Hlavní obsah

Pandemické varování: Zdaleka nejsme u konce, přijdou nové varianty

Foto: Profimedia.cz

Předseda Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reklama

Výskyt mutace omikron změnil charakter šíření pandemie. Zatímco část odborníků kvůli jejím rysům hovoří o blížícím se konci, jiní dále apelují na obezřetnost. Před ukvapenými závěry varuje i WHO.

Článek

Pandemie „má daleko do konce“, řekl předseda Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskové konferenci. Dodal, že podobně jako u mutace delta či omikron předpokládá vznik dalších.

Narativ ohledně nedávno detekované varianty omikron, který často zdůrazňuje mírný průběh nemoci, označuje za „mylný“. „Pandemie zdaleka neskončila a s rychlostí, jakou se omikron po světě šíří, se pravděpodobně objeví nové varianty. Důležité je tak trasování a vyhodnocování,“ cituje jeho slova server Euronews.

WHO sice připouští u omikronu možný mírnější průběh, ale zároveň dodává, že riziko hospitalizace, nebo dokonce smrti přetrvává. „Považujeme-li (omikron) za mírný nebo méně závažný virus, vyvolává to dojem, že méně závažný bude i dopad na zdravotnický systém. To ale neplatí pro případ, kdy má virus schopnost se nekontrolovatelně šířit společností. Proto stále doporučujeme dodržovat opatření,“ řekl zástupce WHO pro krizové situace Mike Ryan. Dodal, že tato skutečnost se týká především zemí s nižší mírou proočkovanosti populace.

Státy by v prosazování protikoronavirových opatření neměly polevovat, uvedla dále epidemioložka WHO Maria Van Kerkhoveová. I ona je toho názoru, že „(omikron) není poslední mutace covidu-19, která budí obavy“. Reagovala tak na postup některých států, jež navzdory vysokému počtu nakažených zvažují upuštění od určitých koronavirových opatření – například Velká Británie.

„Mnoho vakcín prokázalo proti omikronu sníženou účinnost, a proto vidíme tolik případů nakažení (u očkovaných). Ty ale většinou nevedou k závažnému průběhu a to je pozitivní,“ vysvětlila dopady šíření omikronu hlavní vědecká pracovnice WHO Soumya Swaminathanová.

Omikron tak dále navyšuje počty případů nakažených na dosavadní maxima napříč mnoha evropskými státy. Jen Francie za úterý zaregistrovala téměř půl milionu nově nakažených (464 769 případů). Rekordní počty v uplynulých dnech registruje i Nizozemsko (přes 42 tisíc nakažených) nebo Německo (přes 100 tisíc nakažených), informuje britská BBC. Podobně pak Itálie, Turecko nebo Dánsko.

Jen za minulý týden bylo celosvětově zaznamenáno 18 milionů případů nově nakažených covidem-19, dodal Ghebreyesus.

Reklama

Doporučované