Hlavní obsah

Povodně v Pákistánu zabily přes tisíc lidí

Foto: Profimedia.cz

Snímek z pákistánského Péšávaru. Opustit své domovy muselo v zemi přes 33 milionů lidí.

Reklama

aktualizováno •

Pákistán se potýká s bezprecedentní humanitární katastrofou. Rozvodněné toky kvůli vleklým dešťům zabíjejí lidi, dobytek a ničí majetek i tamní infrastrukturu.

Článek

Rekordní monzunové deště v Pákistánu, které zemi sužují od června, si vyžádaly už 1033 obětí. „Povodně zasáhly do životů 33 milionů lidí,“ odhaduje premiér Šáhbáz Šaríf.

Nejhorší je situace v provincii Sindh, kde jen za srpen napršelo téměř osmkrát více, než je měsíční průměr. Lidé tam mluví o nejhorší katastrofě, kterou zažili. Vytrvalé deště nicméně trápí i jiné provincie včetně Balúčistánu nebo Pandžábu.

Snímky zkázy z různých měst mezitím kolují po sociálních sítích. Voda odnáší lidi, dobytek, domovy i silnice.

Valící se voda například zničila základy hotelu v údolí Kalam v provincii Chajbar Paštúnchwá, dříve známé jako Severozápadní pohraniční provincie. Ten se pak následně zřítil.

Kvůli rozsáhlým povodním se ale objevují i další problémy. Miliony lidí jsou ohroženy infekčními chorobami, které se ve vodě šíří. Místní se také potýkají s nedostatkem potravin.

„Nedorazilo sem žádné jídlo, ale moje sestra je nemocná, zvrací… doufám, že nám pomohou,“ řekla pro britskou BBC dvanáctiletá dívka, která čekala spolu s ostatními lidmi na dodávku humanitární pomoci. Podle reportérů BBC, kteří se do provincie Sindh vydali, není její příběh ojedinělý.

Kvůli rozsahu katastrofy nicméně tamní úřady nestíhají pomáhat. „Katastrofa (způsobená) změnou klimatu“ tak podle nich dopadá především na chudší obyvatele, kteří se v naději na pomoc stahují z venkova do měst.

Kritickou situaci připouští i tamní vláda, která v pátek vyhlásila nouzový stav a apeluje na okolní svět, aby pomohl. Humanitární nebo finanční pomoc zatím přislíbily například Turecko, Velká Británie nebo OSN.

Podle Úřadu OSN pro humanitární katastrofy (OCHA) kvůli povodním v zemi zahynulo na půl milionu kusů dobytka. Zničeno bylo mimo jiné i 129 mostů.

Monzunové deště trápí Pákistán každý rok, letos jsou ale neobvykle silné. Velká voda je tak srovnatelná s dosud nejhoršími povodněmi z roku 2010, kdy byla téměř pětina země pod vodou. Tehdy zemřely přes dva tisíce lidí, uvádí německý server Deutsche Welle.

Reklama

Doporučované