Hlavní obsah
Online

Online: Varšava připisuje výbuch Ukrajině. Ale vinu přičítá Rusku

Foto: AP / Pool for Yomiuri, ČTK

Mimořádné zasedání G7 a NATO na Bali, 16. listopadu 2022.

Reklama

aktualizováno •

Polskou obec Przewodówě zasáhla v úterý raketa, která zabila dva muže. Dění sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace 16.11.

  • Na polskou obec Przewodów ležící u hranic s Ukrajinou dopadla v úterý raketa a zabila dva muže.
  • Americký prezident Joe Biden řekl podle agentury Reuters státníkům ze skupiny G7 a partnerům v NATO, že výbuch způsobila ukrajinská raketa protivzdušné obrany.
  • Nejvyšší představitelé Polska rovněž zveřejnili, že patrně šlo o ukrajinskou raketu. Ovšem s tím, že Ukrajinci reagovali na další ruské ostřelování. Varovali též před šířením ruské propagandy. Varšava už v úterý v noci zvýšila bojovou pohotovost země.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se od události distancuje. Ve videoprojevu odvysílaném zástupcům G20 řekl, že výbuch v Polsku není nic jiného než vzkaz, který Rusko adresuje právě summitu skupiny G20.
  • Moskva zprávy odmítla s tím, že jde o provokace. A situaci dále vyhrocuje: v noci podle agentury TASS provedli Rusové nálety na čtyři ukrajinské oblasti.

Situaci jsme sledovali také v úterním online zpravodajství.

  • Polský prezident Duda jednal ve Varšavě se šéfem CIA Burnsem

    Polský prezident Andrzej Duda dnes večer jednal se šéfem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Williamem Burnsem, který je ve Varšavě po návštěvě Ankary a Kyjeva. Oznámil to na twitteru šéf polské kanceláře národní bezpečnosti Jacek Siewiera.

    „Jednání se týkalo celkové bezpečnostní situace, objevil se kontext posledních událostí. Na linii mezi Polskem a Spojenými státy je nyní hodně práce,“ napsal Siewiera, který vede úřad pomáhající hlavě státu plnit úkoly v oblasti bezpečnosti a obrany.

    Dudův spolupracovník – původní profesí vojenský důstojník, lékař a právník – měl „kontextem posledních událostí“ na mysli nejspíše úterní incident, kdy na polskou ves u hranic s Ukrajinou dopadly úlomky jedné či dvou raket a zabily dva místní obyvatele.

  • Dnešní online přenos je u konce

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Tento online přenos jsme již ukončili. Situaci pro vás budeme sledovat zase zítra.

  • Milley chtěl po incidentu v Polsku mluvit se svým ruským protějškem. Neuspěl

    Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley dnes uvedl, že se po incidentu v Polsku chtěl telefonicky spojit se svým ruským protějškem Valerijem Gerasimovem. Pokus byl ale neúspěšný, píše agentura Reuters.

  • Za výbuch v Polsku je zřejmě zodpovědná ukrajinská protivzdušná obrana, tvrdí USA

    „USA zatím neviděly nic, co by bylo v rozporu s předběžným hodnocením Polska, že úterní večerní střela byla výsledkem ukrajinské rakety protivzdušné obrany,“ řekl ministr obrany Lloyd Austin.

    Austin na tiskové konferenci dále uvedl, že má plnou důvěru ve vyšetřování polské vlády. To naznačuje, že za výbuch, který zabil dva lidi, byla pravděpodobně zodpovědná ukrajinská protivzdušná obrana.

  • Máme důkazy, že raketa byla ruská, píše ukrajinský politik

    „Zasazujeme se o společné vyšetření incidentu s přistáním rakety v Polsku. Jsme připraveni předat důkazy o ruské stopě, kterou máme. Od našich partnerů očekáváme informace, na základě kterých byl učiněn závěr, že se jedná o ukrajinskou raketu protivzdušné obrany,“ napsal dnes na twitteru tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov.

  • Rusko si předvolalo polského velvyslance v Moskvě na ministerstvo zahraničí

    Rusko si předvolalo polského velvyslance v Moskvě na ministerstvo zahraničí, jak uvedla podle agentury Reuters mluvčí ministerstva Maria Zacharovová.

