Hlavní obsah

Pálení koránu ve Švédsku sponzoroval novinář s vazbou na Rusko

Foto: Profimedia.cz

Proti spálení koránu protestovali muslimové po celém světě. Fotografie pálení švédské vlajky pochází z Pákistánu.

Reklama

Víkendové spálení koránu ve Švédsku vytvořilo další překážku v cestě skandinávské země do NATO. Muž, který akt financoval, je podle švédských médií podporovatelem Vladimira Putina a v minulosti pracoval pro mediální síť RT.

Článek

Krajně pravicový dánský aktivista Rasmus Paludan před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu v sobotu spálil muslimskou posvátnou knihu korán. Čin vyvolal značné rozhořčení zejména v Turecku, kde se hned druhý den konaly protesty.

Švédská média nyní odhalila, že za akcí stál a částečně ji financoval novinář Chang Frick, majitel zpravodajského webu Nyheter idag. Ten se podle řady západních i švédských odborníků řadí mezi „alternativní, dezinformační weby“.

Frick v minulosti také pracoval pro zpravodajskou televizní síť Russia Today, která je financována z ruského státního rozpočtu. Podle některých neověřených zdrojů je také podporovatelem ruského vůdce Vladimira Putina. Lze tedy předpokládat, že čin, který způsobil rozkol mezi Švédskem a Tureckem, byl dílem ruské propagandy.

Frick pro SVT potvrdil, že zaplatil poplatek za žádost o povolení demonstrace u policie ve výši 320 švédských korun. „Pokud má Paludan zaplatit z Dánska, hrozí, že peníze dorazí až v pátek. Pak hrozí, že by neměl čas získat povolení,“ obhajoval Chang Frick své rozhodnutí ještě před samotnou akcí pro jiný švédský alternativní web Exakt24.

Exakt24 ale tvrdí, že to byl naopak Frick, kdo je původně kontaktoval a hledal někoho, kdo demonstrativně spálí korán. Web mu dle svého tvrzení měl doporučit právě Paludana, který čin nakonec vykonal.

Připomeňte si

Turecké požadavky komplikují hladké přistoupení Švédska a Finska do NATO. Sobotní protesty ve Stockholmu na podporu Kurdů vnímá Ankara velmi citlivě.

Turecký prezident Švédsku vzkázal, že by na své cestě do NATO nemělo počítat s podporou Ankary. Rozkol mezi zeměmi posílil sobotní protest, při kterém dánský protiislámský aktivista ve švédském hlavním městě spálil korán.

„Důvěryhodnost nespočívá v mých názorech. Důvěryhodnost spočívá v tom, zda o věcech informuji přesně, nikoli v tom, že lidi špatně cituji nebo klamu čtenáře. Kdybych tajně přispěl na nějakou demonstraci, aniž bych to nahlásil, mohli bychom mít problém. Ale já takhle nepracuji. Jsem k tomu naprosto otevřený,“ hájil se Fritz.

Švédský premiér Ulf Kristersson podle ČTK označil spálení koránu za hluboce neuctivý čin a vyjádřil sympatie všem muslimům. Stockholm ale zároveň zdůraznil, že svoboda projevu je ve Švédsku chráněná ústavou a je zásadní součástí demokracie.

Akt vyvolal velkou kontroverzi, která je důležitá zejména proto, že Severoatlantická aliance (NATO) momentálně jedná o přijetí Finska a Švédska. Původně neutrální státy o vstup požádaly v důsledku ruské agrese na Ukrajině. Jediné dvě země, které rozšíření NATO zatím neratifikovaly, jsou Maďarsko a Turecko.

Turecko v reakci na spálení koránu zrušilo návštěvu švédského ministra obrany Pala Jonsona, který měl přicestovat do země tento týden. Prezident Recep Tayiip Erdogan také uvedl, že Švédsko by nemělo počítat s tureckou podporou svého vstupu do Severoatlantické aliance, pokud nezaručí respekt k islámu.

Další turečtí představitelé vyslovili názor, že pálení posvátné knihy překračuje meze svobody projevu. Stovky lidí protestovaly proti spálení koránu i v Pákistánu a Afghánistánu.

Turecko má od počátku výhrady zejména vůči vstupu Švédska do NATO. Obviňuje ho z podpory kurdských separatistů a žádá ze severské země vydání několika lidí.

Reklama

Doporučované