Hlavní obsah

„Hluk a najednou velký oblak.“ Šest lidí zemřelo po pádu ledovce v Alpách

Foto: Profimedia.cz

Italské Alpy na hranicích s Francií (ilustrační obrázek).

Reklama

V italských Alpách v neděli zahynulo nejméně šest lidí po uvolnění ledovce v blízkosti vrcholku Marmolada. Nejvýše 14 dalších lidí bylo zraněno, z toho jeden těžce. Nebezpečí dalších lavin zůstává podle agentury APA vysoké.

Článek

V blízkosti vrcholu hory Marmolada v italských Alpách se v neděli uvolnil obrovský kus ledovce, nejméně šest lidí zahynulo a až 14 dalších bylo zraněno, z toho jeden těžce. Informuje o tom agentura DPA. Zatím není jasné, jaké národnosti jsou oběti. Pozemní záchranáři byli večer kvůli obavám o jejich bezpečí kvůli možnému dalšímu sesuvu ledovce z místa odvoláni, pět nasazených helikoptér pátralo dál.

Dostat z ledovcového příkrovu a kamení na povrch se zatím podařilo sedm lidí. Podle horské služby se rozsáhlý kus ledu s kamením utrhl poblíž Punta Rocca, podél výstupové trasy na Marmoladu.

Desítky lidí, kteří se poblíž místa nacházeli, odvedli záchranáři do údolí. Zranění byli převezeni do několika okolních nemocnic. Do dolomitské vesnice Canazei, kde je zřízeno operační středisko, přijel šéf kraje Trentino Maurizio Fugatti.

U uvolnění ledovce byla také Češka Kristýna Bílková, se kterou se SZ spojily. „Kochali jsme se krásným výhledem a najednou hluk, jak když letí letadlo. Začali jsme se rozhlížet, kde letí, a uviděli najednou velký oblak. Došlo nám, že je to lavina. Já nějak automaticky začala natáčet,“ popsala situaci. „Viděli jsme, že to minulo chatu a doufali, že tam nikdo kolem nebyl. Jenže jsme viděli, že kolem ní různě chodili lidé.“

Nebezpečí dalších lavin zůstává podle agentury APA vysoké. Úřady aktivovaly všech pět záchranných stanic v regionu Trentino. Do zasažené oblasti se vydaly vrtulníky a desítky záchranných jednotek. „Do pár minut začaly létat vrtulníky, reakce byla rychlá. Viděli jsme minimálně dva. Obsluha lanovky kontrolovala situaci dalekohledy. Po cestě autem jsme míjeli záchranářská auta,“ popsala Bílková.

Pohřešovaní se hledali i za pomoci speciálních přístrojů určených pro podobné situace.

V sobotu byl na vrcholu Marmolady, která je s 3343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. „To je extrémní vedro,“ řekl italské státní televizi RAI alpský záchranář Walter Milan. „To je něco naprosto mimořádného,“ dodal.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovořil na instagramu o „nejhorším možném čase a dni, kdy se ten kus mohl uvolnit“. Krátce po poledni se v letní neděli na oblíbeném masivu nacházel nespočet horolezců. Budel požádal všechny alpinisty, aby až do odvolání na Marmoladu nechodili. „Držte se od tohoto ledovce co nejdál,“ varoval turisty.

Reklama

Související témata:

Doporučované