Hlavní obsah

Policie: V táboře pro Palestince v Libanonu vybuchla munice Hamásu

Foto: Profimedia.cz

Palestinský uprchlický tábor Borj al-Branjeh v libanonském Bejrútu (ilustrační snímek).

Reklama

Podle policie vybuchl muniční sklad, který v táboře mělo palestinské radikální hnutí Hamás. Jaké následky exploze měla, není jasné. Palestinské zdroje z tábora uvedly, že na místě budou oběti.

Článek

Táborem pro palestinské uprchlíky v jiholibanonském Súru dnes večer otřásl silný výbuch. S odvoláním na libanonskou bezpečnost o tom informovala agentura Reuters. Podle libanonských médií jsou na místě mrtví a ranění, jejich počet ale není znám.

Podle palestinského zdroje i policie je Hamás zastoupen v několika libanonských uprchlických táborech, v některých si udržuje kontrolu druhá palestinská strana Fatah.

V Libanonu je 12 táborů, v nichž žijí Palestinci, jejichž předci odešli nebo byli vyhnáni ze svých domovů po vzniku Izraele v roce 1948. Podle odhadů jich v Libanonu žije zhruba 450 000 a z toho 45 procent je v táborech.

Mnozí z nich nemají žádné občanství, i když se v Libanonu narodili. Libanonské občanství získaly hlavně Palestinky, a to sňatkem s Libanoncem. Sociální poměry v táborech nejsou valné, v některých působí radikálové.

Reklama

Související témata:

Doporučované