Hlavní obsah

Po práci pro EU na jointa? Starosta Bruselu chce coffeeshopy

Foto: Milosz Maslanka, Shutterstock.com

Coffeeshopy je zatím vyhlášená metropole sousední země - Amsterdam.

Reklama

Je potřeba skoncovat s pokrytectvím a v boji s kriminalitou si uvolnit ruce na těžší zločiny než je kouření marihuany, myslí si socialistický starosta Bruselu.

Článek

V Bruselu by se po vzoru Amsterdamu mohly už brzy otevřít coffeeshopy. Jako součást uvolnění protidrogové legislativy to navrhuje tamní starosta Philippe Close, informoval britský list The Times.

Starosta belgické metropole, v níž sídlí unijní instituce i centrála Severoatlantické aliance, považuje kouření jointa za stejně nebezpečné jako vypití sklenky whisky. „Doufám, že už brzy budeme mít v Bruselu coffeeshopy,“ řekl nizozemskému listu NRC Handelsblad.

Držení malého množství (tří gramů) marihuany už Belgie povolila v roce 2003, nyní chce jít ale starosta ještě dál a udělovat licence podnikům, kde by se tato lehká droga mohla prodávat i konzumovat.

„Opravdu neznám nikoho, kdo nikdy nezkusil jointa,“ řekl. „V Belgii však lidé nevědí, kam se obrátit, když se jim užívání vymkne z rukou. Uživatelé jsou považováni pouze za zločince. Tohle všechno se dá udělat mnohem lépe,“ myslí si.

Foto: Profimedia.cz

Bruselský starosta Philippe Close.

Starosta argumentuje tím, že kdyby se prodej konopí dostal z rukou zločinců, mohly by se úřady soustředit na boj proti obchodu s tvrdými drogami. To by policii umožnilo zaměřit se na přístav Antverpy, který je využíván jako kokainová vstupní brána do Evropy.

Close si myslí, že by jeho země měla skoncovat s pokrytectvím ohledně marihuany a vytvořit integrovaný plán pro řešení drogového problému: „Příliš často jsou dnes lidé, kteří užívají drogy, stále považováni za ty, co selhali. Odstrčíme je, já ale říkám: ‚Pomozme jim‘.“

V etnicky rozdělené Belgii prosazují drogově liberální politiku především francouzsky mluvící oblasti, kde vládne levice a liberálové. Vlámové, kteří jsou nacionalističtější, jsou v tomto ohledu konzervativnější.

Reklama

Doporučované