Hlavní obsah

Laguna v kukuřičném poli. Z ropovodu Družba v Polsku uniká ropa

Foto: PERN

Zásah hasičů z polské firmy PERN, která provozuje v Polsku ropovod Družba.

Reklama

aktualizováno •

Únik se týká části ropovodu, která dodává surovou ropu do Německa. Okolnosti podle představitele polské vlády nenasvědčují tomu, že by šlo o sabotáž.

Článek

O úniku v jednom potrubí ropovodu Družba v noci informoval polský provozovatel ropovodu PERN (Przedsiębiorstwo Eksploatacji Rurociągów Naftowych).

„V úterý pozdě večer automatické systémy PERN detekovaly netěsnost v potrubí Družba na jedné ze dvou linií západní části potrubí – asi 70 kilometrů od Płocku,“ uvedla firma na svém webu.

Na sabotáž nic neukazuje

Ropa uniká na poli nedaleko osady Łania v Kujavsko-pomořském vojvodství ve středním Polsku. Přesné příčiny úniku zatím nejsou známy, protože situaci komplikuje ropná laguna. Během dopoledne se podařilo místo lokalizovat, ale určení příčiny potrvá nejméně do zítřka.

Podle zmocněnce polské vlády pro strategickou infrastrukturu Mateusze Bergera nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o sabotáž. Agentuře Reuters řekl, že došlo pravděpodobně k neúmyslnému poškození.

Podle Bergera mohl být příčinou i věk ropovodu. Podobné havárie už se v minulosti staly například při práci zemědělců, teď se jim ale kvůli mezinárodním okolnostem věnuje větší pozornost.

„V tuhle chvíli nepředjímáme, co se stalo. Musíme to pečlivě prozkoumat,“ cituje Bergera rádio RMF FM. „Určitě s pomocí odpovídajících státních služeb ověříme, jestli tu hovoříme o technických důvodech, nebo jestli došlo k nějaké sabotáži,“ dodal zmocněnec.

Druhé potrubí funguje

K havárii došlo na jednom ze dvou potrubí severní větve ropovodu, kterým proudí ropa do Německa. Druhé potrubí funguje standardně. V provozu jsou i další zařízení firmy PERN, včetně větve ropovodu, kterou se posílá do Polska a Německa ropa přivezená tankery.

„K úniku surové ropy došlo z potrubí o průměru 80 cm a tlaku 30 atmosfér. (…) Únik ropy už zasáhl plochu o rozloze cca 1000 metrů čtverečních. Pořád hledáme místo úniku v kukuřičném poli,“ citovala polská média mluvčího polských hasičů Karola Kierzkowského.

„Není to jednoduché, protože všechno pokrývá surová ropa,“ dodal. Uniklá ropa se pumpuje do speciálních nádob a odváží ji cisterny. Pumpování potrvá nejméně několik hodin.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Ropovody polské firmy PERN mají v kontextu ruské agrese proti Ukrajině velký význam pro střední Evropu. Poté, co letos v prosinci začne platit embargo na dovoz ropy z Ruska, bude potrubí v Polsku zajišťovat ropu z alternativních zdrojů pro polskou rafinerii v Płocku i pro dvě rafinerie na východě Německa.

Francouzský koncern TotalEnergies už na jaře oznámil, že do své rafinerie v německé Leuně bude dodávat ropu dovezenou tankery do přístavu v polském Gdaňsku. Právě z Gdaňsku ropa teče ropovody firmy PERN do Německa.

Bezpečnostní stupeň Bravo

Po nedávné sabotáži plynovodů Nord Stream na dně Baltského moře polská vláda zvýšila stupeň výstrahy pro svou energetickou infrastrukturu na druhý stupeň ze čtyř. Výstraha se ovšem týká pouze infrastruktury mimo polské území. Stupeň „Bravo“ bude platit do konce listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované