Hlavní obsah

Polsko zpřísňuje. Zavře školy, povinné očkování čeká lékaře i učitele

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski

Reklama

aktualizováno •

V Polsku bude od 1. března povinné očkování proti covidu-19 pro lékaře, učitele a příslušníky uniformovaných složek, oznámil na úterní tiskové konferenci o epidemické situaci polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Článek

Polsko bude zavádět i další zpřísňující opatření. Zaměstnanci restaurací a dalších zařízení budou muset kontrolovat covidové certifikáty. Od 20. prosince do 9. ledna se žáci základních a středních škol budou učit distančně.

Na většinu tohoto období ale připadají vánoční prázdniny, takže školáci se doma budou učit jen šest dnů, uvedl internetový portál onet.pl. Mateřské školy a jesle zůstanou otevřené.

Lidé žijící v jedné domácnosti s nakaženým se budou muset otestovat bez ohledu na to, zda jsou očkovaní.

Vláda se také chystá od příštího týdne zpřísnit omezení týkající se počtu lidí v restauracích, divadlech či ve sportovních objektech nebo kostelech, které budou moci být zaplněny maximálně ze 30 procent místo dosavadních 50 procent. Do tohoto limitu se ale nepočítají očkovaní.

Budou muset zavřít noční kluby, návštěvníci do nich budou moci jedině na Silvestra a Nový rok. Bavit se v nich bude smět ale nejvýše 100 neočkovaných najednou. Většina nových omezení začne platit 15. prosince. Niedzielski chce také prosadit, aby zaměstnavatel měl právo od zaměstnance požadovat výsledek bezplatného testu na koronavirus.

Niedzielski novinářům řekl, že situace se stabilizovala a Polsko zaznamenalo znatelný pokles nákazy ve čtyřech ze 16 vojvodství. Podle ministra ale existuje nebezpečný scénář, kdy budou denní přírůstky stabilní, místo toho, aby se zmenšovaly. Upozornil také na hrozbu, kterou představuje nová varianta koronaviru omikron.

Polská vláda v uplynulých týdnech a měsících na rozdíl od okolních zemí nová opatření nezaváděla. Opozice vládě národně-konzervativního Práva a spravedlnosti vyčítá, že i přes poměrně nízkou míru proočkovanosti nepřijímala přísnější restrikce kvůli tomu, aby proti sobě nepoštvala odpůrce vakcinace z řad svých stoupenců, píše agentura DPA.

V celopolském měřítku je nejmenší část lidí naočkovaná ve vojvodstvích na východě země, tedy v oblastech, které tradičně platí za bašty Práva a spravedlnosti. Ještě koncem listopadu ministr Niedzielski tvrdil, že vzhledem k tomu, že mnoho lidí už covid-19 prodělalo a k dispozici jsou vakcíny, je Polsko v jiné situaci než před rokem. Tehdy také řekl, že omezení jsou málo účinným nástrojem k brzdění epidemie.

Za poslední den v Polsku přibylo 19 366 nových případů nákazy a 504 úmrtí souvisejících s koronavirem. Levicoví poslanci podle serveru Onet.pl upozornili, že to znamená jedno úmrtí zhruba každé tři minuty.

Od začátku pandemie země eviduje přes 3,7 milionu nakažených a 86 205 úmrtí. Podle informačního centra polské vlády má v asi 38milionovém Polsku nyní přes 20,5 milionu osob ukončené očkování, což představuje asi 54 procent obyvatel. To je pod průměrem zemí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Doporučované