Hlavní obsah
Online

Online: Král Karel III. měl svůj první projev

Foto: Profimedia.cz

Nový král odpoledne dorazil do Buckinghamského paláce. Před budovou ho vítaly davy truchlících.

Reklama

aktualizováno •

Spojené království a celý svět truchlí nad úmrtím královny Alžběty II. Vše sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější události

  • Britská královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek večer na svém skotském sídle Balmoral. Bylo jí 96 let. Zde najdete nekrolog, shrnutí jejích posledních okamžiků a snímky z jejího života.
  • Novým panovníkem Spojeného království se stává Alžbětin nejstarší syn Charles, vládnout bude jako Karel III. Co od nového krále čekat?
  • Nový král v prvním prohlášení uvedl, že v období smutku a přeměn bude jeho i jeho rodinu „utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila”.
  • Karel III. už opustil Skotsko a dorazil do Buckinghamského paláce. Setkal se s premiérkou Liz Trussovou a večer pronesl první projev k národu, v sobotu ho čeká oficiální provolání králem.
  • Do Londýna putují kondolence z celého světa, na zemřelou královnu vzpomínají i běžní lidé na všech kontinentech. Podívejte se na galerii.

Dění po úmrtí královny jsme sledovali i v pátek:

  • Na smuteční mši dnes poprvé zazněla nová podoba hymny

    V katedrále svatého Pavla dnes večer tamní děkan Andrew Tremlett odsloužil smuteční mši. Premiérka Lizz Trussová vystoupila se čtením z Bible a vybrala pasáž z novozákonního Listu Římanům.

    V katedrále také poprvé oficiálně zazněla nová podoba hymny, v níž slova „Bože ochraňuj královnu“ nahradilo znění „Bože ochraňuj krále“. Naposledy se takto zpívala v roce 1952, kdy zemřel král Jiří VI.

  • Španělští monarchové vyjádřili soustrast se smrtí královny Alžběty II.

    Španělský král a královna navštívili rezidenci velvyslance Spojeného království ve Španělsku, aby podepsali kondolenční knihu a vyjádřili soustrast se smrtí královny Alžběty II.

  • „Pro mnohé z nás byla Alžbětou, královnou skotskou,“ uvedla skotská premiérka

    „Jménem Skotska vyjadřuji hluboký zármutek nad odchodem Jejího Veličenstva královny Alžběty a zároveň vděčnost našeho národa za její vytrvalou službu, obětavost a neutuchající lásku ke Skotsku,“ uvedla v zápise kondolenční knihy na svém oficiálním sídle v Edinburghu skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

    „V mnoha ohledech a pro mnohé z nás byla Alžbětou, královnou skotskou,“ dodala

  • Útržky rozhovoru krále Karla III. a premiérky Trussové

    Televizním kamerám se dnes podařilo zachytit konverzaci mezi novou britskou premiérkou Liz Trussovou a králem Karlem III. v Buckinghamském paláci.

    „Okamžik, kterého jsem se obával, stejně jako vím, že se ho obávalo mnoho lidí,“ měl pronést Karel III. směrem k premiérce, když se setkali v audienčním sále paláce.

    „Bylo to tak dojemné, když jsme dnes odpoledne přijeli, všichni ti lidé, kteří přišli vyjádřit soustrast… a květiny,“ dodal král.

  • Americký prezident Biden oznámil, že se zúčastní pohřbu královny Alžběty II.

    Americký prezident Joe Biden dnes potvrdil, že se zúčastní pohřbu britské královny Alžběty II., která zemřela ve čtvrtek ve Skotsku.

    „Ano, ještě neznám podrobnosti, ale zúčastním se,“ řekl šéf Bílého domu. Datum pohřbu dlouholeté britské panovnice zatím nebylo oficiálně oznámeno, ale mohl by se konat zřejmě v pondělí 19. září, uvádí světové agentury.

    Biden ve čtvrtečním prohlášení označil britskou královnu za státníka s nepřekonatelnou důstojností a poznamenal, že přispěla k pevnosti britsko-amerických vztahů. „Ve světě neustálých změn byla pro generace Britů stálou oporou a zdrojem útěchy a hrdosti,“ uvedl, přičemž vyjádřil soustrast královské rodině, obyvatelům Spojeného království a britského Společenství. „Její odkaz se výrazně zapíše do britské historie i do dějin našeho světa,“ napsal americký prezident.

