Hlavní obsah

Práva žen v názvu křižovatky? Vzpamatujte se, peskuje Varšavu polský premiér

Foto: vlada.cz

Vzpamatujte se, vyzval premiér Mateusz Morawiecki starostu Rafala Trzaskowského.

Reklama

Vedení Varšavy uvažuje o přejmenování jedné z nejrušnějších křižovatek ve městě na počest ženských práv.

Článek

Obří kruhový objezd nedaleko Paláce kultury a vědy v současnosti nese jméno Romana Dmowského, jednoho z hlavních představitelů krajní pravice v předválečném Polsku. Proti případné změně názvu se ohradil premiér Mateusz Morawiecki z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Z křižovatky nazvané Rondo Romana Dmowskiego tradičně 11. listopadu, tedy v den, kdy si Polsko připomíná obnovu nezávislosti, vychází Pochod nezávislosti, kterého se účastní i nacionalisté a pravicoví extremisté.

Loni na podzim, kdy ústavní soud výrazně zpřísnil už beztak restriktivní předpisy o potratech, Polsko zažilo mnohotisícové demonstrace za práva žen. Ve Varšavě se protestující scházeli právě na kruhovém objezdu nesoucím jméno vrchního ideologa polského nacionalismu.

Tento týden varšavští radní schválili petici, že se má název místa změnit k uctění práv žen na Rondo Praw Kobiet. Neznamená to ještě, že se jméno hned změní, ale že se věcí rada města bude dále zabývat.

Premiér Mateusz Morawiecki vyzval starostu Rafala Trzaskowského z hlavního opoziční strany Občanská koalice (KO), aby „se vzpamatoval“.

„To snad starosta Trzaskowski píše novou kapitolu polských dějin? Kapitolu, ve které není místo pro hrdiny naší nezávislosti?“ uvedl Morawiecki na facebooku. „Varšava nemůže být místem pro uskutečnění vašich politických předsudků. Varšava je hlavním městem celého Polska,“ vzkázal Morawiecki politikům Občanské koalice.

Varšavská radní za KO Agata Diduszková-Zyglewská ale upozorňuje, že zatímco „na otce polské nezávislosti se při různých poctách myslí, na matky polské nezávislosti se zapomíná“. Připomněla, že jen pět až šest procent názvů objektů a ulic ve městě nese název na počest nějaké ženy. Rondo Dmowskiego bylo dějištěm nebývalých protestů na obranu ženských práv, vysvětlila, proč změnu názvu podporuje.

Reklama

Doporučované