Hlavní obsah

Slovenská policie potvrdila obvinění Roberta Fica. Organizoval protest

Foto: Profimedia.cz

Robert Fico na tiskové konferenci. Foto je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Expremiér Fico se stal v posledních měsících bojovníkem proti koronavirovým opatřením. Ministr vnitra zatčení politika hájil. Policie podle něj musí jednat, pokud má podezření na porušení zákona.

Článek

Policie ve čtvrtek zadržela bývalého slovenského premiéra Roberta Fica zřejmě za organizování demonstrace. Stalo se tak krátce po šesté hodině večerní na Tyršově nábřeží v Bratislavě.

Fico v úterý na tiskové konferenci oznámil, že bude organizovat protivládní protestní jízdu v autech. Na demonstraci dorazilo asi 50 lidí, kteří čekali na bývalého premiéra. Ten byl policií zadržen ihned poté, co vystoupil ze svého vozu.

Fico se stihl zastavit u novinářů a k situaci se vyjádřit: „Takto vypadá demokracie v přímém přenosu. Chtěli jsme udělat pokojný protest přes Bratislavu a podívejte se na to.“ Dodal, že je to dle jeho názoru nevídané a jedná se o výsledek vládnutí Igora Matoviče.

Ještě večer Fico policejní služebnu opustil, při odchodu obvinění odmítl. Policie pouze uvedla, že Fico byl předveden na základě žádosti orgánu činného v trestním řízení. V pátek potom bez dalších podrobností potvrdila, že politika obvinila z podněcování.

Postup policie obhajoval ministr vnitra Roman Mikulec. „Pokud má policie podezření, že došlo k porušení zákonů, jedná, je to její zákonná povinnost. A to bez ohledu na to, z jakého společenského a sociálního spektra prověřovaná osoba je,“ uvedl Mikulec.

V čase trvání nouzového stavu, který na Slovensku platí od 11. listopadu, je povoleno shromáždění maximálně šesti osob. Bývalý premiér na úterní tiskové konferenci tvrdil, že se protest uskuteční v souladu se zákonem a platnými protiepidemickými opatřeními.

„Jediným účelem tohoto směšného zákroku bylo, abych se nemohl zúčastnit autoprotestu. Byl jsem obviněn z trestného činu podněcování, což je vymyšlené od začátku až do konce,“ řekl Fico při odchodu z policejní služebny.

Trestného činu podněcování se podle slovenského zákona dopustí ten, kdo veřejně podněcuje k trestnému činu, nebo vyzývá k hromadnému neplnění důležité povinnosti či podněcuje k závažnému porušení veřejného pořádku. Pachateli v takovém případě hrozí dvouleté vězení.

Samotnou protestní jízdu automobilů slovenskou metropolí, kterou provázelo troubení klaksonů, Ficova strana vysílala na sociální síti.

Směr-SD, který po loňských volbách skončil v opozici po předchozím dlouholetém vládnutí, vystupuje proti vládě i kvůli opatřením v souvislosti k koronavirovou nákazou. Sám Fico se opakovaně postavil proti zvýhodňování osob naočkovaných proti covidu-19 a vakcíny proti tomuto onemocnění označil za byznys farmaceutických firem.

V posledním období Fico také silně kritizuje prezidentku Čaputovou, kterou označuje za mluvčí vlády kvůli jejímu údajnému vstřícnému postoji vůči kabinetu premiéra Eduarda Hegera. Čaputová se dříve v tomto roce obrátila na ústavní soud v souvislosti s peticí za vyhlášení předčasných voleb, kterou podporoval i Směr-SD. Ústavní soudci pak rozhodli, že navržená referendová otázka není v souladu s ústavou. Od té doby Fico opakovaně tvrdí, že Čaputová referendum zmařila.

Při jiném shromáždění dříve v tomto týdnu policisté zadrželi šéfa slovenské komory zdravotnických záchranářů Františka Majerského a jeho kolegu, kteří spolu se zdravotníky u budovy parlamentu upozorňovali na nesplněné sliby politiků ohledně výraznějšího zvyšování platů ve zdravotnictví. Policie v případu Majerského a jeho kolegy zahájila trestní stíhání, rovněž pro podněcování. Toto stíhání následně prokurátor zrušil.

Reklama

Související témata:

Doporučované