Hlavní obsah

Varování pro Evropu. Mutace omikron se naplno projeví už po Vánocích

Foto: Shutterstock/diy13, Shutterstock.com

Mutace omikron se naplno projeví už po Vánocích, varuje Evropská komise (ilustrační foto).

Reklama

Evropská unie je na šíření mutace omikron připravená, tvrdí předsedkyně Evropské komise. Případů i úmrtí ale podle Ursuly von der Leyenové bude dále přibývat. Kompletní očkování má přes 60 procent populace členských států.

Článek

Mutace omikron by se podle predikcí zdravotnických orgánů EU mohla stát na území členských států dominantní již v polovině ledna. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu zdůraznila, že je Evropa na tento scénář dobře připravená a má „sílu a prostředky“, jak covid-19 překonat. Kompletní očkování má 66 procent populace EU, uvedla dále. Připustila nicméně, že by se lidé měli dále očkovat především v členských státech, kde je proočkovanost nízká, informuje agentura AP.

„Podobně jako mnoho z vás i já jsem smutná, že budou Vánoce opět zastíněné pandemií,“ řekla. Evropa se podle ní potýká s dvojitou výzvou. Kromě zhoršující se pandemické situace v důsledku nakažlivější mutace delta se potýká i s růstem počtu případů nakažených mutací omikron, která se šíří podle předběžných závěrů nejrychleji ze všech. „Vidíme rostoucí počet nemocných, větší zátěž pro nemocnice a bohužel i nárůst počtu úmrtí,“ uvedla před poslanci Evropského parlamentu.

Brzkou dominanci mutace omikron predikuje i ředitelka Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí Andrea Ammonová. „Posuzujeme pravděpodobnost dalšího šíření varianty omikron v EU jako velmi vysokou a je podle nás pravděpodobné, že zapříčiní další hospitalizace a úmrtí,“ cituje její slova server Euronews.

Před rychlostí šíření mutace omikron varuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta uvádí, že se varianta původem z Jihoafrické republiky „šíří rychlostí, kterou jsme dosud neviděli u žádné dosavadní varianty“, tvrdí na základě předběžných závěrů.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v úterý uvedl, že omikron na svém území detekovalo zatím 77 zemí světa. Ve skutečnosti je ale podle něj přítomný ve více zemích. Těm se dosud jen nepodařilo jeho přítomnost odhalit.

Reklama

Doporučované