Hlavní obsah

Opusťte na čas Ukrajinu, pomůžete jí vyhrát, nabádá šéf energetické firmy

Foto: AP, Profimedia.cz

Lidé si v Chersonu dobíjejí telefony z elektrocentrály a snaží se připojit na internet nebo se dovolat příbuzným a kamarádům.

Reklama

Zima válku na Ukrajině nezastavila. Po útocích na ukrajinské energetické sítě jsou miliony lidí bez elektřiny. Ostatní mají hledat způsoby, jak šetřit. Ukrajině by pomohlo, kdyby se lidé na pár měsíců odstěhovali, říká expert.

Článek

Ani 269. den není válka na Ukrajině o nic klidnější. Zatímco se miliony Ukrajinců potýkají s nedostatkem elektřiny v důsledku ruských útoků na energetické sítě, Rusové v noci na sobotu ostřelovali další tři obce v okolí jihoukrajinského města Nikopol na severním břehu řeky Dněpr.

Šéf místní vojenské správy Jevhen Jevtušenko podle serveru Ukrajinska pravda uvedl, že rakety poničily domy a automobily.

Nikopol sice oběti na životech nehlásí, ukrajinská generální prokuratura však v sobotu přišla s jinou znepokojivou bilancí. V důsledku ruské invaze bylo zabito nejméně 437 ukrajinských dětí a více než 837 jich bylo zraněno.

Nejhorší čísla eviduje Doněcká oblast, kde bylo zabito nebo zraněno 423 dětí, uvedla prokuratura ve svém prohlášení. Tyto údaje nejsou „konečné“, stále se ověřují informace ze zón aktivních bojů, osvobozených oblastí a území stále obsazených ruskými silami.

Šetřete, odjeďte

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním nočním poselství uvedl, že je energetická situace vážná v 17 regionech a v hlavním městě. Bez proudu je až 10 milionů lidí. „Velmi obtížná je situace v Kyjevské oblasti a ve městě Kyjev, v Oděské oblasti a také ve Vynnici a Ternopilu (oblasti na západě a jihozápadě Ukrajiny),“ řekl.

První sníh na Ukrajině obrazem

Agentura Reuters uvedla, že ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu ochromily polovinu energetického systému země.

Kyjev je zdaleka největším městem na Ukrajině, počet jeho obyvatel se odhaduje na tři miliony, přičemž další až dva miliony žijí v Kyjevské oblasti. Třetím nejlidnatějším městem je Oděsa, která je ústředním bodem ukrajinského zemědělského exportu, s přibližně milionem obyvatel. „V těchto oblastech dochází k mimořádným výpadkům proudu,“ uvedl Zelenskyj.

S klesajícími teplotami a prvním sněhem v Kyjevě se úředníci snažili obnovit dodávky elektřiny po celé zemi po jednom z nejtěžších válečných bombardování ukrajinské civilní infrastruktury během uplynulého měsíce.

Generální štáb ukrajinské armády v pravidelném ranním hlášení uvedl, že Rusové dál útočí na klíčovou infrastrukturu země i objekty využívané civilisty, čímž „porušují normy mezinárodního humanitárního práva, zákony i válečné zvyklosti“.

Noví Putinovi spojenci

Jsou součástí ruské válečné taktiky: Úvahy, že s nastupující zimou bude pro Ukrajinu stále obtížnější odolávat následkům ničení energetické infrastruktury. A nový Putinův spojenec – zima a sníh – se opravdu zapojuje v plné síle.

Ukrajinské ministerstvo energetiky vzhledem k situaci požádalo Ukrajince, aby snížili spotřebu elektřiny o čtvrtinu. Premiér Denys Šmyhal doporučil, aby si lidé zajistili teplé oblečení, termosky, udělali si zásoby vody a potravin. Doporučuje se nesvítit v prázdných místnostech a nepoužívat mikrovlnné trouby místo sporáků, nezapínat pračky se žehličkami najednou a snížit teplotu v bojlerech na 50 stupňů.

„Jsme vděční občanům, kteří už v průměru spotřebu energie omezili o deset procent. Abychom ale síť mohli odpojit a obnovit dodávky co nejrychleji, žádáme je o omezení spotřeby o 25 procent a o to, aby nepoužívali elektrické přístroje, které nejsou nezbytné,“ řekl v sobotu dle agentury Unian náměstek ministra energetiky Farida Safarova.

Maxim Timčenko, šéf energetické společnosti DTEK, v rozhovoru pro BBC uvedl, že je ukrajinská energetická soustava s každým ruským útokem méně spolehlivá. Klíčem k jejímu udržení je snížení spotřeby elektřiny. „Pokud by se lidem podařilo najít alternativní místo, kde by mohli přečkat další tři nebo čtyři měsíce, systému by to pomohlo,“ navrhl Timčenko.

Dodal, že Ukrajinci by měli odchod ze země vnímat jako způsob, jak pomoci své zemi vyhrát válku proti Rusku.

„Pokud budete spotřebovávat méně, pak nemocnice se zraněnými vojáky budou mít zajištěné dodávky energie. Takto lze vysvětlit, že menší spotřebou nebo odchodem pomohou i ostatním lidem,“ uvedl pro BBC.

Další vlna mobilizace

Klid zbraní se podle amerického Institutu pro studium války (ISW) neplánuje. Ruské jednotky prý posilují své pozice v Luhanské oblasti podél linie Svatove-Kreminna.

Kreml by se také naopak mohl uchýlit k další vlně mobilizace. Institut si všímá příspěvků ruských vojenských blogerů na sociálních sítích, kteří diskutují o možnosti nového kola mobilizace ještě v prosinci či v lednu a zmiňují některé náznaky, že se úřady na takový vývoj připravují, píše ČTK.

„Pokračování utajených mobilizačních snah a potenciální příprava na další vlnu mobilizace spolu s nynějším podzimním kolem povolávání vojáků základní služby zřejmě ještě dál napnou už tak přetížený ruský systém generování sil,“ podotkl ISW. Putin totiž podle institutu mobilizaci na podzim zastavil hlavně proto, aby uvolnil byrokratickou a administrativní kapacitu pro organizaci podzimních odvodů.

Politický poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na twitteru také odmítl „konspirační teorie“ o kapitulaci své země. „Ukrajina před Rusy nepoklekne,“ napsal Podoljak. „Není to záležitost politiky. Je to otázka naší existence.“

Motivací Ruska k zesílení raketových útoků na Ukrajinu je dle vysokého představitele Pentagonu snaha zemi zahltit a vyčerpat její zásoby protivzdušné obrany. Colin Kahl, náměstek ministra obrany USA pro politiku, uvedl, že se Rusko snaží také zabránit Ukrajině vstoupit do EU.

„Víme, jaká je ruská teorie vítězství, a jsme odhodláni zajistit, aby to nezafungovalo. A to tím, že zajistíme, aby Ukrajinci dostali to, co potřebují k udržení své protivzdušné obrany v životaschopném stavu,“ uvedl Kahl dle serveru The Guardian.

Reklama

Doporučované