  • Záběry z prvního projevu krále Karla III.

    „Chtěl bych mé drahé matce jednoduše poděkovat,“ řekl Karel III. ve svém prvním projevu k národu, který odvysílaly britské televize.

  • Karel III. měl první projev

    Královna Alžběta II. byla velkou inspirací, její skon nás všechny naplnil zármutkem, stejně jako ona ale slibuji, že budu oddaně a doživotně sloužit vlasti, řekl dnes nový král Karel III. ve svém prvním projevu k britské veřejnosti po nástupu na trůn.

    „Sdílím s vámi nevyslovitelný pocit ztráty,“ řekl král v emotivním proslovu, v němž uctil památku Alžběty II. jako královny i jako matky.

    Projev nového panovníka, který byl předtočen, přenášely britské televizní stanice a slyšeli ho i lidé na úvod smuteční mše v londýnské katedrále svatého Pavla.

  • Natáčení seriálu Koruna bylo pozastaveno „na znamení úcty“ ke královně

    Scenárista seriálu Koruna o královské rodině Peter Morgan se vyslovil pro to, aby produkce společnosti Netflix z úcty ke královně přerušila natáčení šesté sezony seriálu. Mluvčí produkce později oznámil, že natáčení bylo přerušeno „na znamení úcty“ a že bude přerušeno i v den královnina pohřbu.

    „Koruna je milostný dopis pro ni (královnu) a já nemám co dodat, jen mlčení a respekt,“ sdělil Morgan filmovému serveru Deadline. Pátá řada seriálu, která zachycuje rozpadající se vztah Charlese a Diany, by se měla začít vysílat letos v listopadu. Alžbětu II. v ní hraje Imelda Stauntonová.

  • Premiérka Trussová měla první audienci u nového krále Karla III.

    Král Karel III. se právě v Buckinghamském paláci poprvé osobně setkal s premiérkou Liz Trussovou, kterou panovnice do funkce jmenovala v úterý.

    Do paláce odpoledne dorazila premiérka Trussová oblečená ve smutečních černých šatech, král jí udělil asi půlhodinovou audienci. Premiérka se večer zúčastní i mše v katedrále svatého Pavla, na níž má Karel III. promluvit.

  • Je to šok, jako kdyby umřel člen rodiny, říkají lidé u Buckinghamského paláce

    Zástupy lidí z různých koutů Británie i ze zahraničí, od dětí až po seniory, dnes s kyticemi v rukách mířily k Buckinghamskému paláci, aby vzdaly hold zesnulé britské královně Alžbětě II. „Je to, jako byste ztratil člena vlastní rodiny,“ řekla ČTK jedna z truchlících.

    „Byla neuvěřitelným služebníkem národa. Neúnavně dávala příklad služby a povinnosti a zkrátka jsme chtěli přijít a vzdát jí hold,“ řekla o královně Tracy, která do Londýna společně s manželem Neilem přicestovala z hrabství Wiltshire. „Byla ve vysokém věku a věděli jsme, že je křehká. Ale myslím, že jako země jsme možná doufali, že by mohla ještě chvíli vydržet,“ dodala.

    I další lidé mluvili o tom, jakým vzorem Alžběta II. byla. „Byla prostě velmi stoickou osobností, která podle mě držela Británii pohromadě,“ uvedla Lisa ze Sussexu. „Znamenitá žena,“ dodal její manžel Rob. „Prostě tady vždycky byla… Nikdy jsem se s ní nesetkala, ale vždycky jsem ji obdivovala,“ uvedla jiná žena, která se představila jako Jackie.

  • Macron navštívil britské velvyslanectví, aby vzdal hold královně

    Francouzský prezident Emmanuel Macron neplánovaně navštívil britské velvyslanectví v Paříži, aby se podepsal do kondolenční knihy pro královnu.

    „Vřele děkuji prezidentu Emmanuelu Macronovi za jeho dnešní návštěvu britské rezidence, aby jménem francouzského lidu vzdal hold Jejímu Veličenstvu královně. Jeho slova a prohlášení se nás hluboce dotkla a pronikla přímo do našich srdcí,“ uvedla na Twitteru britská velvyslankyně ve Francii Menna Rawlingsová.

