pondělí generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, který se tak snaží upozornit na skutečnost, že právě při setkávání rodinných příslušníků a známých může docházet k přenosu nákazy. Připustil nicméně, že to pro mnohé bude představovat těžké rozhodnutí. „V některých případech to bude znamenat zrušení nebo opoždění sešlostí,“ vysvětluje.

Podle WHO se nově detekovaná mutace z Jihoafrické republiky šíří rychleji než delta a mohou se jí nakazit i lidé, co si již infekcí prošli. Hlavní vědecká pracovnice WHO Soumya Swaminathanová zdůraznila, že by na základě prvních dat nebylo „moudré“ tvrdit, že má omikron mírnější příznaky než předchozí mutace, informuje agentura Reuters. Ochranu před touto variantou by si především lidé s oslabenou imunitou měli podle ní zajistit posilující dávkou.

Závěry organizace tak navazují na v uplynulém týdnu zveřejněnou zprávu britské Imperial College v Londýně, podle které u mutace omikron existuje až pětkrát vyšší možnost opětovného nakažení covidem-19. Nepotvrdila naopak, že by měli infikovaní omikronem mírnější průběh než u delty.

Světová zdravotnická organizace představila v pondělí i dobré zprávy. Podle ní by mohla pandemie v roce 2022 skončit, pokud se podaří proočkovat 70 procent každé populace do poloviny příštího roku, informuje britský The Guardian. Změna by také mohla nastat s vývojem druhé a třetí generace vakcín. „(Doufáme), že tuto infekci převedeme na její relativně mírnou podobu, které lze snadno předcházet a která se snadno léčí,“ řekl na brífinku zástupce WHO pro krizové situace Mike Ryan.

Oslavy ruší světové metropole i britská královna

Nadále přesto zůstává klíčové porozumět tomu, jak se infekce rozšířila z čínského Wu-chanu do zbytku světa. WHO proto dále apeluje na Čínu, aby poskytla relevantní data. „Musíme pokračovat, dokud nebudeme znát původ (infekce). Musíme vyvinout větší tlak, protože bychom se měli poučit z toho, co se stalo, abychom se v budoucnu měli lépe,“ zdůraznil Tedros.

Kvůli ochraně veřejného zdraví v souvislosti se šířením mutace omikron se rozhodly zrušit sváteční oslavy i některé metropole. Londýnský starosta Sadiq Khan zrušil oblíbené oslavy na Trafalgar Square. Starosta města New York Bill de Blasio připustil, že by k velkolepé oslavě nového roku na Times Square dojít nemuselo.

Tradiční silvestrovské oslavy zrušilo i brazilské Rio de Janeiro, a to již druhý rok v řadě. Novoroční ohňostroj se nebude konat ani v Paříži. Sváteční oslavy na svém venkovském sídle v Sandrighamu letos zrušila i britská královna Alžběta II. Vánoce tak stráví s dalšími členy královské rodiny na hradě Windsor.

Reklama

Doporučované