Hlavní obsah

Plod nepřežije a sama je v ohrožení. Přesto žena na potrat na Maltě nesmí

Foto: Profimedia.cz

Andrea Prudenteová a Jay Weeldreyer ještě v době, kdy si užívali dovolené.

Reklama

Dovolená amerického páru na Maltě se změnila v noční můru. Těhotná žena, která kvůli zdravotním komplikacím přijde o své nenarozené dítě nesmí kvůli striktním pravidlům na potrat. Teď je v ohrožení života.

Článek

Andrea Prudenteová a Jay Weeldreyer se rozhodli oslavit nastávající přírůstek do rodiny dvoutýdenní dovolenou na Maltě. Andrea, v 16. týdnu těhotenství, nicméně uplynulou neděli začala silně krvácet. O dva dny později jí praskla v nemocnici voda. Kvůli odtržené části placenty nemá její nenarozené dítě šanci na přežití, přesto jí lékaři, kvůli striktním pravidlům, odmítají vyvolat potrat.

„Chtěli jsme (na Maltu) přijet a udělat si romantickou, utužující dvoutýdenní dovolenou, abychom oslavili, že čekáme dítě… Místo toho čelí Andrea nebezpečí,“ uvedl Weeldreyer pro server Euronews.

Odkazuje tak na skutečnost, že jeho partnerka, byť se zdravotními problémy a vědomím, že její dítě nepřežije, nemůže absolvovat předčasné ukončení těhotenství. Plodu totiž stále bije srdce, což je v zemi jasně daná podmínka pro to neprovést potrat za žádnou cenu. Ženě přitom hrozí sepse a další krvácení.

Místní zdravotníci z nemocnice Mater Dei Hospital tak 38leté Prudenteové řekli, že musí čekat. „Sedíme tu s tím, že pokud porodí, nemocnice bude jednat. Pokud se dítěti zastaví srdce, zakročí. Kromě toho ale neudělají nic,“ cituje slova jejího partnera britská BBC. Dobrý není ani její psychický stav. „Andrea je vyčerpaná, frustrovaná a rozzlobená,“ vysvětluje dále.

„Dítě nepřežije, není nic, co by to změnilo. Chtěli jsme ji (holčičku), stále ji chceme, milujeme ji, přejeme si, aby přežila, ale ona nepřežije. A nejen, že jsme v situaci, kdy ztrácíme dceru, kterou jsme chtěli, ale nemocnice také prodlužuje Andreino vystavení riziku,“ dodává frustrovaně.

Nemocnice, kde je Američanka hospitalizovaná, se nicméně k jejímu zdravotnímu stavu podle AP odmítla vyjádřit. Lékaři ji monitorují a podávají antibiotika, aby zabránili infekci.

Pár se tak snaží hledat řešení po vlastní ose. Od pondělí se snažil zorganizovat přepravu ženy do Británie, nakonec se jim podařilo přes svou pojišťovnu zajistit transport do Španělska. Do země by měli Američané odletět ve čtvrtek.

Podle serveru Euronews je Malta jedinou zemí EU, kde platí absolutní zákaz potratů bez jakýchkoli výjimek. Podporují ho obě místní hlavní politické strany se zdůvodněním, že legislativa chrání práva nenarozeného dítěte. Podle serveru The Times of Malta každoročně asi 300 až 400 maltských žen cestuje kvůli potratu do ciziny.

Reklama

Doporučované