Hlavní obsah
Online

Online: Charles je králem, nové tituly mají i William a Kate

Foto: Profimedia.cz

Před Buckinghamským palácem truchlí po Alžbětě II. davy lidí.

Reklama

aktualizováno •

Spojené království a celý svět truchlí nad úmrtím královny Alžběty II. Vše sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

  • Britská královna Alžběta II. zemřela na svém skotském sídle Balmoral. Nekrolog nabízíme zde.
  • Královně bylo 96 let. Na trůn usedla v roce 1952 a v době smrti vládla kromě Spojeného království ještě 14 dalším nezávislým státům. Život panovnice v obrazech.
  • Novým panovníkem Spojeného království se stává Alžbětin nejstarší syn Charles, vládnout bude jako Karel III. Na prince Williama přešel jeho dosavadní titul vévody z Cornwallu.
  • Nový král v prvním prohlášení uvedl, že v období smutku a přeměn bude jeho i jeho rodinu „utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila”.
  • Britská premiérka Liz Trussová označila královnu za „skálu, na které byla vystavena moderní Británie”. Do Londýna putují kondolence z celého světa. Více zde.
  • „Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,” uvedl český prezident Miloš Zeman. Na Alžbětu II. vzpomínají i další čeští politici, podrobněji zde.
  • Johnson: Je to nejsmutnější den v historii naší země

    Bývalý britský premiér Boris Johnson označil dnešek za nejsmutnější den v historii Velké Británie. Pár dní po setkání s královnou, při němž rezignoval na funkci premiéra, vzdal Johnson hold „nadčasové“ panovnici, o které napsal, že „měla jedinečnou a jednoduchou moc udělat nás šťastnými“. Vyjádřil důvěru i králi Charlesovi III., který se podle něj plně zhostí odkazu královny.

  • Online reportáž končí

    Děkujeme za pozornost. Se zpravodajstvím okolo úmrtí královny Alžběty II. se Seznam Zprávy vrátí zase v pátek ráno.

  • Irští a severoirští politici vřele vzpomněli na roli královny při normalizaci vztahů

    Irští a severoirští politici od premiéra Michéala Martina po nacionalisty vřele vzpomněli na odkaz královny Alžběty II. a na roli, kterou sehrála při nápravě vztahů mezi Británií a Irskem, informovala agentura Reuters.

    Královna se v roce 2011 stala první britskou panovnicí, která Irsko navštívila od získání nezávislosti na Londýnu téměř o století dříve. Martin dnes uvedl, že tento krok byl zásadní pro normalizaci vzájemných vztahů.

    „Během těch několika památných dní se královna nestranila stínů minulosti,“ uvedl v prohlášení irský prezident Michael Higgins. „Její dojemná slova a vyjádření úcty Irové velmi ocenili a obdivovali, nastolila jimi nový, na budoucnost orientovaný vztah mezi našimi zeměmi,“ dodal.

  • Poslanci Dolní sněmovny vzdají v pátek hold královně

    Dolní sněmovna britského parlamentu zasedne v pátek v poledne, aby poslanci vzdali hold královně na zasedání, které potrvá do 22:00. V sobotu se bude konat vzácná schůze, na níž budou někteří poslanci skládat přísahu králi Charlesovi.

  • Brazílie vyhlásí tři dny státního smutku

    Brazílie vyhlásí kvůli úmrtí britské královny Alžběty II. tři dny státního smutku. Oznámil to prezident Jair Bolsonaro. Podle agentury AFP však královna neměla k této jihoamerické zemi hlubší vztah. Vyjádření zármutku nad smrtí panovnice zasílají britské královské rodině i další země ve Střední a Jižní Americe. Je mezi nimi i Argentina, která má s Británií dlouhodobý spor o Falklandské ostrovy.

  • Britské vlajky budou do královnina pohřbu vlát na vládních budovách na půl žerdi

    Vlajky na vládních budovách Spojeného království budou na počest královny vlát na půl žerdi od dnešního dne až do rána po jejím pohřbu.

    Doporučuje se také, aby všechny neoficiální vlajky, mezi něž patří například duhová vlajka nebo vlajka ozbrojených sil, byly staženy a nahrazeny britskou vlajkou vyvěšenou na půl žerdi.

  • Putin označil úmrtí Alžběty II. za nenahraditelnou ztrátu

    Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast novému britskému králi Charlesovi III. s úmrtím královny Alžběty II., oznámily ruské agentury s odvoláním na Kreml.

    S královniným jménem jsou podle Putina neoddělitelně spjaty nejdůležitější události moderních dějin Spojeného království. „V průběhu mnoha desetiletí se Alžběta II. právem těšila lásce a úctě poddaných a také autoritě na mezinárodní scéně,“ uvedl ruský prezident. Charlesovi III. popřál „odvahu a odolnost tváří tvář této těžké, nenahraditelné ztrátě“.

