Hlavní obsah

Zázrak za šest dnů. Pátrací tým dokázal najít nebezpečné „zrnko písku v poušti“

Foto: ČTK, AP

Radioaktivní kapsle o velikosti třetiny lidského palce byla nalezena pár metrů od dálnice, několik desítek kilometrů od města Newman.

Reklama

Kapsle se ztratila těžební společnosti. Obsahuje malé množství radioaktivního cesia-137, které po dotyku může způsobit vážné zdravotní problémy.

Článek

Australské úřady ve středu oznámily, že se pátracímu týmu podařilo po šesti dnech nalézt kapsli s radioaktivním materiálem. Ta se ztratila těžební společnosti Rio Tinto při převozu mezi městy Newman a Perth. Malý předmět se mohl nacházet kdekoli podél téměř 1400 kilometrů dlouhého dálničního úseku.

Nakonec měli pátrači štěstí a objekt našli necelých 48 kilometrů jižně od Newmanu, ležel zhruba dva metry od dálničního povrchu.

Tým vybavený nástroji na detekci radioaktivního záření vytvořil kolem kapsle ochranou zónu o průměru dvacet metrů. Až se ji podaří zajistit a bezpečně uložit do olověného kontejneru, bude kapsle dopravena do příslušného zařízení v Newmanu a pak dále do zdravotnického zařízení v Perthu.

„Lokalizace objektu byla obrovskou výzvou. Pátracímu týmu se povedlo najít jehlu v kupce sena,“ oznámil na tiskové konferenci Stephen Dawson, oblastní ministr záchranných služeb.

O ztrátě radioaktivní kapsle jsme psali zde:

Úřady se obávaly hlavně toho, že se radioaktivní předmět dostane někomu náhodně do rukou a způsobí mu vážné zdravotní problémy. Hrozilo také, že kapsle může být poškozená a obsah kontaminuje okolí.

Kapsle obsahuje malé množství radioaktivního cesia-137, které se běžně využívá při důlních pracích.

Podle hlavního hygienika a předsedy Radiologické rady Andrew Robertsona naštěstí žádný z těchto scénářů nenastal. „Nevypadá to, že by s kapslí bylo nějak manipulováno,“ řekl v rozhovoru pro CNN.

Pravděpodobný scénář je, že předmět zkrátka vypadl z nákladního auta a dopadl kousek vedle vozovky. Díky tomu, že dálnice prochází rozsáhlou pouští, která je minimálně obydlená, v místě nikdo nezastavil a předmět nenašel.

„Místo je dostatečně odlehlé a žádná větší komunita se nenachází v blízkém okolí. Je tedy nepravděpodobné, že někdo přišel s kapslí do styku,“ dodal Robertson.

K nálezu se vyjádřila těžařská společnost Rio Tinto, která problém způsobila. Generální ředitel Simon Trott se v prohlášení omluvil celé komunitě za potíže. Slíbil, že se to nebude opakovat. „Nehodu nebereme na lehkou váhu; spustili jsme šetření, které objasní, jak k takové nehodě vůbec mohlo dojít,“ napsal.

Reklama

Související témata:

Doporučované