Hlavní obsah

Plážové lehátko pro Araby? Máme plno. Pro bílé Francouze je i v první řadě

Foto: Profimedia.cz

Diskriminace se dopouští až třetina soukromých pláží ve francouzských letoviskách Juan-les-Pins a Antibes, tvrdí organizace SOS-Racisme.

Reklama

Záběry ze skrytých kamer na soukromých plážích Azurového pobřeží odhalily rozdílné zacházení s hosty „severoafrického vzhledu“ a bílé pleti.

Článek

Organizace SOS-Racisme provedla experiment v luxusních rezortech na Azurovém pobřeží. Na skryté kamery natočila, jak zaměstnanci soukromých pláží odlišně zacházejí s rozdílně vypadajícími hosty. Na případ upozornil deník The Guardian.

Na místo organizace nejdříve poslala pár „severoafrického vzhledu“. Když obsluhu požádal o lehátka, řekla jim, že mají smůlu a všechna jsou rezervovaná. O chvíli později ovšem na místo dorazil pár bílé pleti. Těm místa nabídli. A to dokonce ta nejlukrativnější – v první řadě přímo u moře.

Aktivisté tvrdí, že problém s rezervací mají i ti, jejichž jména znějí cizokrajně. „Když jsem vystupoval pod africky znějícím jménem, podnik byl plný. Když jsem zavolal zpátky a uvedl francouzské jméno, kupodivu tam ještě byla místa,“ uvedl jeden z nich pro deník Le Monde.

SOS-Racisme, která podobné operace v utajení provádí už od 90. let, tvrdí, že nezákonné diskriminace se dopouští až třetina soukromých pláží ve francouzských letoviscích Juan-les-Pins a Antibes.

Nejedná se přitom pouze o záležitost pláží, ale také například barů. Podle organizace si až dvě třetiny nočních klubů a barů ve městech Marseille a Aix-en-Provence vybírají zákazníky na základě jejich původu.

„Zjistili jsme, že diskriminace může být založena na oblečení, barvě pleti, fyzickém vzhledu a původu osoby. Tento způsob života je nespravedlivý a nelze ho tolerovat,“ uvedla pro televizi France 3 Karima Slimaniová z odnože organizace SOS-Racisme v Nice.

Podle aktivistů jsou na vině veřejné orgány, které nedokáží účinně zabránit projevům rasové diskriminace. Proti vedení plážových rezortů, u kterých zjistili nespravedlivé zacházení s hosty, se chystají podniknout právní kroky.

Národní poradní výbor pro lidská práva minulý měsíc vydal zprávu o rasismu ve Francii. Francouzská společnost se dle ní stává čím dál tolerantnější, stále v ní ale přetrvávají předsudky vůči některým komunitám, například Romům nebo muslimům.

Reklama

Související témata:

Doporučované