Hlavní obsah

Podívejte se na záběry, jak útočí „kamikaze drony“ na Ukrajině

Bez komentáře: Záběry z útoku dronu Switchblade. Video: twitter/UAWeapons

 

Reklama

Ukrajinská armáda zveřejnila první záběry „kamikaze dronů“ Switchblade v akci. Video ukazuje útok na ruský tank.

Článek

Záběry zveřejnil twitterový účet Ukraine Weapons Tracker, který mapuje události na frontě. Je na nich vidět ruský tank T- 72B3, který stojí uprostřed pole. Následně je zasažen dronem.

Těsně před zásahem je rozpoznatelná i posádka na věži tanku, následně se video přeruší. Právě v tomto okamžiku Switchblade přepíná na speciálního autopilota, aby dokončil svůj let, píše server The Drive.

Jaký typ Switchbladu byl použit k provedení útoku, není nejasné. Není znám ani stav tanku po zásahu, ani zranění posádky.

V příspěvku se uvádí, že byla použita starší verze 300. Ta váží necelé tři kilogramy a je možné ji i s odpalovacím zařízením pohodlně přenášet a během chvíle připravit k odpalu. Ve vzduchu by měl dron vydržet asi 15 minut a dosah by měl mít zhruba 10 kilometrů, létá rychlostí asi 100 kilometrů v hodině, ale maximální rychlost má až asi 160 km/h.

Ovšem: oproti novější verzi 600 nemá tento typ příliš velký ničivý účinek. Tanku s nejvyšší pravděpodobností mnoho škody nezpůsobí; uvádí se, že jeho výbušná síla je zhruba stejná jako u 40mm granátu do granátometu.

Použití tak naznačuje, že útok byl zamýšlen spíše na eliminaci posádky než na samotný stroj.

Drony vyrábí firma AeroVironment. Americká armáda je od firmy údajně poprvé koupila v roce 2011. Spojené státy je používaly v Afghánistánu, kde je měly k dispozici nejprve speciální jednotky, ale velmi rychle si je oblíbily i další složky armády včetně námořní pěchoty USA.

Kromě lehké verze 300 dodávají Spojené státy na Ukrajinu i verzi 600. Ta umí likvidovat i obrněné cíle. Switchblade 600 váží přes 20 kilogramů a nese bojovou hlavici, která je podle firmy AeroVironment stejná, jako má obávaný protitankový přenosný systém Javelin.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované