Hlavní obsah

Politico: 28 nejvlivnějších Evropanů. Žádný Čech, ale jeden Slovák

Foto: Profimedia.cz

Maroš Šefčovič je podle serveru Politico „vrchní řešitel problémů“ Evropské komise.

Reklama

Nejvlivnějším Evropanem je podle letošního hodnocení severu Politico italský premiér Mario Draghi. V žebříčku se umístil i slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Článek

Podle serveru Politico nejvlivnější Evropan Mario Draghi zvýšil váhu Itálie v Evropské unii. Italský premiér proto patří mezi politiky, kteří by mohli zaujmout obdobnou pozici v unijních strukturách, jako měla bývalá kancléřka Angela Merkelová.

Po Draghim následují nový německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron. Na seznamu 28 nejvlivnějších osobností letos nefiguruje žádný Čech, je na něm Slovák a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Politico označuje Draghiho za „politického technokrata“. Poukazuje na to, že bývalý šéf Evropské centrální banky byl povolán do čela italské vlády, aby provedl ekonomické reformy a řídil zemi při čerpání fondů z evropského plánu obnovu, jejichž je Itálie největším příjemcem. „V Draghim Itálie získala vůdce, který může posunout zemi do středu evropských záležitostí. Odchod německé kancléřky Angely Merkelové mu otevírá prostor, aby se stal faktickým unijním lídrem, a to přinejmenším v ekonomických záležitostech,“ soudí Politico.

Podle serveru je Draghi zvyklý čelit nesnázím; Politico připomíná jeho známé prohlášení z roku 2012, že Evropská centrální banka udělá cokoli je v jejích silách, aby uchránila euro. Jeho pozici ale oslabuje, že za sebou nemá žádnou politickou sílu. „Je to fantastický generál, ale bez vojska,“ cituje server nejmenovaného unijního diplomata.

Redakce Politico se při výběru osobností v čele žebříčku řídila úvahou, jak budou vypadat unijní struktury po odchodu Angely Merkelové. Její konec v politice otevřelo „prázdno v unijních politických záležitostech“. Díky svým vyjednávacím schopnostem Merkelová dokázala „uhasit“ řadu krizí, kterým Evropská unie a eurozóna čelily v posledním desetiletí. Merkelová ale podle serveru po sobě zanechá i řadu nevyřešených otázek, například nedokončenou měnovou unii či vztahy s Čínou a Ruskem.

Na druhém a třetím místě se umístili další dva politici, kteří by mohli zaujmout ústřední pozici v evropských záležitostech. Jsou to nástupce Merkelové v čele německé vlády Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron, který v posledních měsících vsadil na témata, jako jsou posílení unijní suverenity či evropského obranného průmyslu.

Ve výběru letos nefiguruje žádný Čech, loni na něm byl pražský primátor Zdeněk Hřib. Díky své roli při vyjednávání s Británií se v žebříčku letos objevil Slovák a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, kterého Politico označil za „vrchního řešitele problémů“ komise.

Politico svůj výběr osobností rozdělil do tří sekcí - lidé činu, kteří drží výkonnou moc, snílci a buřiči, kteří jsou proti obvyklým pořádkům. V této poslední - buřičské - kategorii se umístili mimo jiné maďarský premiér Viktor Orbán, běloruský vládce Alexandr Lukašenko, nový německý ministr financí Christian Lindner, který se podle serveru stane „mužem ne“ německé vlády, či šéfka madridského regionu Isabela Díazová Ayusová, která se vyznačovala odmítáním uzávěr během pandemie koronaviru.

Reklama

Doporučované