  • Kvůli úmrtí královny Alžběty nepřijede do ČR v září její syn princ Edward

    Kvůli úmrtí britské královny Alžběty II. nepřijede na chystanou návštěvu do České republiky přespříští týden syn zesnulé panovnice princ Edward. ČTK to dnes řekla mluvčí Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) v Česku Nikola Zamcová. Princ Edward podle ní měl přijet do ČR na pozvání české pobočky DofE na dva dny, a to 20. a 21. září.

    Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek odpoledne. „Tato událost má samozřejmě vliv na plánovaný program členů královské rodiny. S politováním oznamujeme, že se neuskuteční původně chystaná návštěva Jeho královské Výsosti prince Edwarda, jenž měl na pozvání české pobočky Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) strávit v České republice dva dny, 20. a 21. září,“ uvedla Zamcová.

  • Král Karel III. dorazil k Buckinghamskému paláci

    Král Karel III. s manželkou Camillou dorazili k Buckinghamskému paláci, kde se má král setkat s premiérkou Liz Trussovou.

    Vozidlo, které je přivezlo z letiště, zastavilo před branami paláce a král i jeho manželka se vydali přivítat truchlící, aby jim poděkovali za jejich podporu.

  • Snímky zachycují krále Karla III. krátce po příletu do Londýna

    Fotografové zachytili Karla III. při jeho prvním příjezdu do Londýna od chvíle, kdy se stal britským králem.

    Foto: Profimedia.cz

    Král Karel III. přiletěl do Londýna.

  • Charles bude prohlášen králem v přímém televizním přenosu

    Karel III. bude v sobotu dopoledne formálně potvrzen králem na jednání Nástupnické rady. Zúčastní se ho i jeho syn princ William.

    Tato událost bude vůbec poprvé vysílána v přímém televizním přenosu, upozorňuje deník The Guardian.

    Buckinghamský palác dříve oznámil, že Nástupnická rada oficiálně prohlásí Charlese králem v sobotu v 10 hodin. Ceremoniál se odehraje ve Svatojakubském paláci v Londýně.

  • Král Karel III. přistává v Londýně

    Král Karel III. a královna choť Camilla právě přistáli v Londýně, píše britská stanice BBC.

    Ze čtvrtka na pátek přenocovali na skotském zámku Balmoral, kde královna zemřela.

    Třiasedmdesátiletý král se krátce před svým prvním projevem k národu setká s premiérkou Liz Trussovou.

  • Pražský hrad stáhl vlajky na půl žerdi

    Na Pražském hradě byly kvůli úmrtí královny Alžběty II. staženy české vlajky na půl žerdi. Zůstanou tak až do doby posledního rozloučení s královnou. Na Twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že se tak stalo na základě rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana.

  • Britští poslanci vzpomínají na královnu

    Královna Alžběta II. byla největším britským diplomatem a její oddanost povinnostem byla příkladem pro všechny, řekla premiérka Liz Trussová na dnešním zasedání dolní komory britského parlamentu, věnovaném památce zesnulé panovnice.

    Byla nám oporou v těžkých časech, za pandemie covidu-19 nám dávala naději, dodala Trussová. Jejímu projevu předcházela společná minuta ticha, všichni poslanci jsou oblečeni v černém, dění v parlamentu je živě přenášeno.

  • V centru Prahy se na památku Alžběty II. rozezněl zvon

    V centru Prahy se v páteční poledne rozezněl na památku britské královny Alžběty II. památeční Zvon #9801. Zvon udeřil 96krát, podle věku, ve kterém panovnice zemřela. Zvon rozezněli zvoníci ze spolku Sanctus Castulus, jenž výrobu zvonu inicioval.

  • Trussová: Smysl Karla III. pro povinnost a službu je jasný, i když truchlí

    Britská premiérka Liz Trussová ve svém projevu oznámila, že ve čtvrtek večer hovořila s králem Karlem III. „I přesto, že truchlí, jeho smysl pro povinnost a službu je jasný. Koruna trvá, náš národ trvá a v tomto duchu říkám: Bůh ochraňuj krále,“ řekla v Dolní Sněmovně.

Reklama

Hlavní zprávy