  • Polský premiér: Nelze vyloučit, že ruská raketa byla úmyslnou provokací

    Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl tamějšímu parlamentu, že je možné, že incident, při kterém raketa dopadla na zemi, byl provokací z ruské strany. „Nemůžeme vyloučit, že ostřelování ukrajinské infrastruktury poblíž hranic bylo úmyslnou provokací provedenou v naději, že taková situace může nastat,“ sdělil.

  • Ukrajina prodloužila stanné právo o další tři měsíce

    Ukrajina prodloužila stanné právo o dalších 90 dnů. Vojenské orgány tak zůstávají ve vedení země nejméně do 19. února 2023. Civilní vláda je pozastavena, zatímco se země snaží bránit proti ruské invazi. V platnosti zůstává i zákon o všeobecné mobilizaci, jehož cílem je přimět lidi, aby se přihlásili k boji.

    Dekrety prezidenta Volodymyra Zelenského podpořila drtivá většina zákonodárců.

  • Polský europoslanec: Doufám, že jde o ojedinělý incident

    Polský europoslanec Rodoslaw Sikorski uvedl, že ačkoli se raketový zásah na jeho zemi nezdá být úmyslnou ruskou provokací, nelze vyloučit riziko, že Rusko v budoucnu znovu mine své cíle a zasáhne Polsko. Po včerejším incidentu tak zůstává velmi znepokojený.

    „Rusové celou dobu míjeli své cíle a nyní raketově bombardují západní Ukrajinu, která je velmi blízko polských hranic. Nemůžeme tedy do budoucna eliminovat riziko podobných akcí,“ tvrdí.

    „Pamatujte si, že hlavním příběhem je tento obrovský ruský útok na ukrajinská města. Rusové terorizují civilní obyvatelstvo a to je válečný zločin. Takže i kdyby ukrajinská zbraň selhala, odpovědnost za to nese agresor,“ doplnil.

  • Ukrajinská armáda se včera odpoledne pokusila zachytit ruskou raketu

    Ukrajinská armáda sdělila západním spojencům, že se pokusila zachytit ruskou raketu poblíž místa, kde střela dopadla na Polsko. Podle jednoho z amerických úředníků pak odpovídá i časový rámec.

    CNN ale uvádí, že není jasné, zda je tato raketa stejná jako ta, která zabila dva lidi ve vesnici Przewodów, 4 míle od ukrajinských hranic.

  • Ukrajinští vojáci se zúčastní výcviku v Česku

    Výcvik ukrajinských vojáků v České republice by se měl do konce příštího roku uskutečnit v pěti čtyřtýdenních turnusech, každého se může zúčastnit až 800 vojáků. Na dnešním zasedání souhlas s pobytem a výcvikem vojáků vyslovila vláda, jak oznámila ministryně obrany Jana Černochová z ODS. Návrh předloží oběma komorám Parlamentu. První cyklus se uskuteční letos. Celkové náklady na výcvik v ČR se odhadují na 975 milionů korun.

  • Ruský Bělgorod hlásí exploze

    Ruská tisková agentura RIA Novosti uvádí, že ve středu odpoledne byly v ruském městě Bělgorod slyšet „čtyři hlasité exploze na obloze“. Podle agentury mohlo jít o protivzdušnou obranu. Bělgorod se nachází v blízkosti ruských hranic s Ukrajinou, nedaleko Charkova.

  • Americké systémy protivzdušné obrany mají na Ukrajině stoprocentní úspěšnost

    Americký ministr obrany Lloyd Austin během rutinního setkání ministrů obrany hovořil o systémech protivzdušné obrany, které USA dodaly Ukrajině od začátku války s Ruskem. Řekl, že USA poskytly Ukrajině řadu systémů protivzdušné obrany NASAMS a na Ukrajině mají 100% úspěšnost při zachycování ruských raket, napsala agentura Reuters.

    Tak jako další američtí představitelé pak zopakoval, že Washington bude spolupracovat s Polskem na shromáždění dalších informací ohledně včerejší exploze.

  • Aby se Ukrajina mohla zúčastnit vyšetřování exploze, musí souhlasit Polsko i USA

    Polský prezident Andrzej Duda sdělil, že Polsko i USA budou muset souhlasit, než se Ukrajina bude moci zúčastnit vyšetřování raketového útoku ve městě Przewodów, píše agentura Reuters. Právě o přístup na místo exploze a společné vyšetřování Kyjev dnes Polsko požádal.

  • Ropovodem Družba do Maďarska znovu proudí ruská ropa

    Ropovodem Družba do Maďarska znovu proudí ruská ropa. Řekl to dnes maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Potrubí ale po odstávce funguje zatím se sníženým tlakem. Družba přivádí ruskou ropu přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky, kvůli raketovému útoku ale byla na ukrajinském území od úterního večera mimo provoz.

