Hlavní obsah

Parlament je prolezlý sexuálním obtěžováním, zjistili v Austrálii

Foto: Profimedia.cz

Bývalá zaměstnankyně australského parlamentu Brittany Higginsová během březnového Pochodu za práva žen ve města Canberra.

Reklama

V australském parlamentu se rozmohlo sexuální obtěžování. Ženy hlásí, že je poslanci líbali, aniž by si to přály a sahali jim pod sukni. Něco podobného zažila až třetina zaměstnanců.

Článek

Zpráva s názvem Set the Standard (v překladu Nastavte standard) odhalila, že 51 procent zaměstnanců z celkových 5000 v budově canberrského parlamentu zažilo nějakou formu šikany, sexuálního obtěžování, sexuálního napadení nebo pokusu o něj. Oběťmi přitom byly v nepoměrně vyšší míře ženy, uvádí Kate Jenkinsová, australská komisařka pro diskriminaci na základě pohlaví, která vyšetřování vedla.

„Tyto zkušenosti zanechávají na jednotlivcích a jejich týmech zničující stopy a podkopávají výkonnost našeho parlamentu v neprospěch národa,“ okomentovala zprávu Jenkinsová.

Ve vládou podporované analýze, kterou úřady v úterý zveřejnily po sedmiměsíčním vyšetřování, se uvádí, že každý třetí člověk, který v současné době pracuje v parlamentu, „zažil během své práce nějakou formu sexuálního obtěžování“.

V rámci přezkumu, který byl v úterý předložen federálnímu parlamentu, bylo dotazováno 1 723 osob a 33 organizací. Výsledky, které přinesl, byly šokující. Odhalil, že zkušenost se sexuálním obtěžováním má až 63 procent poslankyň, což je ještě větší procento než u všech zaměstnanců celkově.

Zpráva obsahuje 28 doporučení, včetně formálního prohlášení o uznání ze strany politických představitelů, cílů pro zvýšení genderové rozmanitosti a „proaktivního zaměření na bezpečnost a dobré pracovní prostředí“.

Australský premiér Scott Morrison hájil kroky své vlády v úsilí o zlepšení rovnosti žen a mužů, ale připustil, že ohledně jeho postupu v případě obvinění ze špatného zacházení se ženami v politice panuje značná nespokojenost.

Morrison je před volbami, které se v Austrálii mají konat v první polovině příštího roku, pod tlakem. Podpora jeho koaliční vlády klesla poté, co bývalá zaměstnankyně federálního parlamentu Brittany Higginsová uvedla, že ji kolega v roce 2019 znásilnil přímo v ministerské kanceláři.

Zjištění Morrison označil za „otřesná“. „Jako každý, kdo v této budově pracuje, považuji statistiky, které jsou zde uvedeny, samozřejmě za děsivé a znepokojující. Přál bych si, aby mě to více překvapilo,“ uvedl. Už dříve přitom čelil kritice za to, že nenaslouchá problémům, které se v parlamentu dotýkají žen.

Problémem se australské úřady začaly zabývat poté, co Higginsová uvedla, že ji kolega v roce 2019 znásilnil přímo v ministerské kanceláři. Její příběh vyvolal vlnu rozsáhlých obvinění ze sexuálního obtěžování. Higginsová v úterý zprávu uvítala a poděkovala „mnoha odvážným lidem, kteří se podělili o své příběhy, jež přispěly k tomuto přezkumu“.

„Doufám, že všechny politické strany se k těmto doporučením nejen zavážou, ale také je v plném rozsahu provedou,“ uvedla v prohlášení prostřednictvím Australské národní univerzity, kde nyní působí jako hostující vědecká pracovnice.

Reklama

Doporučované