Hlavní obsah

Osm milionů Australanů bude muset šetřit elektřinou

Foto: Profimedia.cz

Výzva se mimo jiné týká i australského největšího města Sydney (ilustrační snímek).

Reklama

Domácnosti v Novém Jižním Walesu budou muset šetřit elektřinou. Osm milionů Australanů ministr vyzval, aby si v odpoledních hodinách vypínali světla. Mimo provoz je zhruba čtvrtina australské kapacity na výrobu elektřiny z uhlí.

Článek

Australský ministr pro energii Chris Bowen vyzval domácnosti v Novém Jižním Walesu, kde mimo jiné leží i největší město Sydney, aby si v odpoledních hodinách vypínali světla a všeobecně šetřili elektřinou. Výzva se týká až osmi milionů lidí.

„Pokud máte na vybranou, kdy pustit různé spotřebiče, nepouštějte je mezi šestou a osmou večerní,“ řekl Bowen na tiskové konferenci v Canbeře.

Čtvrtina kapacity na výrobu elektřiny z uhlí je mimo provoz

Austrálie je jedním z největších světových vývozců uhlí a zkapalněného zemního plynu (LNG), ale od minulého měsíce se potýká s energetickou krizí. Tři čtvrtiny elektřiny v zemi se stále vyrábí z uhlí. Austrálie se navíc podle BBC dlouhodobě potýká s obviněními, že nedělá dost pro snižování emisí investicemi do obnovitelných zdrojů energie.

V posledních týdnech Austrálie pocítila následky přerušení dodávek uhlí, výpadků provozu několika uhelných elektráren a prudkého růstu světových cen energie.

Záplavy na začátku tohoto roku postihly část uhelných dolů ve státech Nový Jižní Wales a Queensland, zatímco technické problémy omezily produkci ve dvou dolech, které zásobují největší uhelnou elektrárnu na trhu v Novém Jižním Walesu.

Přibližně čtvrtina australské kapacity na výrobu elektřiny z uhlí je tak v současné době mimo provoz. Poptávka po elektřině ale mezitím roste, zatímco se australská ekonomika po rozvolnění covidových opatření otevírá a přicházejí zimní měsíce.

Přestože je produkce elektřiny v současnosti omezená, největší australský výrobce elektřiny AGL Energy ve čtvrtek uvedl, že očekává, že v nadcházejících dnech bude schopen dodávat energie více a že se situace bude zlepšovat.

Zvýšení cen

Některým výrobcům elektřiny vzrostly náklady, protože světové ceny uhlí a plynu vzrostly v důsledku sankcí uvalených na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

To vše přispělo ke zvýšení cen elektřiny na velkoobchodním trhu nad hranici 300 australských dolarů (asi 4950 korun) za megawatthodinu, kterou stanovil regulátor trhu, australský operátor energetického trhu (Aemo).

Tento strop však byl pro několik výrobců nižší než výrobní náklady, a ti se proto rozhodli kapacitu neprodávat. Ve středu společnost Aemo učinila bezprecedentní krok a pozastavila trh s elektřinou s tím, že ceny bude stanovovat přímo a výrobcům bude tento výpadek kompenzovat. Společnost Aemo rovněž požádala spotřebitele v Novém Jižním Walesu, aby „dočasně snížili spotřebu energie“.

„Vláda stoprocentně podpoří operátora a regulační orgány. Pozastavení nebude zrušeno ani o den dříve, než bude podle názoru operátora nutné,“ uvedl ministr energetiky Bowen. Na otázku, zda se domnívá, že by zásah do trhu mohl pokračovat měsíce, Bowen odpověděl: „Nepředpokládám, že by to trvalo tak dlouho.“

Politický rozkol

Premiér Anthony Albanese uvedl, že krize s elektřinou na východním pobřeží by mohla vést k přepracování pravidel národního trhu s energií (NEM). „Je zřejmé, že byly odhaleny slabiny, a všechny poznatky z toho, co se děje, budou prozkoumány. Pokud bude třeba provést nějaké úpravy, pak budou provedeny,“ řekl.

„Desetiletí nečinnosti nelze napravit za deset dní. Lze se ale vypořádat s naléhavými problémy, které před námi leží,“ uvedl Albanese na tiskové konferenci v Parlamentním domě.

V australském parlamentu současná energetická krize působí rozkol. Předseda opozice Peter Dutton ve středu dokonce prohlásil, že současná energetická krize je „problémem, který způsobil Chris Bowen“.

Premiér Albanese na to odvětil, že za krizi energetiky může především předchozí vláda a že by se za své činy měla stydět. Předseda vlády se dnes také oficiálně zavázal, že Austrálie do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 43 procent. K tomu se zavazoval již před volbami, doplnil australský web ABC.

Reklama

Související témata:

Doporučované