Hlavní obsah

Podívejte se, jak hudební scéna na Ukrajině reaguje na válku

Bez komentáře: Andrij Chlyvňuk se zapojil do obrany Ukrajiny. Na videu zpívá tradiční lidovou píseň „Červená kalina na louce“.Video: twitter/ArmedForcesUkr

 

Reklama

Rocková hvězda Ukrajiny Andrij Chlyvňuk, který působí v hudebním uskupení Boombox, se dobrovolně přihlásil k obraně kyjevského území. Do zbraně se chystají i další, výcvik podstoupila i Miss Grand Ukrajina.

Článek

Slavný ukrajinský hudebník ze skupiny BoomBox Andrij Chlyvňuk prohlásil, že poté, co Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi do země, je „čas vzít do ruky pušku“.

Chlyvňuk se nachází ve stejné situaci jako mnoho dalších Ukrajinců. „Vezmu děti do bezpečí, k babičce. A pak se vrátím a budu se řídit pokyny vlády. Pokud to bude třeba, vezmu si zbraň a půjdu bojovat za svou zemi,“ řekl pro Euronews.

Následně zveřejnil video, v němž má na sobě vojenskou uniformu a zpívá tradiční lidovou píseň „Červená kalina na louce“.

Tato píseň se zpívala v Legii ukrajinských střelců Sič, populární také byla u jednotek UPA.

Hudebníci sehráli v druhé polovině 20. století velkou roli při prosazování míru, připomíná web Euronews. Od Boba Dylana, Joan Baezové, Peta Seegera a Niny Simone, kteří zpívali protiválečné písně v éře Vietnamu, až po řadu umělců, kteří svou hudbou upozorňovali na konflikty a bezpráví od Latinské Ameriky po Blízký východ.

Do paměti hudebních fanoušků se pak vryly zejména snímky protiválečných protestů hudebníků ze série „Bed-Ins for Peace“, kterou v roce 1969 uspořádali John Lennon a Yoko Ono v USA a Kanadě.

Na Moskevském hudebním festivalu míru v roce 1989 se potom sešly skupiny jako Bon Jovi, Ozzy Osborne, The Scorpions a Mötley Crüe. Obrovský dvoudenní koncert na stadionu v Moskvě byl první akcí svého druhu v hroutícím se Sovětském svazu.

Ukrajinský zpěvák Andrij Chlyvňuk má však za to, že na prosazování míru hudbou skončil. Všichni jeho přátelé podle jeho slov zanechávají své děti na bezpečných místech a scházejí se, aby vstoupili do armády: „Muzikanti jsou mírotvorci, ale teď není čas na hraní na kytary. Je čas vzít do rukou pušky.“

Chlyvňuk se tak připojil k celé řadě ukrajinských popových hvězd, sportovců a celebrit, kteří nyní veřejně proti ruské invazi vystupují.

„Jak se teď mohou konat koncerty, když na Ukrajinu padají bomby a řízené střely?“ ptal se i Aleksandr „Fozzi“ Sydorenko, zakladatel nejúspěšnější ukrajinské hiphopové skupiny TNMK.

„Rusko proti nám vytáhlo do války jako Hitler, brzy ráno. Exploze v Kyjevě, poblíž se vyloďují vojáci. Jak je to možné v Evropě 21. století? NATO nám musí urychleně pomoci uzavřením vzdušného prostoru, jako to udělalo v Gruzii v roce 2008,“ dodal.

Foto: Instagram.com/anastasiia.lenna

Bývalá Miss Grand Ukrajiny Anastasia Lenna.

Do odboje se zapojuje celá řada celebrit. Bývalá Miss Grand Ukrajina Anastasia Lenna se na Instagramu vyfotila s útočnou puškou v ruce a slíbila, že „každý, kdo překročí ukrajinskou hranici s úmyslem invaze, zemře“.

Na Ukrajinu se vrátil také šampion v těžké váze Oleksandr Usyk :„Jsme tady ve své zemi, nemůžeme to udělat jinak – bráníme… Přestaňte! Zastavte tuto válku.“

Akustický set v Kyjevě

Minulý týden stále ještě existovala naděje na diplomatické řešení krize a na její zmírnění ze strany Ruska. Právě to přivedlo minulé úterý do centra Kyjeva rockovou skupinu Elza's Ocean. Hudebníci, kteří jsou více zvyklí hrát pro 70tisícové davy na největších ukrajinských stadionech, zahráli fanouškům akustický set v komorní podobě.

„Bylo to v době, kdy jsme potřebovali zlepšit náladu lidí… Ale to bylo předtím. Dnes je skutečná válka a pravděpodobně je čas nejen na zpěv, ale i na boj. Ale bojovat se dá i slovy,“ říká zpěvák Svjatoslav Vakarčuk pro Euronews.

Probíhající konflikt podle něj může být stejně tragický jako druhá světová válka. Ukrajinci podle něj pouze chtějí být svobodným evropským národem. „Trestají nás jen za to, že máme vlastní program, vlastní přání,“ dodal Vakarčuk.

I starosta hlavního města Ukrajiny Kyjeva a bývalý boxer Vitalij Kličko oznámil (popsali jsme zde), že společně se svým bratrem, který je rovněž boxerskou legendou, budou Kyjev bránit.

Kromě toho, že se proti ruské invazi na Ukrajinu nepřekvapivě staví ukrajinští umělci, vlna nevole a nesouhlasu se ozývá napříč světem. Řada světoznámých kapel v posledních dnech zrušila koncerty, které v Rusku plánovaly. Patří mezí ně například Green Day, Within Temptation nebo estonský rapper Tommy Cash. Takových hudebníků je ale opravdu mnoho.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované