Hlavní obsah

Pět kulek z motocyklu. Íránský plukovník chtěl vraždy Izraelců, teď je mrtvý

Foto: Profimedia.cz

Členové Íránských revolučních gard při přehlídce v Teheránu.

Reklama

Prominentního člena Íránských revolučních gard zabili v Teheránu neznámí útočníci. K útoku se prozatím nikdo nepřihlásil, avšak stopa vede k izraelskému Mosadu.

Článek

Člen Íránských revolučních gard Hasan Sajjád Chodajr patřící k elitní jednotce Kuds, která je odpovědná za zahraniční operace, byl v neděli zabit v Teheránu při atentátu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace polostátní tiskové agentury Tasnim. Chodajr sloužil v minulosti v Sýrii.

Izraelský deník The Jerusalem Post informoval, že Chodajr měl mimo jiné v popisu práce přípravy na únosy Izraelců a jejich vraždy v zahraničí, ať už šlo o Kypr, Turecko nebo Kolumbii. Důležitou roli měl hrát také při vývoji dronů.

Podle agentury, která se odvolává na informovaný zdroj, dva lidé na motocyklu zahájili palbu na jednoho z „obránců svatyně“. Termínem obránce svatyně se označují poradci a vojenský personál, který podle Íránu bojuje jeho jménem za ochranu šíitských míst v Iráku a Sýrii před skupinami, jako je Islámský stát. Chodajr měl v sobě pět kulek, snímek zhrouceného těla ležícího v autě zveřejnila íránská média.

Atentát se odehrál za bílého dne přímo v centru Teheránu. Útočníci překvapili Chodajra přímo před jeho domem. Povaha útoku ukazuje na možnou spojitost s podobnými případy, které byly dříve připsány Izraeli, jako např. útoky na íránské jaderné vědce, píše The Guardian.

Vyšetřovatelé dorazili na místo činu během několika hodin a ihned zahájili šetření. Rychlost dalšího vývoje událostí napovídá tomu, že Chodajr patřil k významným členům Íránských revolučních gard. Televize al-Džazíra ho označuje za plukovníka.

K odpovědnosti za útok se nikdo bezprostředně nepřihlásil. Státní televize uvedla, že bezpečnostní síly pronásledují podezřelé útočníky, aniž by nabídly další podrobnosti nebo uvedly motiv zabití.

Foto: Profimedia.cz

Automobil, v němž leží zabitý člen Íránských revolučních gard.

Státní média také zhruba ve stejnou dobu uvedla, že bezpečnostní síly revolučních gard odhalily a zatkly členy izraelské zpravodajské sítě působící v zemi, kteří jsou údajně napojeni na izraelský Mosad.

Atentát spáchaný z motocyklu připomíná vraždu íránského jaderného vědce Mohsena Fachrizádeha v listopadu 2000. Od roku 2010 už tímto způsobem bylo napadeno nejméně šest íránských vědců a akademiků, kteří se podílejí na tamním jaderném programu.

Reklama

Související témata:

Doporučované