    Zařízení bylo odstaveno z provozu kvůli zásahu transformátoru, který je pro fungování ropovodu nezbytný. Podle Ukrajinců zasáhla transformátor ruská raketa, samotné potrubí poškozeno nebylo.

  • Spojené státy příští rok umístí v Bavorsku dodatečných 500 vojáků

    Spojené státy v roce 2023 umístí na své základně v bavorském Ansbachu dodatečných 500 vojáků. Oznámila to dnes bavorská vláda, která to označila za jasné posílení bezpečnosti celé Evropy. Vyslání dodatečných 500 amerických vojáků do Německa už loni v dubnu ohlásil americký ministr obrany Lloyd Austin. Závazek letos v červnu na summitu NATO zopakoval prezident USA Joe Biden.

  • Velká Británie bude dál podporovat Ukrajinu

    Polský raketový incident dnes projednal i britský parlament. Ministr zahraničí James Cleverly v prohlášení uvedl, že detaily výbuchu zůstávají neznámé, a Spojené království tedy nebude spěchat s posouzením situace.

    Cleverly prohlásil, že by Polsko mělo dále vyšetřovat, co se stalo, a že jediným důvodem, proč rakety létají evropským nebem, je ruská agrese. „Je naprosto správné, že jsme solidární s našimi spojenci, našimi formálními spojenci v NATO a také s ukrajinským lidem, když se brání. V minulosti jsem mluvil o potřebě strategické odolnosti. Řekl jsem, že musíme poslat zprávu nejen o Putinovi, ale i všem dalším potenciálním agresorům po celém světě, že budeme bránit Chartu OSN a budeme bránit mezinárodní humanitární právo. Budeme bránit právo na územní celistvost a budeme ho bránit, dokud to bude potřeba,“ sdělil.

    Stínový ministr zahraničí David Lammy pak dodal, že Ukrajina se bude nadále těšit plné podpoře Spojeného království. „Putinovo válečné štvaní se setkává se stále větší izolací,“ sdělil.

    „Včera v noci si Polsko a spojenci NATO zaslouží pochvalu za to, že podnikli správné kroky k pečlivému posouzení tohoto incidentu a vyhnuli se eskalaci. Je správné, že pokračujeme s chladnou hlavou, abychom přesně určili, co se stalo, a spolupracujeme s Polskem a spojenci NATO,“ uzavřel Lammy.

  • Bělorusové hlásí sestřel ukrajinského průzkumného dronu

    Běloruští pohraničníci sestřelili dron, který narušil hranici z ukrajinského území, oznámily běloruské úřady. „Pohraničníci objevili 100 metrů od bělorusko-ukrajinských hranic kvadrokoptéru mířící z ukrajinské strany na území Běloruské republiky. K incidentu došlo dnes, 16. listopadu, v okrese Kobrin,“ uvádí zpráva. Dron byl podle ní vybaven videokamerou a sloužil k průzkumu. Bělorusové zlikvidovali dron dávkou z kulometu.

    Foto: Telegram

    Ukrajinský průzkumný dron.

  • Fiala: Na vládě zazní informace od zpravodajských služeb

    K aktuálnímu vývoji kolem události v Polsku se během rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil premiér Petr Fiala:

    „Pro Česko v žádnou chvíli žádné bezprostřední riziko nehrozilo,“ prohlásil s tím, že byl po celou noc v kontaktu se svým polským protějškem.

    „Takže teď, když už je jasné, že to byla nejspíš nešťastná náhoda – i když nešťastná náhoda, jejíž příčinou je ruská agrese na Ukrajině a ostřelování Ukrajiny – se můžeme na vládě vrátit ke standardnímu programu. Nicméně i tak na vládě zazní ještě některé informace od zpravodajských služeb, aby všichni ministři měli informace o tom, co se odehrálo,“ uvedl premiér.

  • Polskou podporu Ukrajiny úterní incident nezmění, říká polský novinář

    Přečtěte si rozhovor s novinářem listu Dziennik Gazeta Prawna. „Pro nás Poláky a západní země to byla zpráva dne, ale na Ukrajince ten den Rusové vystřelili přes sto raketových střel a miliony se ocitly bez elektřiny,“ říká Michał Potocki pro Seznam Zprávy.

Reklama

Hlavní zprávy