Hlavní obsah

Osm lidí se pokusilo ukrást dílo umělce Banksyho. Vyřízli ho ze zdi

Foto: Profimedia.cz

Dílo světově známého umělce Banksyho, které se snažila skupina lidí v pátek ukrást. Obraz ženy v županu a plynové masce, která drží hasicí přístroj, je ve městě Hostomel.

Reklama

Skupina vandalů vyřízla z fasády domu v Hostomelu u Kyjeva graffiti, které zde vytvořil světově proslulý umělec Banksy. Policie v souvislosti s tím zatkla osm osob. Zadržení uvedli, že peníze z díla chtěli využít na pomoc armádě.

Článek

Ukrajinské úřady zadržely osm lidí kvůli krádeži graffiti, jež na zdi domu v Hostomelu u Kyjeva vytvořil známý streetartový umělec Banksy. Vyobrazení ženy v županu a plynové masce s natáčkami, která drží hasicí přístroj, se podle nich ztratilo v pátek.

„Skupina lidí se pokusila Banksyho nástěnnou malbu ukrást. Vyřezali dílo ze zdi domu, který zničili Rusové,“ uvedl podle deníku The Guardian kyjevský gubernátor Oleksij Kuleba na Telegramu. K příspěvku připojil snímek díry ve zdi, kde dříve obraz byl.

O případu nejprve informoval na sociálních sítích očitý svědek Serhij Žuk, podle kterého pachatelé dílo z fasády vyřízli za bílého dne. Šéf kyjevské policie Andrij Nebytov uvedl, že bylo identifikováno osm osob, které se na tom mohly podílet, a bylo zahájeno předběžné vyšetřování.

„Několik lidí bylo na místě zadrženo. Obraz je v dobrém stavu a v rukou úřadů. Všichni podezřelí jsou ve věku od 27 do 60 let. Jde o obyvatele Kyjeva a města Čerkasy,“ uvedl Kuleba. Dodal, že další díla v Kyjevské oblasti, o kterých se předpokládá, že jsou rovněž dílem pouličního umělce, hlídá policie.

Zadržení podle deníku Ukrajinska Pravda na svou obhajobu uvedli, že Banksyho obraz chtěli prodat, aby utržené peníze mohli využít na podporu ukrajinských ozbrojených sil. V aukcích se umělcova díla běžně prodávají za statisíce eur.

Britský umělec minulý měsíc potvrdil serveru The Art Newspaper, že na Ukrajině vytvořil celkem sedm děl. Mimo Kyjeva jsou k vidění také v Irpini a Boroďance, tedy městech tvrdě zasažených ruským bombardováním a ostřelováním během letošního jara. Rovněž v Hostomelu se krátce po invazi, kdy se Rusové snažili zmocnit Kyjeva, bojovalo o tamní letiště.

Podívejte se na díla, která Banksy na Ukrajině vytvořil

Britský umělec Banksy potvrdil, že na Ukrajině vytvořil celkem sedm děl. A to nejen v Kyjevě, ale také v Irpini a Boroďance, které nejvíce utrpěly ruským bombardováním a ostřelováním v jarní fázi války. Prohlédněte si je.

Například právě v Boroďance pak umělec vytvořil obraz muže podobajícího se ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, jehož malý chlapec poráží v zápase v judu. Odhaduje se, že dílo odkazuje na Putinovu zálibu v bojovém umění a fakt, že je držitelem černého pásku v judu.

Další dílo nastříkané na betonovou obrannou zeď v Kyjevě pak zobrazuje dvě děti sedící na „českém ježku“, tedy protitankové zábraně, kterou ale používají jako houpačku.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech britského města Bristol, patří mezi nejvýraznější umělce současnosti. Navzdory své popularitě zůstává ovšem zcela anonymní. Tématem jeho děl je často kritika současné společnosti. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech v USA, ve Francii nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Média Banksyho popisují jako „nepolapitelného“ a „tajemného“ či „guerillového“ pouličního umělce.

Reklama

Doporučované