  • Dav před Buckinghamským palácem se rozrůstá

    Dav před Buckinghamským palácem se neustále rozrůstá, řada médií z místa vysílá živě. Někteří lidé přišli sami, jiní ve skupinách s přáteli či rodinou. V Londýně prší, na místě je vidět záplava deštníků.

    Předtím po zveřejnění zprávy o smrti královny lidé před palácem zpívali hymnu. Při spouštění vlajky na půl žerdi mnozí lidé propukli v pláč.

  • Fanoušci West Hamu uctili královnu

    Londýnský stadion, na kterém se odehrává zápas West Hamu United s bukurešťským FCSB, zpíval britskou hymnu God Save The Queen (Bůh ochraňuj královnu). I ta teď dozná změn a Britové budou zpívat God Save The King.

  • Anglií se v pátek v poledne rozezní zvony

    Kostelní zvony se po celé Anglii rozezní v pátek na památku zesnulé královny, oznámila anglikánská církev. Pokyny Centrální rady kostelních zvoníků doporučují, aby se zvony rozezněly v poledne na dobu jedné hodiny, píše deník The Guardian.

    Církev také chystá zvláštní bohoslužby a rozmístění kondolenčních knih.

  • Papež je hluboce zarmoucený

    Papeže Františka smrt Alžběty II. hluboce zarmoutila. V kondolenčním vzkazu novému králi Charlesovi III. vyzdvihl „velkorysou službu (britskému) národu a Společenství, příkladnou oddanost úkolům, pevné svědectví víry v Ježíše Krista“ zesnulé panovnice.

    Za panování královny Alžběty II., která byla oficiální hlavou anglikánů, se sblížily pozice mezi touto církví a katolíky. Za své vlády se Alžběta II. osobně setkala se čtyřmi papeži. V roce 2014 ji papež František přijal ve Vatikánu.

  • Video od britské ambasády v Praze

    Vlajka visí na půl žerdi, lidé zapalují svíčky. Podívejte se na video od sídla britského velvyslanectví v Praze.

    Záběry od britské ambasády v Praze.Video: Ray Baseley, Seznam Zprávy

  • Web královské rodiny potemněl

    Oficiální stránky britské královské rodiny se zahalily do černé. Je na nich momentálně pouze informace o smrti královny a o tom, že nový král s královnou zůstávají ve skotském Balmoralu, kde Alžběta II. zemřela.

    „Oficiální stránky královské rodiny jsou dočasně nedostupné po dobu provádění náležitých změn,“ uvádí se na webu.

    Foto: Repro:Royal.uk

    Aktuální podoba stránek Royal.uk.

  • Eiffelova věž zhasne

    Eiffelova věž v noci na památku Alžběty II. pohasne, oznámila starostka Paříže Anne Hidalgová. Pražská Petřínská rozhledna se naopak podle pražského primátora Zdeňka Hřiba rozsvítí v britských barvách.

  • Jak Alžběta II. vtipkovala o královské koruně

    Zesnulá britská panovnice dokázala pohled na nejváženější post v zemi s elegancí a šarmem sobě vlastním polidštit. Takto například vtipkovala o nevýhodách jednoho z hlavních symbolů svého úřadu.

    „Při čtení projevu se nesmíte podívat dolů.“Video: The Royal Family (střih: Jan Marek)

  • Čaputová: Byla vzor a inspirace pro nás všechny

    „Sedm desetiletí neochvějného vedení a oddanosti službě své zemi při mnoha globálních změnách z ní udělalo vzor a inspiraci pro nás všechny,“ napsala v kondolenci slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Vyjádřila upřímnou soustrast královské rodině, obyvatelům Británie a celého britského společenství.

    Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera odchodem Alžběty II. končí jedna etapa v lidských dějinách. „Ve službě národu strávila neuvěřitelných 70 let, za což jí patří nesmírná úcta, obdiv a vděk. Svou oddanost vlasti a odvahu dokázala už v době druhé světové války, kdy královská rodina neodešla do exilu, ale zůstala v Londýně při občanech. Vždy z ní vyzařovala sila a důstojnost,“ uvedl Heger v prohlášení.

  • Video: Ohlédnutí za érou Alžběty II.

    Připomeňte si korunovaci Alžběty II. nebo její královská jubilea.Video: Jan Marek

  • Charles vystoupí s projevem v pátek

    Nový král by měl zítra vystoupit s projevem k národu, informuje CNN s odkazem na mluvčího Buckinghamského paláce.

  • William a Kate získávají nové tituly

    S nástupem nového panovníka se mění i titulatura dalších členů královské rodiny. Vévoda a vévodkyně z Cambridge, tedy princ William s manželkou, budou nově známí jako vévoda a vévodkyně z Cornwallu a Cambridge.

    Vévoda z Cornwallu je tradiční titul náležející následníkům britského trůnu, přechází na něj automaticky. Tím se liší od titulu princ z Walesu, který musí svému následníkovi udělit král. Novému králi Charlesovi ho jeho matka udělila až v roce 1958, tedy šest let po svém nástupu na trůn, když bylo mladému princi devět let.

Reklama

Hlavní zprávy