Hlavní obsah

Peruánský prezident Castillo ustál hlasování o impeachmentu

Foto: Profimedia.cz

Peruánský prezident Pedro Castillo v tradičním oděvu mluví ke shromáždění na podporu ekonomické a politické stability na jihovýchodě země.

Reklama

Peruánský kongres v úterý hlasoval proti spuštění procesu sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla. Má za sebou aféru sporných povýšení v armádě a obvinění z čerpání nelegálních prostředků na předvolební kampaň.

Článek

Proti kroku se vyslovilo 76 zákonodárců, pro jich hlasovalo 46. V peruánské metropoli se mezitím podle agentury Reuters konaly demonstrace na podporu hlavy státu i proti ní.

Castillo čelí mimo jiné aféře v případu sporných povýšení v armádě. Dva bývalí armádní velitelé uvedli, že lidé blízcí prezidentovi na ně tlačili, aby povýšili vybrané důstojníky. Opozice rovněž tvrdí, že také čerpal nelegální prostředky na předvolební kampaň. K odstranění prezidenta z funkce bylo zapotřebí alespoň 87 hlasů ze 130 členů parlamentu.

Castillo je politickým nováčkem a v předvolební kampani vsadil na sociální témata a kritiku korupce. Jen o několik málo desítek tisíc hlasů zvítězil nad pravicovou kandidátkou Keiko Fujimoriovou. Po červencovém vstupu do úřadu ale začala jeho popularita rychle klesat. Voliči mu vyčítají časté změny ve vládě a politickou neobratnost.

V jednu chvíli uvažovala o podpoře impeachmentu Castillova vlastní strana, marxistická Peru Libre. V pondělí se však za něj postavila a pokus o sesazení prezidenta označila za pravicový puč.

Reklama

Související témata:

Doporučované