Hlavní obsah

„Politické hry.“ Kličko odráží Zelenského kritiku, má týden na nápravu chyb

Foto: Profimedia.cz

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko při natáčení záběrů z ulic metropole po ruských raketových útocích, 10. října 2022.

Reklama

Ukrajinský prezident Zelenskyj o víkendu vyzval vedení metropole, aby víc pracovalo a rychleji odstraňovalo následky ruských úderů. Kličko pak dostal od spojence Zelenského týdenní lhůtu na nápravu chyb. Po ní přijde inspekce.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden zkritizoval kyjevskou radnici. Starosta metropole Vitalij Kličko podle něj neudělal po ruských útocích na kritickou infrastrukturu dost, aby zajistil obnovení dodávek energie.

Středeční údery ruské armády na kritickou infrastrukturu země způsobily výpadky napříč celou zemí. Asi 70 procent obyvatel Kyjeva zůstávalo ještě další den ráno bez proudu. Omezeny byly na některých místech i dodávky vody a do ulic hlavního města nevyjely tramvaje.

Zelenskyj pak počínání správy Kyjeva označil za nedostatečné. Ve videu, které zveřejnil v pátek večer, řekl, že z Kyjeva a jeho okolí přicházela řada stížností. Reakce ostatních měst byly podle Zelenského odpovídající.

„Mnoho (lidí) zůstalo bez proudu 20 nebo 30 hodin. Od radnice očekáváme kvalitní práci,“ řekl na adresu špiček Kyjeva. „Mírně řečeno, chce to více práce.“

Ani nouzová místa, tzv. stanice nezlomnosti, kam se lidé mohou přijít ohřát nebo dobít mobilní telefony, nebyla podle Zelenského dostatečně připravená. V celé zemi má být takových míst na 4 tisíce. Podle prezidenta ovšem někteří představitelé o jejich vybavenosti lhali.

Středeční útoky na ukrajinskou infrastrukturu

Ruské útoky ve středu představovaly další ránu pro ukrajinskou infrastrukturu. Údery způsobily výpadky elektřiny nejen ve velké části Ukrajiny, ale také v Moldavsku. Problémy hlásily i jaderné elektrárny.

Starosta se vůči kritice hlavy státu vymezil a řekl, že je nesmyslná v době, kdy země čelí ruské agresi. „Nechci se zapojovat do politických sporů, zvláště v současné situaci. Je to nesmyslné. Mám ve městě hodně práce,“ namítl Kličko ve videu zveřejněném na telegramu.

Německému listu Bild am Sonntag řekl, že na obnovení dodávek elektřiny se pracuje „rekordní rychlostí“. Vyjádřil se i k nouzovým místům, kterých je podle něj v metropoli asi 400 a dalších 100 jich město připravilo pro případ krize.

Kličko, který měl se Zelenským před invazí několik sporů, uvedl, že prezidentovi spojenci se zapojili do „manipulace“ ohledně snah města. Oba politici pocházejí také z konkurenčních politických stran.

„Mírně řečeno to není příjemné. Ani pro Ukrajince, ani pro naše zahraniční partnery. Dnes se musí všichni spojit a spolupracovat jako nikdy předtím. A tady probíhají nějaké politické hry,“ podotkl podle agentury Reuters Kličko.

Týden na „nápravu chyb“

Jeden z hlavních prezidentových spojenců a předseda poslaneckého klubu jeho strany Služebník lidu Davyd Arachamija se postavil za Zelenského. Vysvětlení starosty se podle něj „značně liší“ od toho, co uváděli obyvatelé. Vzkázal Kličkovi, že má týden na nápravu, než proběhnou kontroly těchto nouzových zařízení, informoval ukrajinský list Pravda.

„Mám návrh. Městské úřady mají týden na nápravu chyb a my pak společně se starostou provedeme kontroly,“ uvedl na telegramu Arachamija. Uvedl, že Kyjev bude i nadále jedním z hlavních cílů ruských útoků, a měl by proto být připravený.

Hlavní město nyní vysvětluje i spekulace o případné evakuaci svých obyvatel, kterou by si mohla vynutit poškozená infrastruktura. Kličko v rozhovoru pro server RBK-Ukrajina ujistil, že nedojde ke kompletnímu přesunu Kyjevanů. V nejhorším případě by se evakuace podle něj týkala jen částí Kyjeva a lidé by se přesunovali na předměstí a ne do jiných regionů.

„Nevylučuji nejhorší možný scénář. Úplná evakuace se ovšem konat nebude – možná částečná, ale nelze ji nazvat evakuací. Jedná se o dočasné přemístění lidí z určitých míst na předměstí, kde budou k dispozici služby,“ řekl.

Starosta však nevysvětlil, proč by šlo zrovna o přesun na předměstí, kde je nyní situace s dodávkami energií podobná jako v centru hlavního města, upozornil deník Ukrajinska Pravda. Ve stejném rozhovoru Kličko podotkl, že dodávky energií v hlavním městě mohou být přerušené až do jara.

Reklama

Doporučované