Hlavní obsah

Pardon za „žida Hitlera“. Putin Izraeli připomněl význam Dne vítězství

Foto: Profimedia.cz

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2016.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem zdůraznil, jak důležitá byla porážka nacismu. Oslavy Dne vítězství se Kreml letos zřejmě chystá využít k propagaci svých „úspěchů“ na Ukrajině.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se v telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem omluvil za nedávný výrok ministra zahraničí Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera. Izraelský premiér Naftali Bennett uvedl, že omluvu od ruského prezidenta Vladimira Putina přijal.

Oba představitelé spolu ve čtvrtek hovořili telefonicky, načež izraelská strana zveřejnila vyjádření, podle něhož se Putin omluvil. „Premiér přijal omluvu prezidenta Putina za Lavrovovy výroky a poděkoval mu za objasnění prezidentova postoje k židovskému národu a památce holocaustu,“ uvedl Bennettův úřad v prohlášení, o němž informoval The Guardian.

Bennett rovněž uvedl, že požádal Putina, aby zvážil umožnění evakuace obléhaných oceláren Azovstal v ukrajinském přístavu Mariupol. Izraelský premiér tuto žádost vznesl po předchozím rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V Bennettově prohlášení se uvádí, že Putin „slíbil umožnit evakuaci civilistů, včetně zraněných civilistů, prostřednictvím humanitárního koridoru OSN a Červeného kříže“. Ukrajinci ale v pátek uvedli, že v areálu se dál bojuje.

Za co se Putin omlouval?

Šéf ruské diplomacie Lavrov tento týden v rozhovoru pro italskou zpravodajskou stanici prohlásil, že fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je žid, neznamená, že jeho země není nacistická. Nacistický vůdce Adolf Hitler měl podle něj prý také „židovskou krev“.

„Podle mého názoru měl Hitler také židovský původ, takže to neznamená absolutně nic. Už nějakou dobu slyšíme od židů, že největší antisemité byli židé,“ řekl Lavrov, když pro stanici hovořil rusky, s italským překladem.

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

Bennett Lavrovovy výroky odsoudil. „Účelem takových lží je obvinit Židy samotné z nejstrašlivějších zločinů, jež na nich byly v dějinách spáchány, a zbavit utlačovatele Izraele odpovědnosti. Zneužívání holokaustu jako politického nástroje je třeba okamžitě zastavit,“ řekl izraelský premiér.

Oslava porážky nacismu, nebo eskalace na Ukrajině?

V ruském prohlášení o telefonátu však o omluvě nepadla ani zmínka a mluvčí Kremlu se k ní v pátek nevyjádřil. Místo toho se v něm uvádí, že Putin s Bennettem zdůraznili význam porážky nacistů ve druhé světové válce, což Rusko i Izrael slaví v pondělí. Lídři se prý také shodli na důležitosti „pečlivého uchovávání historické pravdy o událostech z těchto let a uctění památky všech padlých, včetně obětí holocaustu“.

Den vítězství se v Rusku každoročně vyznačuje velkolepými projevy a monumentální přehlídkou vojenské síly na Rudém náměstí.

V letošním roce, kdy se Rusko zmítá ve válce na Ukrajině, ruská oslava porážky nacistického Německa nabývá zvláštního významu, poznamenal web The New York Times (NYT). V médiích se spekuluje, že Putin letos využije této příležitosti k oznámení vojenských úspěchů ve válce na Ukrajině, nebo naopak poukáže na eskalaci konfliktu a bude hovořit o potřebě většího nasazení.

Vzhledem k tomu, že ruská invaze na Ukrajinu zatím nepřinesla výraznější úspěchy, se někteří analytici obávají, že Putin využije příležitosti k tomu, aby to, co nazval „speciální vojenskou operací“, proměnil v otevřenou, plnohodnotnou válku.

V minulých letech Putin podle NYT využil dne, kdy si Rusko připomíná 27 milionů Sovětů, kteří padli ve druhé světové válce, k mobilizaci národa před možnou novou bitvou. Když loni 9. května promlouval k národu z tribuny na Rudém náměstí, varoval, že nepřátelé Ruska znovu nasazují „velkou část nacistické ideologie“.

Podobně se vyjadřuje i ohledně současného konfliktu. S odkazem na hluboce zakořeněný ruský příběh o utrpení a hrdinství za druhé světové války Putin líčí jako boj proti nacistům i válku na Ukrajině, napsal web Time. A to i přesto, že Ukrajina má demokraticky zvolenou vládu a prezidenta, jehož příbuzní během holocaustu zemřeli a který loni na podzim podepsal zákon o boji proti antisemitismu.

Putin se válku vyhlásit nechystá, tvrdí Kreml

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu podle agentury Interfax nicméně popřel, že by se ruský prezident Vladimir Putin chystal 9. května vyhlásit Ukrajině oficiální válku. Peskov zároveň podle Interfaxu popřel, že v tento den Rusko vyhlásí všeobecnou mobilizaci.

Putin podle NYT nicméně téměř určitě využije svého projevu, aby se odvolal na hrdinství sovětských vojáků ve druhé světové válce a pokusil se Rusy inspirovat a motivovat k podpoře války.

Narativy, které Putin spřádá, aby ospravedlnil svou válku na Ukrajině, jsou podle NYT do značné míry v souladu s velkolepými, nostalgickými vyprávěními o Dni vítězství. Analytici, kteří Rusko pozorně sledují, však tvrdí, že není zdaleka jisté, zda Putin vyhlásí oficiální válečný stav a vyhlásí masovou mobilizaci.

Nejdůležitější svátek roku

Během více než dvou desetiletí Putin pomohl proměnit Den vítězství v nejdůležitější svátek roku, radostný a nostalgický rituál, který posiluje národní hrdost a sjednocuje někdy rozdělenou společnost, napsal web NYT.

Před dvěma lety tuto událost zastínila pandemie koronaviru. Billboardy tehdy podle NYT propagovaly vlastenecké koncerty, divadelní hry a hudební festivaly, které nakonec musely být zrušeny. Nad městem se uskutečnil přelet válečných letadel a vojenských vrtulníků, ale moskevský starosta vyzval obyvatele, aby se na něj nevycházeli dívat.

V posledních letech se v průvodu na Den vítězství, kterého se kdysi účastnili mimo jiné hodnostáři z Číny, Německa, Spojených států i Česka, odráží také rostoucí izolace Ruska, kdy se mnoho zahraničních představitelů drží stranou. Putinův mluvčí Peskov minulý týden uvedl, že na letošní akci k 77. výročí vítězství nebyli pozváni žádní zahraniční představitelé.

Reklama

Doporučované